Crește creditarea prea rapid?
Reading Time: 2 minuteCreditarea populației a ajuns la un nivel care preocupă atât din perspectiva vitezei, cât și a volumului și gradului de îndatorare al debitorilor, a declarat Florian Neagu, directorul adjunct al Direcției de stabilitate a BNR, în cadrul unui eveniment organizat de FinMedia.
“La nivel agregat, creditul nostru nu intra în teritoriul excesiv (…) Pe de altă parte, dacă ne uităm separat pe sectoare vedem că finanțarea acordată populației deja a depășit de câteva trimestre pragul de semnal. Nu am ajuns încă în pragul de alertă care ar putea semnala probleme și necesar de intervenție, dar s-a depășit totuși pragul de semnal”, a arătat Florian Neagu.
Reprezentantul BNR a explicat că a fost folosită o metodologie recomandată la nivelul intregii Uniuni Europene pentru a vedea dacă viteza cu care crește creditul raportat la PIB devine sau nu excesivă. “Dacă devine excesivă, avem acel Comitet European de Risc Sistemic care îți spune că este timpul să intervii”, a explicat Neagu, arătând că se poate interveni prin Comitetul Macroprudențial de Risc Sistemic.
Reprezentantul BNR a arătat că în România rolul sectorului bancar rămâne dominant în cadrul sistemului financiar, dar este pe o tendință descendentă și că sănătatea financiară a sectorului bancar autohton s-a menținut adecvată, superioară mediei UE.În ceea ce privește dezvoltarea sistemului bancar local, Neagu a arătat că dezvoltarea sustenabilă ar putea veni în special din direcția finanțării companiilor, având în vedere că viteza cu care crește creditarea populației este excesivă.
“Volumul de credit acordat în utimii ani în condiții de rate foarte scăzute ale dobânzii a depășit volumul de credit dat în 2007 – 2008, când aveam condiții minime în ceea ce privește cursul de schimb”, a arătat Neagu, precizând că în funcție de evoluțiile nefavorabile, există riscul de înlocuire a riscului pe cursul de schimb cu un risc pe rata dobânzii.
„Din moment ce acum suntem cu rata dobânzii minime istorice, va veni un moment când ratele de dobândă vor începe să crească. Nu știu când va fi acesta, dar când ratele vor începe să crească, serviciul datoriei pentru populație s-ar putea majora chiar semnificativ pentru cei mai vulnerabili. De aceea, mesajul nostru, pe care l-am transmis și în rapoartele de stabilitate și în întâlnirile cu băncile a fost să țină cont atunci când acordă noi credite și să analizeze dacă debitorii pot face față adecvat serviciului datoriei dacă se vor schimba condițiile”, a completat Florian Neagu.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz