Cresterea salariilor bugetarilor are un impact de 2% din PIB
Reading Time: 2 minuteDeficitul bugetar s-ar plasa anul viitor la 2,2% din PIB, cu impactul masurilor din Codul Fiscal, daca nu ar creste salariile in sectorul bugetar, insa impactul majorarii acestora, evaluat la 15,5 miliarde lei, respectiv peste 2% din PIB, ar conduce la un deficit bugetar de peste 4%, avertizeaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, care apreciaza ca majorarea salariilor bugetarilor este o problema mai serioasa decat Codul Fiscal, din perspectica impactului bugetar.
„Impactul din Codul Fiscal, asa cum a fost aprobat, ar fi de un deficit bugetar, daca nu ar mai creste salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie din punctul meu de vedere. Problema apare atunci cand discutam despre cresterile potentiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, daca se materializeaza in forma in care Guvernul intentioneaza sa o aprobe. Discutam de un impact bugetar, daca s-ar aplica o convergenta catre noile salarii de 60% (asa cum vocile din Guvern au anuntat) de 15,5 miliarde lei, discutam de peste 2% din PIB”, a declarat Ionut Dumitru, la o conferinta organizata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Presedintele Consiliului Fiscal a aratat ca se pune problema legata de sustenabilitatea cresterilor de salarii, in conditiile in care cheltuielile de salarii au scazut de la circa 10% inainte de criza la putin peste 7% din PIB, iar in contextul realizarii convergentei de 60% s-ar ajunge la 9,2% din PIB.
Practic, am reversa cea mai mare parte a ajustarilor facute in ultimii ani, a spus Dumitru, aratand ca in conditiile in care cresterile de salarii din sectorul bugetar vor fi ample, vom discuta de o factura de salarii in sectorul bugetar care poate deveni din nou nesustenabila.
Totodata, el a atras atentia ca salariul minim a crescut destul de rapid, iar anul viitor raportul dintre salariul minim si cel mediu va ajunge la 50%, ceea ce va plasa Romania in topul tarilor din regiune, astfel ca poate deveni o problema de competitivitate. Presedintele Consiliului Fiscal a aratat ca la salariile mici povara fiscala ramane inca foarte mare, insa la cele medii Romania se apropie de media europeana.
Dumitru a punctat ca nu e momentul potrivit de a creste deficitul bugetar, mai ales ca datoria publica a Romaniei, situata la 40% din PIB, nu este deloc mica, iar bancile, care sunt principalii finantarori sunt supraexpuse fata de stat.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz