Consumul rămâne motorul creșterii economice
Reading Time: 3 minuteMotorul creșterii economice rămâne consumul gospodăriilor populaţiei spun reprezentanții OTP Asset Management România, care estimează o creștere cu 3,5% a Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an.
După ce a explodat în 2017, economia țării a început sa piardă avântul în 2018, indicând o creștere de 4,1% a PIB-ului, în scădere de la 7% în anul precedent. Aceasta a apărut odată cu diminuarea impactului măsurilor de simulare fiscală anterioare, a politicii monetare care a devenit mai puțin acomodativă și a încetinirii economiei Zonei euro, au arătat reprezentanții OTP Asset management, adăugând că “deficitul de cont curent larg și în creștere, însoțit de bugetul guvernamental relativ ridicat, sugerează faptul ca creșterea economică devenise mai fragilă”.
“În privința României, ne așteptăm la o creștere a PIB-ului de 3,5% în anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodăriilor populației ar putea fi principalul motor al creșterii economice. Ne așteptăm ca în anul 2019 investițiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbției fondurilor europene și presiunea asupra companiilor de a îmbunătăți productivitatea ar putea fi compensate, parțial, de investiții mai reduse în sectorul energiei, telecomunicațiilor și financiar”, a declarat Csaba Balint, macroeconomist OTP Bank, într-o conferință de presă.
Nivelul actual al ratelor de referință BNR, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităților, ar putea rămâne la același nivel în anul 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu ar putea fi necesară o creștere modestă a ratei dobânzii pentru a menține inflația bine ancorată de țintă. Politicile fiscale pro-ciclice și neortodoxe, precum și deficitul de cont curent relativ ridicat și în creștere, semnalează acumularea de vulnerabilități. Prin urmare, este de așteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă, au arătat reprezentanții OTP.
În ceea ce privește evoluțiile piețelor financiare globale, considerăm că anul 2018 marchează intrarea în ultima fază a ciclului economic. Reprezentanții OTP Asset Management rămân la opinia că la nivel global mai este loc de creștere economică pe actualul ciclu economic, însă limitat. Din acest motiv, preferă obligațiunile suverane de calitate (investment grade), în pofida celor corporative.
Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România, a arătat că piața locală de capital va rămâne puternic influențată de doi factori extrem de importanți. Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca acționarul majoritar al companiilor de stat să solicite din nou dividende generoase acestor companii. Pe de altă parte, implicațiile modificării sistemului actual de funcționare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat în prezent, dar dacă forma actuală va fi modificată drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt și mediu. În aceste condiții, este de așteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piață emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit.
La nivel global, analiştii OTP Asset Management se aşteaptă ca, pe parcursul anului 2019, ritmul de creştere economică să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra însă într-o adevărată recesiune în acest an. Mai mult decât atât, aceştia consideră că o viitoare recesiune ar putea fi mai puţin severă decât cea din 2008.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz