Featured

Costin Dămășaru, Veruvis: „Metoda inovatoare de antrenament neuronal este utilizată cu succes de companiile mari din întreaga lume”

Reading Time: 6 minute

Cum pot managerii și antreprenorii să își îmbunătățească performanțele cu ajutorul neuroștiinței ne-a explicat Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augumentarea Performanțelor Veruvis.

Când și cum a luat naștere ideea din spatele Veruvis și de ce ați ales să deveniți antreprenor în acest domeniu?

Ideea Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale a pornit de la experiența personală, una chiar traumatizantă, aș putea spune, o luptă continuă pe care am dus-o, atât cu tinitusul – aceasta fiind o afecțiune de care am suferit și care se manifesta ca un țiuit permanent în urechi, care nu mă lăsa să dorm și îmi dădea migrene puternice – cât și cu incertitudinea care mă înconjura. Sufeream cu adevărat, iar cei din jur nu înțelegeau trauma prin care eu treceam. Am fost pe la vreo 65 de specialiști: medici, terapeuți, psihologi, psihiatri, vraci, șamani… și fiecare îmi spunea altceva. Așa mare diversitate de răspunsuri am primit, încât mă simțeam deznădăjduit. Nu de puține ori mi-au spus:„ Nu o să mori de la boala asta, dar o să mori cu ea”

Mi-am dat seama că o astfel de suferință tăcută, neînțeleasă te poate imobiliza emoțional și este nevoie ca cineva să vină cu răspunsuri și soluții la astfel de probleme. Eu am avut parte și de o conjunctură norocoasă, providențială, care m-a direcționat spre vindecare și … iluminare, aș putea spune. 

Revelația am avut-o abia când am ajuns la MIT, la recomandarea unui coleg care preda la Stanford și pe care l-am întâlnit în Olanda. Acolo am descoperit ce înseamnă știința și tehnologia. Am ajuns pe un program de Executive Education –  Neuroscience in Leadership. Apoi am obținut un grant, care mi-a permis să inițiez proiectul personal și chiar am fost primul meu vindecat. Am strâns bani și am închiriat primul spațiu în București, unde am activat timp de doi ani de zile. Practic, acesta a fost începutul pentru Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.

Am evoluat, iar acum avem o echipă de specialiști la centru, care dezvoltă protocoale neuronale pentru ameliorarea sau chiar eliminarea simptomelor asociate unor disfuncții sau pentru a eficientiza strategiile de management al stresului şi augmentării performanţelor într-un timp extrem de scurt.


La Veruvis folosiți tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface pentru a realiza o hartă a creierului cu scopul de a stabili un protocol de antrenament neuronal. Ne puteți spune câteva cuvinte despre cum funcționează toate acestea și ce este un antrenament neuronal? Cum poate ajuta un astfel de antrenament un manager sau un antreprenor?

Așa este, tehnologia folosită în cadrul Centului Veruvis se numește Brain Mapping & Brain Computer Interface (BM – BCI) și a devenit, practic, un brand în sine. Este o formă non-invazivă de reconfigurare și optimizare a rețelelor neuronale folosind tehnologie de ultimă generație. 

Antrenamentul cognitiv BM-BCI stabilizează starea de spirit și percepția emoțională, inclusiv capacitatea de a face față stresului și ajută creierul să elimine disfuncțiile existente. Totodată, acest tip de antrenament cognitiv crește capacitatea de prioritizare și de concentrare a resurselor pe cele mai importante sarcini. Programul de antrenament neuronal BM-BCI (Brain Mapping – Brain Computer Interface) a fost utilizat în cadrul centrului Veruvis pentru mai mult de 2500 de clienți din zona corporate. Cu ajutorul antrenamentului neuronal BM-BCI putem să creștem nivelul de atenție și concentrare, să îmbunătățim controlul emoțional și capacitatea creierului de a face față stresului, de a se concentra pe sarcinile importante pentru perioade prelungite de timp. Creierul unui manager care folosește antrenamentul neuronal BM-BCI își păstrează vitalitatea, flexibilitatea și capacitatea de adaptare la contexte noi și stresante, un avantaj competitiv care face diferența în mediul de business.

Unul dintre pe care le propune Veruvis este „augmentarea performanțelor managerilor”. Ce presupune augmentarea creierului?

În termeni generali, putem spune așa… nu face creierul mai mare, dar îl face mai elastic, agil și, implicit, mai bun. Ce înseamnă mai bun? În neuroștiință, un creier mai bun înseamnă un creier optimizat. imaginați-vă că doar 10% este optimizat. Adică suntem tributari unor pattern-uri formate în funcție de experiențele trăite de traumele experimentate. Atunci, trebuie să formăm alte tipare, pattern-uri, adaptate contextului actual, sau actualelor experiențe cu care intrăm în contact în mediul profesional, ca să spunem așa. 

Acum, odată cu avansul tehnologic și științific, metoda inovatoare de antrenament neuronal este utilizată cu succes de companiile mari din întreaga lume în dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților de autoreglare a activității cerebrale cu rezultate remarcabile, atât în context personal cât și în cel de afaceri.

Stresul și fenomenul burnout sunt tot mai prezente în rândul angajaților din România. Cum poate ajuta un antrenament neuronal în astfel de situații?

Potrivit definiției date de Organizația Mondială a Sănătății, conceptul de burnout se referă la un sindrom rezultat al stresului cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes. Practic vorbind, sentimentul experimentat de către o persoană ce suferă de acest sindrom este unul de neputință în a gestiona chiar și cele mai simple sarcini de lucru fără a depune un efort mental considerabil. Este ca și cum întreaga noastra ființă se opune desfășurării acelei activități, totul devenind o luptă cu noi înșine, minut de minut. În acest context, creierul face tot ce poate pentru a ne proteja și astfel dezvoltă o strategie de conservare a energiei și de izolare a persoanei de factorii externi.

O strategie de recuperare ar trebui să aibă drept principal obiectiv scoaterea creierului din starea de alertă în care se află. Creierul “burned” este unul care folosește o excesiv de mare parte din energia sa pentru a proteja posesorul de toate pericolele vizibile și invizibile, reale sau închipuite. 

 La Veruvis folosim tehnologia de ultimă generație pentru a gestiona eficient incredibila capacitate de neuroplasticitate a creierului. Obiectivul nostru este de a optimiza circuitele cerebrale responsabile de transformarea  unei persoane dezorientate, care bântuie coridoarele depresiei, anxietății și surmenajului înapoi într-o persoană jovială, veselă, plină de vitalitate care are capacitatea de a se bucura de viață. 

Ați scanat peste 4.000 de creiere. Ne puteți spune care sunt cele mai importante concluzii pe care le-ați tras de aici?

„Creierul este superputerea ta!” Aceasta este cea mai importantă concluzie care reiese din întreaga experiență pe care o avem în Brain Mapping și pe care am adoptat-o și ca motto al Centrului Veruvis. Prin diferite metode și în diferite circumstanțe poți să găsești cheia pentru identificarea, gestionarea și utilizarea superputerii tale pentru a-ți crește calitatea vieții. Când tu ești fericit, și ceilalți din jurul tău sunt fericiți. 

În al doilea rând, nici un creier nu seamănă cu altul, nici un om nu reacționează identic cu altul și nici procesele neuronale nu seamănă între ele. Ce înseamnă asta?! Că fiecare antrenament neuronal este personalizat, în funcție de rețelele dezvoltate și în funcție de îmbunătățirea urmărită. Diferențele sunt făcute de mediul ȋn care creștem, de educația primită atât acasă, cât și la școală și de experiențele prin care trecem. Partea extraordinară este că fiecare dintre noi se naște cu această capacitate incredibilă de a-și crea, gestiona și optimiza propriile rețele neuronale.

Aș menționa și o a treia concluzie importantă. Rețelele neuronale optimizate își păstrează caracteristicile pe termen mediu și lung. Mai mult decât atât, rețelele neuronale continuă să se optimizeze și după epuizarea sesiunilor de antrenament neuronal. Dacă nu intervine un factor extrinsec major traumatizant, rețelele neuronale optimizate își exercită influența mulți ani după terminarea antrenamentelor.

Liderii trebuie să fie buni comunicatori. Cum pot veni în ajutor neuroștiința și neurotehnologia?

Cred că cea mai mare provocare cu care se confruntă un lider este câștigarea încrederii. El trebuie să fie privit ca un factor de stabilitate în companie, ca un vizionar, dar și ca un “problem solver” în situații complicate. Iar câștigarea încrederii depinde și de felul în care este capabil să comunice. În opinia mea, un lider bun trebuie să dea dovadă de respect, să-și extindă aria de încredere – pe care o acordă sau pe care o câștigă, să îndeplinească obiectivele stabilite și să aibă abilități extraordinare de comunicare, pentru că un eșec de comunicare poate conduce la eșecul unui plan genial.

Pentru asta ai nevoie de o minte limpede, care, în cazul unui lider, este reprezentată de capacitatea de a ignora toate emoţiile puternice care îl încearcă pe moment şi puterea de a se concentra exclusiv pe analiza datelor colectate şi identificarea celor mai bune soluţii de a păstra situația sub control chiar şi în cele mai vitrege condiţii. Asta conduce la siguranță, stabilitate și încredere în sine, elemente care influențează, evident și capacitatea de comunicare cu cei din jur. 

Antrenamentul neuronal exercită o influență directă asupra creșterii intuiției, a capacității de concentrare, a controlului emoțiilor, a refacerii după episoade de stres intens și a îmbunătățirii somnului odihnitor. După ce reușim să ne vindecăm și să ne regăsim echilibrul, putem interacționa mult mai ușor și frumos cu cei din jur, iar prin contribuția pozitivă pe care o aducem în cadrul comunității din care facem parte ne regăsim și umanitatea.

Care sunt planurile pe care le aveți ca fondator al Veruvis?

Intenționăm să extindem modelul Veruvis și să îl francizăm la nivel internațional ajutând, astfel, mult mai mulți oameni care au nevoie de soluții rapide și eficiente de gestionare a stresului și de îmbunătățire a performanței creierului. Vom introduce, de asemenea, noi forme de neuroterapii pe care le dezvoltăm la centrul nostru de cercetare.

Recent, Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis a semnat un parteneriat cu un producător de echipamente  din Germania, pentru realizarea primului electroencefalograf personalizat, care va fi exclusiv folosit pentru  realizarea hărții creierului uman și pentru realizarea antrenamentelor neuronale, proiectat în urma tuturor experiențelor și a nevoilor identificare în activitatea din cadrul Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis. Atât echipamentul tehnic , cât și întregul proces de antrenament de augmentare a proceselor neuronale este gândit și dezvoltat la Centrul Veruvis. 

Pentru a veni întâmpinarea clienților noștri, vrem să dezvoltăm și un sistem pentru potențarea beneficiilor antrenamentului neuronal BM-BCI și de monitorizare a evoluției parametrilor de eficiență prin diferite dispozitive wearable, ce pot fi utilizate direct în confortul propriei case.

De asemenea, în curând vom deschide  un centru dedicat copiilor, un loc special creat pentru optimizarea relației copil- părinte, un univers în care vom descoperi tainele creierului împreună. 

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Magda Costache, Sezamo: Supermarketul online al viitorului

Cu o carieră de peste 19 ani în finance, Magda Costache este, din septembrie, noul CEO interimar Sezamo, supermarketul online…

2 minute ago

Maidan: Poftă pentru extindere

După o investiție de aproape un milion de euro, la începutul anului viitor, brandul Maidan va inaugura un nou spațiu…

26 de minute ago

McDonald’s deschide un nou restaurant în Ploiești la Prahova Value Centre

Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, continuă procesul de expansiune la nivel național și inaugurează al…

45 de minute ago

Le Manoir deschide un nou boutique Comtesse du Barry

Le Manoir invită iubitorii de gastronomie fină să descopere o selecție de vinuri, delicatese și cadouri gourmet în cel mai…

57 de minute ago

STUDIU: 60% dintre români au probleme cu greutatea

6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, arată studiul cantitativ „Incidența obezității în rândul populației din România”, realizat în…

o oră ago

CFR Călători a introdus în circulație primul tren de călători nou

CFR Călători a pus în final în circulație începând cu data 20 noiembrie 2024, primul tren electric format din material…

2 ore ago