Antreprenori Interviuri

Cori Grămescu: „A fost cea mai grea perioadă a mea de până acum”

10 iun. 2020 4 min

Cori Grămescu: „A fost cea mai grea perioadă a mea de până acum”

Reading Time: 4 minute

Ultimele săptămâni au fost dificile pentru fiecare dintre noi. O mare parte dintre angajați au fost nevoiți brusc să lucreze de acasă și, nu de puține ori, să jongleze între ședințe și video conferințe și școala online a celor mici. Incertitudinile constante și criza economică generată de pandemia de coronavirus au contribuit la creșterea nivelului de stres în ultimele luni.

Am vorbit cu Cori Grămescu, fondatoare LadyFIT și coach de lifestyle și nutriție despre „micile ritualuri” pe care le-a folosit în perioada de pandemie pentru reducerea stresului și despre cum puteți evita astfel de emoții negative după revenirea la birou.

Cum au fost ultimele două luni pentru tine și cum ai reușit să eviți stresul în toată această perioadă?   

Din păcate începând cu 15 martie, am trecut prin cea mai grea perioadă a mea de până acum, atât în plan personal cu niște complicații de sănătate, cât și profesional – sălile de fitness au fost închise și încă avem activitatea suspendată până când autoritățile vor permite reluarea antrenamentelor. Am reușit să supraviețuiesc stresului și incertitudinii (evitat este foarte mult spus pentru această perioadăJ) ancorându-mă în găsirea soluțiilor pentru a păstra afacerea funcțională – am creat o platformă online pentru antrenamentele LadyFIT și ne-am concentrat să păstrăm o parte din vânzările de abonamente la sală prin aceste programe pentru acasă. Am avut noroc cu o altă ramură a afacerii mele, platforma de diete personalizate de slăbire, care din fericire a crescut în tot acest interval și astfel am reușit să îmi păstrez o parte din optimism. Însă emoțional, financiar și intelectual este o perioadă solicitantă și grea.

Ai unele „mici ritualuri” care te ajută să reduci stresul în această perioadă dificilă? Ne poți povesti un pic despre aceste „ritualuri”?

Dintotdeauna am reușit să controlez stresul prin conectarea cu corpul meu. Fac mișcare cu atenția în corpul meu, ca să reușesc să mă reconectez cu mine și astfel să pot să mă concentrez asupra respirației, a senzațiilor din corp și a mediului înconjurător. Deși nu îmi place să fac yoga, același gen de tehnici de coordonare a atenției pot fi folosite în orice tip de antrenamente fizice și au efecte excelente împotriva combaterii insomniei. Apoi, am fost foarte atentă să mă odihnesc corect, să mănânc sănătos și să trasez o barieră clară între activitatea profesională și timpul alocat vieții private. De exemplu, dimineața nu răspund la telefon, îmi aloc acel timp pentru mine și partenerul meu de viață, iar în weekend refuz categoric să lucrez, indiferent de motiv.

Poți recomanda cititorilor noștri care încearcă să își reia viața de dinainte de pandemie un atfel de „ritual” pentru reducerea stresului, care poate fi facut de acasă sau la birou?

Cele mai utile tehnici sunt cele care țin de respirația conștientă și conectarea cu senzațiile din corpul nostru. De exemplu, în momentele în care mă simt neliniștită sau am un atac de anxietate inspir profund numărând până la șapte și expir profund numărând până la șapte timp de șapte minute, timp în care îmi concentrez atenția asupra respirației. Stau așezată confortabil într-un mediu liniștit (închid telefon, laptop, lumină puternică) și mă concentrez timp de șapte minute pe ceea ce simt când respir. De obicei mă ajută foarte mult să mă calmez și să eliberez stările negative. De asemenea, când neliniștea este chiar greu de suportat, fac 15 minute de stretching ușor pentru tot corpul, beau 2-3 pahare de apă rece și folosesc o tehnica din coaching pe care am numit-o „ bagheta fermecată” – dacă aș avea o baghetă fermecată, cum aș face să arate viitorul dacă orice ar fi posibil – și atunci reușesc să depășesc blocajul dat de frică și nesiguranță.

Foarte mulți angajați spun că ar mânca mai sănătos și ar respecta toate orele de masă, dar nu au timp. În ultimele două luni, o parte dintre cei care au lucrat de acasă, pentru că nu au mai pierdut timp în trafic au reușit să respecte mai bine orele de masă și să aibă o alimentație mai echilibrată. Ce sfat ai pentru cei care vor reveni acum la birou, dar ar dori să păstreze totuși acest obicei sănătos? De ce?   

Cred că mâncatul sănătos este o alegere – aleg să am grijă de mine. În realitate, să ne pregătim ceva sănătos de acasă și să luăm pachețelul de mâncare cu noi la munca este o alegere despre a ne prioritiza sănătatea, în primul rând. Cei care mâncau sănătos înainte au mâncat sănătos și în perioada pandemiei, după cum cei care înainte erau indiferenți față de subiectul alimentației sănătoase au rămas indiferenți în continuare. În realitate, e de trei ori mai ieftin să mâncăm mâncare sănătoasa preparată acasă și durează cam tot cât ne ia statul la coadă la cantina de la birou, respectiv 10-15 minute per porție. Aceasta este concluzia tuturor celor 290 de cliente pe care le-am consiliat în luna mai să slăbească, nu o spun doar eu.

Cum a arătat o zi obișnuită de muncă pentru tine ca antreprenoare și coach de lifestyle și nutriție în ultimele două luni? Care au fost principalele probleme cu care s-au confruntat clienții tăi în aceste două luni?

Ultimele două luni nu au însemnat pentru clienții mei o presiune suplimentară dată de dificultățile de aprovizionare cu alimente – cei care nu au ieșit deloc din casă au fost constrânși la o plajă de alegeri foarte restrânsă, fiind condiționați de oferta livratorilor de comenzi. În rest, nu au fost probleme de aprovizionare majore, însă multă lume a avut de înfruntat mâncatul pe fond emoțional și adaptarea regimului alimentar la un nivel mult mai redus de activitate fizică. Însă, cu răbdare și având la dispoziție informații despre nutriție și lifestyle corecte, am reușit să depășim perioada aceasta fără prea multe probleme. Sigur că am avut și clienți care au luat în greutate, dar majoritatea au reușit să slăbească și să își atingă obiectivele de lifestyle asumate.

Care este mixul tău de „energizante” din fiecare dimineață? De ce?

Dintotdeauna îmi încep ziua cu o cafea, un espresso mic și două pahare mari de apă, pentru a avea energie întreaga zi. Nu am neapărat nevoie de cafea ( dorm cel putin 7.5 ore în fiecare noapte), dar îmi place la nebunie aroma ei. Altfel, nu am niște tabieturi speciale, îmi organizez ziua în funcție de ce am de făcut și încerc să îmi respect propriile limite, să nu mă aglomerez peste ceea ce știu deja că pot face în condiții confortabile.

Acest interviu a fost realizat cu sprijinul Julius Meinl #ShareYourRituals

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: