Cresterea economica, sustinuta de constructii
Reading Time: 2 minuteGaranti Bank estimeaza o crestere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) in 2015, datorita redresarii sectorului constructiilor. Specialistii Garanti Bank preconizeaza ca aceasta activitate va accelera atat in sectorul public, cat si in cel privat, si ca va inregistra un avans de 3,6% anul acesta, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al bancii, aferent primului trimestru.
Totodata, Garanti Bank se asteapta ca rata inflatiei sa coboare la 0,5% anul acesta, de la 0,8% la finalul lui 2014, pe fondul reducerii TVA la alimente, de la 24% la 9%. Inflatia ar trebui sa fie cu aproximativ 1,7 puncte procentuale mai mica fata de cazul in care nu s-ar modifica TVA. Totodata, Garanti Bank estimeaza deflatie pentru perioada iunie-octombrie.
Productia agricola este preconizata sa inregistreze o usoara corectie in 2015, de 4,4%, fara un impact semnificativ asupra PIB.
Consumul si comertul cu amanuntul ar trebui sa fie stimulate per ansamblu de minimul istoric al inflatiei, finantarea ieftina si crestereasalariilor si pensiilor.
„Romania a inregistrat o imbunatatire remarcabila a indicatorilor macroeconomici in ultimii trei ani si ne asteptam sa isi consolideze in continuare performantele in viitorul apropiat. Avem incredere in domeniul constructiilor, sectorul IT si industrie, ramuri care credem ca vor avea o contributie semnificativa la evolutia economica din acest an”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.
Potrivit Raportului Macroeconomic citat, cel mai important aspect in acest moment ar putea fi determinat de modificarile cadrului fiscal. Dupa inca un an de consolidare fiscala, procesul este preconizat sa se incheie in urma intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal. Este deasteptat ca reducerea TVA pentru produsele alimentare sa genereze un golin veniturile bugetare, ce va putea fi acoperit dinincasarile suplimentare. Cu toate acestea, intrebarea principala ramane legata de executia bugetaradin 2016, cand guvernul planuieste ca incasarile suplimentare de 14 miliarde de lei sa compenseze scaderea veniturilor din masuri de politica fiscala. Pe baza estimarilor Garanti Bank, sunt necesare incasari de cel putin 7 miliarde de lei pentru a evita intrarea in procedura de deficit excesiv (de maximum 3% din PIB).
Asa cum se arata in Raportul Macroeconomic, industria prelucratoare, domeniul IT si serviciile de asistenta in afaceri au in continuare potential de crestere sustinuta, data find importanta lor strategica in atragerea de noi investitii straine directe si fonduri europene.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz