Finanțe

Creșterile salariale se văd în inflație și în deficite

25 apr. 2019 2 min

Creșterile salariale se văd în inflație și în deficite

Reading Time: 2 minute

Creșterile salariale din România sunt mult mai rapide decât în restul regiunii, iar consecințele se văd în inflație, deficite externe mari și deficite bugetare în creștere, spune Dan Bucșa, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit.

Economistul a arătat că politica Wage led Growth este mai degrabă un antidot pentru simptome decât pentru cauze. El a arătat că în România salariile mai mici sunt cauzate de structura economiei –productivitate și specializare reduse. Totodată, Dan Bucșa a arătat că cei care au beneficiat de cele mai rapide creșteri salariale sunt angajații la stat.

“Creșterile salariale din România sunt mult mai rapide decât în restul regiunii (…) Cine sunt acești salariați din România cărora le cresc salariile mai repede? Angajații la stat. Inclusiv la firmele de stat, cum ar fi cele din minerit, spre exemplu, unde întotdeauna au fost pierderi”, a spu Dan Bucșa la o întâlnire cu jurnaliștii. Economistul a arătat că salariile cresc mai repede decât productivitatea muncii, adăugând că productivitatea muncii în industrie a încetinit.

“Din 2015 salariul minim și mediu au crescut mult mai repede decât competitivitatea”, a spus Dan Bucșa.

“Ministerul de Finanțe există pentru firmele românești, nu firmele românești există pentru Ministrul de Finanțe! Firmele românești nu există ca să plătească taxe, ci ca să aducă avuție Românie”, a spus Dan Bucșa.

Economistul a arătat că aceste creșteri salriale au consecințe în inflație, deficite externe mari și deficite bugetare în creștere.

Inflația este peste țintă și peste Europa Centrală și este ridicată din cauza cererii de consum puternice, a explicat Bucșa, adăugând că “cocoașa” de inflație de annul trecut a fost fiscală.

În ceea ce privește deficitele, economistul a arătat că România exportă mai puțin decât vecinii din UE, iar deficitul comercial nu este acoperit de investiții străine directe și de intrările de fonduri europene

“România este singura țară din UE care nu acoperă deficitul comerical cu investiții străine și fonduri europene”, a spus Bucșa.

Economistul a arătat că România are deja deficite foarte mari și se află într-o poziție mai vulnerabilă decât toate țările din regiune, astfel încât noi măsuri de iresponsabilitate bugetară, precum majorările de pensii din noua lege, pot agrava și mai mult problemele. El a arătat că tăierile de taxe nu au adus îmbunătățirea colectării, iar adâncirea dezechilibrelor va duce la creșterea de taxe.

“Întrebarea nu este dacă va crește impozitul pe venit, ci când. Cota unică pe salarii va fi prima care va cădea, poate chiar din 2020, pentru că Guvernul nu va putea tăia cheltuieli în ani cu alegeri”, a spus Bucșa.

Economistul a arătat că acești doi ani electorali vor influența deciziile guvernului și ca a constata deja că “atunci când vin alegerile se îndrăgostesc de capitalul privat românesc”, care în ultimii ani a fost supus unor șocuri fiscale greu de suportat. “Ministerul de Finanțe există pentru firmele românești, nu firmele românești există pentru Ministrul de Finanțe! Firmele românești nu există ca să plătească taxe, ci ca să aducă avuție Românie”, a spus Dan Bucșa.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: