Coronavirusul taie salariile miniștrilor. Nu și în România
Reading Time: 2 minuteMai multe țări au anunțat tăierea salariilor membrilor Guvernului din cauza constrângerilor economice cauzate de pandemia de coronavirus sau donarea salariilor demnitarilor din solidaritate cu cei afectați de criza COVID-19. În România însă, autoritățile sunt în etapa de numărare a bugetarilor, după ce anunțaseră intrarea prin rotație în șomaj tehnic a angajaților de la stat.
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, va primi salariul redus cu 20% pentru următoarele şase luni, o consecinţă a constrângerilor economice cauzate de pandemia de coronavirus. Reducerea salarială se va aplica, de asemenea, miniştrilor şi directorilor din administraţia publică, a anunţat Ardern. ”Este vorba de leadership. Dacă ar exista vreodată un moment pentru a reduce diferenţa între diversele funcţii, acum este acel moment”, a adăugat şefa executivului neo-zeelandez, citată de Agerpres.
Salariul actual al Jacindei Ardern este de aproximativ 470.000 dolari neo-zeelandezi pe an (285.700 dolari americani), în timp ce remuneraţia anuală a unui ministru este de 300.000 dolari neo-zeelandezi (182.000 dolari americani).
Parlamentarii bulgari au votat săptămâna trecută donarea propriilor salarii pentru lupta împotriva coronavirusului, începând cu data pe 1 aprilie și până când se va încheia starea de urgență. Salariul net al tuturor senatorilor și deputaților, dar și cel al membrilor guvernului, va fi transferat într-un cont al Ministerului Sănătății, banii urmând să fie folosiți pentru lupta împotriva epidemiei de coronavirus.
Și Guvernul Sloveniei a tăiat 30% din indemnizațiile miniștrilor și parlamentarilor în semn de solidaritate cu cei afectați de criza COVID-19. Janez Janša, premierul Sloveniei, a anunțat că și membrii în conducerea companiilor cu capital de stat vor avea salariile reduse cu 30%.
Și Miniştrii croaţi au anunțat că îşi donează salariul pe o lună pentru a-şi ajuta ţara afectată de coronavirus.
În România, miniștrii se contrazic în declarații televizate când vine vorba de tăierea salariilor în sectorul de stat.
Premierul Ludovic Orban a anunțat săptămâna trecuta, la B1TV, că Guvernul “ia în calcul un mecanism referitor la luarea unor măsuri pentru anumite sectoare din sistemul public, menite să evite răspândirea coronavirusului, fiind totodată şi o formă de şomaj tehnic”, acesta urmând să fie finalizat sub forma unei ordonanţe de urgenţă.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat că a fost pregătit un proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice, angajaţii având posibilitatea de a rămâne acasă, prin rotaţie, un număr egal de zile dintr-o lună.
Peste week-end însă, situația s-a schimbat – ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, declara la Digi 24 că la el nu a ajuns nici un proiect privind șomajul tehnic în sectorul de stat și că “este nevoie de fiecare om în administraţia publică”.
La finalul lunii martie, PSD anunța că toți parlamentarii social-democrați vor dona 50% din indemnizație pentru a ajuta spitalele.
Totodată, USR a depus un proiect de lege în Parlament prin care indemnizația senatorilor și a deputaților să fie redusă cu 25% în timpul stării de urgență, dar și șase luni calendaristice după ce România nu se va mai afla în stare de urgență.
© Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz