Jeong O. Park este profesor de limba și literatura română la Hankuk University of Foreign Studies din Seul, a treia cea mai importantă universitate de lingvistică și limbi străine din lume. În 1987, când a fost fondat departamentul de limba română, auzise doar de Nadia Comăneci. Acum este îndrăgostit de limba și cultura română și promovează România ori de câte ori are ocazia.
“Investitorii din Coreea nu știu nimic despre România. Trebuie să afle că românii sunt foarte buni IT-iști, iar România este pe locul 1 în UE la producția de porumb, locul 2 la producția de grâu și pe locul 4 în lume la producția de prune”, spune Jeong O. Park.
La Universitatea Hankuk se predau 45 de limbi străine și este pe locul 3 în lume în fucție de numărul de limbi străine predate, după Franța și Rusia. “Suntem pe locul 10 din 350 de universități în Coreea, pentru că nu avem facultate de medicină și acest lucru ne depunctează”, spune Jeong O. Park, adaugând că studenții săi sunt interesați să lucreze în România, dar deocamdată sunt prea puține companii coreene în România. De aici a pornit și dorința sa de a face cunoscută economia și oportunitățile pe care aceasta le oferă investitorilor străini.
“Dicolo de predarea limbii și culturii române, mi-a dat seama că avem nevoie de mai multe activități în afara universității. Mă interesează economia românescă și relațiile economice dintre cele două țări. Sunt studenți în Universitatea Hankuk care au făcut practică într-o companie din România și le-au plăcut românii, care sunt foarte deschiși. Ar vrea să se întoarcă și să lucreze în România, dar deoamdată nu sunt destule locuri de muncă. Scopul meu este ca studenții mei să poată să lucreze în România”, spune profesorul Park.
Nivelul salariilor din Coreea este în creștere, iar companiile sunt interesate de relocarea business-urilor în alte țări. Vietnamul este una dintre țările preferate de companiile coreene, pentru că forța de muncă este ieftină.
Investițiile directe ale companiilor sud-coreene în Vietnam au crescut în perioada 2014-2018 de la 4,7 miliarde de dolari la 10,8 miliarde de dolari. Dar investitorii coreeni sunt interesați și de Europa.
“În Polonia sunt circa 150 de firme coreene, în România sunt prezente doar 30 de companii coreene, astfel că, deocamdată, studenții mei nu au șanse să lucreze în România”, spune profesorul Park.
L-am întrebat pe Jeong O. Park de ce îi place România. “Mâncarea este așa gustoasă în România! Iar românii sunt smeriți, nu sunt cu nasul pe sus, sunt atenți cu străinii, au inima deschisă. Când vorbesc despre România, în companii sau instituții din Coreea, le spun că românii sunt deștepți și smeriți. Sunt puține țări care sunt bune în zona IT – SUA, Coreea, Japonia, China, India și apoi România. Cred că România are potențial, pentru că are IT-ști buni. Am întâlnit un student la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași care timp de o săptămână a urmărit continuu cursuri online de la Harvard, fără să iasă din camera de cămin. Pentru mine el este simbolul României și al potențialului de dezvoltare din zona IT”, spune profesorul Park. De altfel, atunci când este întrebat despre punctele tari ale României, IT-ul este primul atu menționat. Urmează construcția de automobile, acum când producătorii de automobile concurează cu Uber sau cu Google, iar mașinile în loc de baterie vor avea încărcătoare. Agricultura este, de asemenea, un domeniu important pe care România ar trebuie să îl promoveze mai mult. “România este pe locul 1 în UE la producția de porumb, locul 2 la producția de grâu și pe locul 4 în lume la producția de prune”, mai spune Jeong O. Park, adaugând că a scris și o carte despre România.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 338 (15 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020). Dacă doriți să primiți Revista Biz prin curier, abonați-vă aici.
În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…
View Comments
Cred că și romănii ar avea de câștigat dacă mai multe firme din Coreea de Sud ar investi în țara noastră. Domnule profesor Jeong O. Park mulțumim pentru faptul că promovați România în țara în care v-ați născut. Mulți români apreciază cultura și poporul coreean. Printre aceștia mă aflu și eu. Limba coreeană este o limba foarte frumoasă. Din cauza aceasta mi-am propus să o învăț. Vă doresc să aveți o experiență cât mai plăcută, atât dumneavoastră cât și studenții dumneavoastră, pe plaiurile noastre.