Business Stiri

Contorul inteligent, element care stă la baza dezvoltării mobilității electrice

27 oct. 2020 3 min

Contorul inteligent, element care stă la baza dezvoltării mobilității electrice

Reading Time: 3 minute

Apetitul românilor pentru mașinile verzi este în creștere. Piața autoturismelor 100% electrice a crescut cu 40,8% în primele nouă luni ale anului 2020 față de perioada similară din 2019, iar cea a mașinilor hibride plug-in cu 141,3%, conform datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA).  

Preferința pentru mașinile electrice se datorează și stimulentelor oferite de stat. În prezent, prin programul guvernamental de reînnoire a parcului auto Rabla Plus, cei care cumpără o mașină complet electrică primesc de la stat 10.000 de euro, iar cei care cumpără o mașină electrică hibridă cu încărcare la priză, cu emisii reduse de dioxid de carbon, primesc 4.250 de euro. Mai mult, bugetul Programului Rabla Plus a fost suplimentat cu 60 de milioane de lei, până la limita de 200 de milioane de lei în 2020, iar conform noului plafon, românii vor putea cumpăra aproximativ 4.000 de mașini electrice, după cum a anunțat în august ministrul Mediului, Costel Alexe. Este de așteptat că în 2020 achizițiile de autoturisme „electrice” care sunt stimulate prin Programul Rabla Plus să înregistreze volume semnificativ mai mari decât anul anterior (la nouă luni având deja o creștere generală de 59,6% a înmatriculărilor), în condițiile în care sunt peste 2.200 de rezervări de autoturisme electrice și hibride plug-în față de doar 1.300 anul trecut (+69%), conform APIA.

Rețeaua stațiilor de încărcare la nivel de țară este și ea în plină dezvoltare. De la marile lanțuri comerciale la importanți jucători de pe piața carburanților și până la companii energetice de top, direcția de mers este aceeași: puncte de încărcare pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor de mașini electrice.

Utilizatorii de mașini electrice au la depoziție și soluții pentru încărcarea automobilului acasă, care oferă diverse avantaje, spre deosebire de încărcarea la priză, care, în cazul în care alimentarea cu energie a contorului electric este limitată (de exemplu la 3 kWh), aduce anumite constrângeri.

O opțiune care prinde contur și în țara noastră este contorul inteligent. Contorul inteligent este un dispozitiv de măsurare a consumului de energie electrică care asigură un flux bidirecțional, de la distanță și automatizat, între sistemul central al distribuitorului de energie electrică și consumatorul final. Datorită funcțiilor sale, contorul inteligent ar putea face încărcarea vehiculelor electrice mai ieftină și mai ecologică, oferind consumatorilor un control mai mare asupra consumului de energie. Astfel, în clipa în care vor fi disponibile oferte de consum pe intervale orare, aceștia își vor putea încărca autovehiculul în intervalele în care energie este mai ieftină și cu emisii scăzute de carbon.

În România, potrivit estimărilor reglementatorului ANRE, până în 2028, aproximativ 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul întregii țări. La finele anului 2019, erau montate 1.120.790 de contoare inteligente în România, față de 988.507 prognozate, conform datelor ANRE, depășirea planului de contorizare inteligentă la nivel național datorând-se companiilor de distribuție ale Enel, care au instalat mai multe contoare cu procente cuprinse între 22% și 26,7% față de plan. În 2020, E-Distribuție Muntenia instalează aproximativ 80.000 de contoare inteligente în județele București, Giurgiu și Ilfov, E-Distribuție Dobrogea instalează aproape 41.000 de contoare inteligente în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea, în timp ce E-Distribuție Banat instalează contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Investițiile în cele peste 170.000 de contoare inteligente instalate de companiile de distribuție ale Enel în 2020 se ridică la peste 56 de milioane de lei.

Mașinile electrice par să aibă toate calitățile să devină mașinile viitorului, cu beneficii dovedite legate de poluarea aerului și cea fonică și infrastructura de încărcare și sistemele energetice trebuie să țină pasul cu aceste schimbări. Iar un prim pas în direcția modernizării rețelelor este contorul inteligent.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: