Finanțe

Crește interesul pentru asigurările agricole

Reading Time: 2 minute

Introducerea subvențiilor pentru asigurările agricole, în baza submăsurii 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală, ar putea dubla gradul de penetrare al acestor asigurări, estimează reprezentanții UNSAR.

Programul de subvenționare a primelor de asigurare agro a fost lansat în primăvara acestui an. Iulia Nicola, specialist asigurări P&C UNSAR, a arătat că demersurile pentru acest program au început din 2016. Fondurile alocate inițial de UE au fost de 200 mil Euro, acestea ajungând la 42,79 mil Euro ca urmare a amânării programului și realocării fondurilor pentru alte măsuri.

România este una dintre cele mai importante țări din Europa când vine vorba de agricultură, cu o suprafață de 13,3 milioane de hectare din care 8,3 milioane de hectare de teren arabil. Conform MADR, doar aproximativ 1,8 – 2 milioane de hectare sunt asigurate, respectiv circa 21% din suprafața cultivată.

România este una dintre cele mai importante țări din Europa când vine vorba de agricultură, cu o suprafață de 13,3 milioane de hectare din care 8,3 milioane de hectare de teren arabil. Conform MADR, doar aproximativ 1,8 – 2 milioane de hectare sunt asigurate, respectiv circa 21% din suprafața cultivată.

„Asigurările agricole vor deveni mai accesibile, vor fi cumpărate de mai mulți agricultori și nu vom mai avea doar 20% grad de penetrare, ci poate sa crească spre 30-40%. Pe de altă parte, fermierii vor cumpăra mai multe riscuri, își vor permite să cumpere și riscul de seceta – unul dintre cele mai importante riscuri din țară”, a spus Călin Matei, Membru UNSAR si Director General Adjunct al Groupama Asigurări, în cadrul Școlii pentru Jurnaliști, organizată de UNSAR.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul Submăsurii 17.1. este de:

  • 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 SO (SO este Coeficientul pentru calculul Unității de Dimensiune Economică si a tipologiei exploatației agricole); sau
  • 55% din valoarea primei de asigurare eligibile si plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egala cu 12.000 SO.

Aurel Badea, Owner Secțiune P&C la UNSAR și Director General Adjunct al Allianz-Țiriac, precizează că, pe lângă gradul de penetrare al asigurărilor agricole, foarte importantă este acoperirea poliței, pentru că producția este pierdută nu numai după grindină (care produce 70-80% din daune), ci și din cauza secetei.

Oana Voinea

Recent Posts

Andrei Dudoiu, noul CEO al SeedBlink

SeedBlink, platforma all-in-one de equity management și investiții, intră într-o nouă etapă a dezvoltării cu Andrei Dudoiu, până acum președinte…

7 ore ago

În ultimii 15 ani, veniturile companiilor din România au crescut de 6,5 ori, ajungând la peste 2.600 mld. lei

Veniturile totale ale firmelor din România au crescut de 6,5 ori în ultimii 15 ani, de la 400 miliarde de…

11 ore ago

Performanțe financiare solide și creștere a profitului pentru Life is Hard

LIFE IS HARD, prima companie românească de software listată la BVB, piața AeRo (simbol LIH), prezintă rezultatele financiare și operaționale…

11 ore ago

Inițiativă comună Schneider Electric și Saint-Gobain pentru automatizare în producția de sticlă

Schneider Electric și Saint-Gobain, lider în construcții ușoare și sustenabile, și-au unit forțele pentru a implementa primul sistem de automatizare…

11 ore ago

Construcții responsabile pentru viitor, în viziunea Skanska

Cum arată azi construcțiile responsabile și cum vor arăta ele în viitor, Biz a căutat să afle de la Tamara…

11 ore ago

Garanții bancare pentru sprijinirea companiilor românești

Garanti BBVA și Fondul European de Investiții (FEI) au semnat un acord strategic, prin care oferă garanții de minim 30…

12 ore ago