Business Antreprenori Interviuri Management Tech

Cristian Munteanu, Early Game Ventures: Startup-uri și investitori în vremuri tulburi

8 dec. 2023 4 min

Cristian Munteanu, Early Game Ventures: Startup-uri și investitori în vremuri tulburi

Reading Time: 4 minute

În ciuda unui climat global economic dificil, provocarea pentru investitori rămâne aceeași: găsirea de companii bune, cu potențial mare de creștere. Cristian Munteanu, Managing Partner la fondul de investiții Early Game Ventures, ne spune cum reacționează startup-urile la astfel de perioade de criză și de ce investițiile early-stage au o serie de avantaje exact în aceste perioade tulburi.

Cât de important este să găsești startup-urile cu adevărat valoroase cât mai devreme? În ce constă „flerul” unui investitor?

Poate cel mai important lucru pe care îl are de oferit un manager de fond investitorilor este accesul la investiții bune. Există multe instituții, companii sau persoane fizice care dispun de sume mari de bani, dar foarte puțini au avut, spre exemplu, acces să investească în Facebook la început. Un manager de fond de VC, specializat în investiții early-stage, așa cum este EGV, este foarte conectat în mediul de startup-uri, are procese proprii și resurse prin care găsește startup-urile cu potențial. Abordarea este tipică pentru investitorii profesionali și impactul asupra performanței fondului este enorm.

Dacă nu mă înșel, sunteți dacă nu primul, între primii investitori în Druid. Ați „prevăzut” ascensiunea internațională a acestui startup?

EGV a fost primul fond de investiții care a investit în Druid, atunci când compania era încă foarte tânără și era evaluată la o cifră modestă față de cei 100 de milioane de dolari la care este evaluată astăzi. Din analiza noastră, a reieșit că Druid este o companie cu potențial, ceea ce a făcut ca fondul nostru să investească o sumă mare de bani pentru care a obținut un procent important din Druid. De-a lungul timpului, am mai participat și la alte runde de investiții în companie, astfel încât astăzi EGV este unul dintre principalii acționari din companie. Faptul că am avut atât viziunea cât și curajul de a investi primii ne-a asigurat un multiplu foarte bun al investiției, cu care nu se poate mândri niciun alt fond.

Care sunt provocările din acest an pentru startup-uri dar și pentru investitori?

Mediul de investiții, atât local cât și internațional, s-a deteriorat de ceva timp. Mai exact, începând din prima jumătate a anului trecut existau deja semnale că piața va încetini. Nivelul investițiilor a scăzut dramatic, cu peste 60% la nivelul pieței globale, atât ca număr de investiții cât și ca volum, iar evaluările companiilor de tehnologie au scăzut în concordanță cu apetitul investitorilor. Cu alte cuvinte, este o perioadă foarte grea pentru startup-urile care vor să primească o investiție. Ca în orice perioadă de criză, startup-urile sănătoase vor supraviețui, dar cele construite pe baze nerealiste vor avea probleme. Provocările pentru investitori rămân aceleași ca și până acum, aș spune, și anume găsirea de companii bune, cu potențial mare de creștere.

Se vorbește, în piață, de faptul că în acest an, investitorii au fost mult mai rezervați în relația
cu startup-urile. Care ar fi motivele?

Da, investitorii sunt în general mai rezervați în climate macroeconomice defavorabile, cum este cel din prezent. Inflația, scăderea consumului, prețul mare al creditelor, perspectivele de stagnare sau chiar de scădere economică, toate acestea îndeamnă la prudență. Din fericire, dintre toate tipurile de investiții posibile, investițiile de VC early-stage au o serie de avantaje exact în aceste perioade tulburi. În primul rând, companiile în care investește un VC early-stage au nevoie de ani de dezvoltare și vor ajunge să caute exit-uri atunci când piața va fi din nou sus. Alt motiv ar fi evaluarea scăzută a acestor companii aflate la început de drum, corelată cu creșterea lor explozivă. Merită oricând să investești la o evaluare de 4-5 milioane de euro, dacă în doi sau trei ani compania crește și ajunge să valoreze 30-40 de milioane. Evident, nu orice companie are astfel de potențial de creștere, dar exact aici intervine expertiza VC-ului și știința de a alege din 120 de startup-uri unul singur.

Care sunt cele mai dese greșeli din partea unui startup, la început de drum?

Sunt foarte multe greșeli pe care le pot face antreprenorii la început de drum, de la alegerea unor parteneri greșiți (mă refer la echipa internă, la angajați și la cofondatori), la proiecții financiare nerealiste, la lipsa de înțelegere a nevoii clienților sau la o scalare prematură. Am văzut multe startup-uri care au ieșit prea devreme pe piețe externe, fără un produs solid; am văzut startup-uri în care echipa s-a destrămat; am văzut startup-uri cu estimări nerealiste care credeau că vor face vânzări de un milion de euro pe lună după doar un an și care nu au reușit să vândă nimic nici după doi ani. Un investitor inteligent are puncte de comparație și știe să discearnă între zeci sau sute de startup-uri și să aleagă acele echipe care nu vin doar cu o idee frumoasă, ci au și capacitatea de a executa.

Cum priviți mult discutatele modificări fiscale și care credeți că ar fi impactul pe piața din România asupra mediului antreprenorial și investițional?

Inevitabil, modificările de taxe care vizează IT-ul vor avea un impact asupra startup-urilor. Prin definiție, un startup este o companie cu resurse limitate; pentru aceste companii care se află în cea mai vulnerabilă etapă din viața lor, măririle de taxe sunt nocive. Mai mult, toate aceste măsuri vin într-un moment care se suprapune foarte nefericit peste problemele globale din piața investițiilor și care vor duce cel mai sigur la două efecte principale: mult mai puțini fondatori se vor aventura în crearea de startup-uri, iar cei care deja sunt acolo vor avea nevoie de mai multe resurse pentru a finanța compania, cu taxe mărite, într-un moment în care oricum găsesc bani greu.

Array

Articole pe aceeași temă: