Stiri

Creșterea economică a României a fost revizuită în scădere semnificativă. Cât de rău va fi în 2022

3 mai 2022 < 1 min

Creșterea economică a României a fost revizuită în scădere semnificativă. Cât de rău va fi în 2022

Reading Time: < 1 minut

Creșterea economică a României va atinge doar 2.9%, în 2022, conform unei estimări a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Anterior CNSP prognozase o creștere economică de 4.3% în acest an.

Războiul de la graniță afectează creșterea economică

Contextul geopolitic dat de războiul din Ucraina, dar și creșterea alertă a prețului energiei și blocarea lanțurilor globale de aprovizionare sunt la baza acestei prognoze modeste de creștere economică. În același timp riscurile şi incertitudinile asupra economiei, afectează așteptările pe termen scurt şi comportamentul mediului de afaceri.

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.

Indicatorii macroeconomici au fost revizuiți

Comisia de Prognoză explică, în documentul citat, că în elaborarea actualei variante a Prognozei de primăvară pentru perioada 2022-2025 a reevaluat evoluţiile indicatorilor macroeconomici, în contextul conflictului declanşat de invazia Rusiei în şi al sancţiunilor internaţionale impuse.

„Efectele crizei energetice şi ale perturbărilor în lanţurile de aprovizionare, manifestate încă din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate în actualul scenariu, luându-se suplimentar în calcul şi recentele majorări ale cotaţiilor internaţionale pentru produsele energetice, cât şi ale celor agroalimentare, precum şi necesitatea suplimentării deficitului de resurse energetice de provenienţă rusească. Încetinirea activităţii economice la nivel european şi mondial, conform estimărilor instituţiilor internaţionale, induc totodată o decelerare a dinamicii economiei naţionale. Pentru principalele ţări partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat în jos dinamica creşterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale”, menţionează CNSP.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: