Cresteri de peste 9% in constructii, in urmatorii ani
Reading Time: 2 minuteSectorul de constructii ar putea creste an/an cu un ritm mediu anual de 9,3% in perioada 2016-2018, se arata intr-un raport al Bancii Transilvania (BT).
“Din perspectiva termenului mediu ne asteptam la consolidarea climatului favorabil in sectorul de constructii, scenariu sustinut de accelerarea investitiilor productive in economie (cu impact de antrenare pentru piata fortei de munca), redinamizarea pietei creditului si perspectiva accelerarii investitiilor publice in infrastructura de transport”, arata Andrei Radulescu, economistul sef al BT, in raport.
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica sectorului de constructii in noiembrie si perioada ianuarie – noiembrie 2015, iar Andrei Radulescu spune ca evolutia indicatorilor confirma procesul de relansare din sfera sectorului de constructii (intensiv in capital si forta de munca). Economistul precizeaza ca in perioada recenta acest sector a evoluat cu un ritm superior celui potential.
Conform datelor INS constructiile au stagnat in dinamica lunara in noiembrie, dat fiind ca avansul constructiilor noi cu 2,5% luna/luna a fost contrabalansat de declinul componentelor reparatii capitale si reparatii curente cu ritmuri lunare de 3%, respectiv 3,6%.
Raportat la noiembrie 2014, insa sectorul de constructii a consemnat un avans de 5,9%, evolutie determinata de cresterea componentelor reparatii curente si reparatii capitale (cu 15% an/an, respectiv cu 26.5% an/an). Pe de alta parte, lucrarile de constructii noi au scazut cu 2,6% an/an.
“Din perspectiva obiectelor de constructii se noteaza dinamica lucrarilor de inginerie civila, in urcare cu 26,4% an/an, care a contrabalansat declinul lucrarilor de cladiri rezidentiale (cu 30,2% an/an) si de cladiri nerezidentiale (cu 18,7% an/an)”, arata Radulescu.
In perioada ianuarie-noiembrie 2015 sectorul de constructii a crescut cu 9,4% an/an, toate elementele de structura consemnând majorari: constructiile noi (4,8% an/an), reparatiile curente (14,4% an/an) si reparatiile capitale (23,5% an/an).
Din analiza pe obiecte de constructii se evidentiaza avansul lucrarilor de inginerie civila cu 16,7% an/an. De asemenea, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale au urcat cu 3,1% an/an. Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au scazut cu 4,5% an/an.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz