Cresc investițiile în energii regenerabile. EDP are un plan de 25 miliarde de euro
Reading Time: 5 minuteEDP își scalează ambiția de a conduce tranziția energetică, insistând pe planul de investiții și obiectivele din Planul de afaceri actualizat 23-26, care a fost prezentat la Londra. Într-un context în care urgența climatică și securitatea aprovizionării sunt din ce în ce mai preponderente, grupul își va majora investițiile la nivel global la 25 de miliarde euro pentru a stimula sursele regenerabile, pentru a-și consolida poziția în rețelele de electricitate și pentru a-și sprijini clienții în procesul de transformare către o lume mai sustenabilă.
Planul de afaceri 23-26 va sprijini angajamentele net zero ale EDP și urmează o abordare selectivă și disciplinată, alocând 85% din investiția totală pentru surse regenerabile, clienți și gestionarea energiei, 15% pentru rețelele de electricitate pe piețele cu creștere rapidă și risc scăzut din 4 centre regionale: Europa (40% din planul de investiții), America de Nord (40%), America de Sud (15%) și Asia-Pacific (5%). Rata anuală de investiții a EDP va crește cu 30%, ajungând la 6,2 miliarde de euro, menținând în același timp o creștere durabilă și excelența ESG în cadrul unei organizații pregătite pentru viitor.
„Astăzi ne ambiționăm să conducem tranziția energetică, susținuți de un portofoliu competitiv și rezistent, de o situație financiară solidă, de o echipă puternică și de voința de a contribui la o lume mai bună din punct de vedere climatic pentru generațiile viitoare. Acest plan de afaceri consolidează ambiția noastră de creștere, ducând și mai departe angajamentul nostru față de planetă și creând o valoare superioară pentru toți”, a declarat Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP.
Planul de investiții combină tehnologiile convenționale și cele emergente
Energia eoliană terestră și energia solară vor reprezenta fiecare câte 40% din planul de investiții de 21 de miliarde euro în domeniul energiei regenerabile, completate de tehnologii emergente, cum ar fi: producția de energie fotovoltaică de consum tehnologic (12%), stocarea și hidrogenul (3%). Energia eoliană offshore va reprezenta 5%, cu o creștere a capacității prin intermediul societății mixte Ocean Winds și va oferi o vizibilitate semnificativă asupra creșterii în următorii 10-15 ani. Un mix tehnologic diversificat de energii regenerabile, care este consolidat și susținut de un portofoliu hidroenergetic cu un profil puternic de generare de cashflow, oferind în același timp flexibilitate și capacități de stocare.
Pe segmentul rețelelor electrice, unde planul de investiții de 4 miliarde euro este compromis, EDP va continua să crească și să își diversifice portofoliul, acționând ca un stabilizator pentru grup. Obiectivele actualizate ale afacerii includ atingerea a 400 de mii de kilometri de linii de distribuție, 9 milioane de contoare inteligente (+500 de mii față de 2022) și 12 milioane de puncte de conectare (+2,5 milioane față de 2022).
Planul de afaceri actualizat va valorifica, de asemenea, franciza clienților pentru a accelera crearea și creșterea de valoare, concentrându-se pe o strategie de oferte de vânzare care combină mai multe soluții pentru clienți, cum ar fi generarea de energie fotovoltaică, PPA-uri corporative, mobilitate electrică, servicii, eficiență energetică, flexibilitate în funcție de cerere și stocare.
Inovarea și digitalizarea vor rămâne în centrul strategiei noastre, impulsionând schimbarea și accelerând tranziția energetică cu o investiție consolidată de 3 miliarde euro până în 2026.
Obiective net zero recunoscute și 3.000 de noi angajări
EDP va continua să traseze calea pentru un viitor mai bun, prin obiectivul său de a deveni net zero până în 2040 în toate domeniile sale de activitate și prin creșterea întregului lanț valoric, de la clienți la parteneri. Acest angajament a fost validat recent de către Inițiativa pentru Obiective Bazate pe Știință (SBTi), care a recunoscut cele mai bune practici ale EDP în ceea ce privește acțiunile climatice, în aliniere totală cu obiectivul de reducere a temperaturii globale de 1,5ºC, bazat pe știință. Este un obiectiv ambițios care consolidează poziționarea globală a EDP în ceea ce privește strategia ESG și în construirea unei planete mai durabile.
Angajații EDP – peste 13.000 din întreaga lume, de 63 de naționalități diferite – conduc și susțin prin diversitate obiectivele ambițioase ale grupului. Planul de afaceri actualizat prevede 3.000 de noi angajări până în 2026, precum și obiectivul de a atinge un procent de 31% femei în poziții de conducere, bazând strategia de angajare pe atragere de talente, experiență și dezvoltare și reînnoind recunoașterea sa ca angajator de top în toate centrele regionale.
De asemenea, EDP va continua să contribuie în comunități pentru un rol activ în tranziția energetică, protejând planeta pentru generațiile viitoare și implicându-și partenerii pentru o transformare de impact. Grupul va investi până la 200 de milioane euro în inițiative cu impact social până în 2026.
Rezultate financiare solide cu o remunerare îmbunătățită a acționarilor
EDP va profita de modelul său distinctiv de rotație a activelor pentru a cristaliza valoarea și a potența în continuare creșterea. Urmare a istoricului de rotație a activelor de 20 miliarde de euro în ultimul deceniu, grupul se așteaptă acum să ajungă la 7 miliarde euro în venituri și câștiguri de capital până în 2026. În același timp, rămâne pe deplin angajat în favoarea unui rating BBB solid, care va susține structural ciclul de investiții care urmează și va menține o poziție cu lichiditate puternică care să acopere nevoile de refinanțare dincolo de 2025.
De asemenea, grupul se angajează să ofere o valoare superioară prin creșterea susținută a profitului pe acțiune și o politică solidă de dividende cu un nivel minim sporit pentru acționari. Având în vedere că se așteaptă ca venitul net recurent să ajungă la 1,4 -1,5 miliarde euro până în 2025, nivelul minim al dividendului pe acțiune va crește treptat de la 0,19 la 0,20 euro, în timp ce ținta de plată va fi revizuită la 60-70%. EDP Renewables și-a îmbunătățit politica de dividende la o rată de plată de 30-50% prin intermediul unor dividende scrip, oferind o remunerație flexibilă și competitivă acționarilor săi, aliniată la nivelul pieței.
Majorări de capital pentru a sprijini ambiția de creștere
Cu scopul de a promova simplificarea structurii corporative, EDP a anunțat lansarea unei oferte publice de cumpărare de 100% asupra filialei sale listate EDP Brazilia, deținută în proporție de 56,05% (consolidată la 57,55%), pentru a achiziționa acțiunile deținute de acționarii minoritari. Pentru a finanța oferta publică de cumpărare, EDP intenționează să obțină capitaluri proprii, prin majorarea capitalului social, în valoare de 1 miliard euro. Lansarea și finalizarea acestei tranzacții vor fi condiționate de obținerea aprobărilor corporative și de îndeplinirea condițiilor favorabile de piață.
EDP dispune deja de angajamentul CTG, ADIA și GIC în valoare totală de până la 0,6 miliarde euro, sub rezerva condițiilor finale de piață. Se preconizează că delistarea EDP Brazilia va fi încheiată în a doua jumătate a anului 2023.
Brazilia este o piață de dimensiuni considerabile, cu fundamente solide și oportunități de tranziție energetică, unde EDP va continua să se concentreze pe rețele și pe energiile regenerabile printr-o reorganizare a portofoliului. Din 1995, EDP Brazilia a ajuns la 2 concesiuni de distribuție a energiei electrice cu 3,8 milioane de clienți, linii de transport cu peste 2 mii de kilometri și 2GW de capacitate hidroelectrică. EDP Renewables Brazilia, înființată în 2009, are în exploatare 1,1 GW de energie regenerabilă. Această operațiune va consolida concentrarea pe segmentele de regenerabile și rețele electrice, cu reducerea expunerii la hidro și ieșirea din termoficare.
În același timp, pentru a-și finanța parțial planul de investiții actualizat, EDP Renewables intenționează să obțină capitaluri proprii și a încheiat un acord de investiții cu Lisson Grove Investment Pte Ltd., o filială a GIC Pte Ltd., fondul suveran de investiții din Singapore și unul dintre principalii investitori globali pe termen lung, prin care acesta din urmă s-a angajat să subscrie acțiuni noi în valoare de aproximativ 1 miliard euro în cadrul unei majorări de capital. Angajamentul GIC de a subscrie acțiuni la EDPR este condiționat de decizia EDPR de a lansa tranzacția la un moment potrivit în raport cu condițiile de piață.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz