Consultare publică privind utilizarea inteligenței artificiale în România
Reading Time: 2 minuteAutoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), partenerul în proiect, a demarat miercuri, 14 iulie, prima etapă a procesului de consultare publică în proiectul „Cadru strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică 2021-2027 – soluții pentru eficientizarea activității”.
Consultarea publică privind dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale (AI) în România este o etapă esențială în configurarea primului cadru național pentru utilizarea noilor tehnologii.
„Inteligența Artificială are capacitatea de a revoluționa activitatea administrației publice. Datorită AI, vom putea beneficia de servicii publice mai bune, de sisteme de transport mai sigure, de produse și servicii personalizate, mai ieftine și mai durabile. De asemenea, AI va duce la apariția unor noi profesii, pe măsură ce industriile bazate pe aceste tehnologii se dezvoltă. Obiectivul nostru concret este asigurarea unor servicii digitale de calitate pentru cetățeni și companii. Avem nevoie de o cooperare solidă cu toți stakeholderii, pentru că transformarea digitală a sectorului public se realizează cu aceleași tehnologii din mediul de business. Strategia națională în AI trebuie să fie asumată de toți actorii relevanți din domeniu și să reflecte pe deplin perspectivele și nevoile de dezvoltare, sens în care lansăm astăzi prima etapă a consultării publice. ADR va rămâne un partener activ, deschis discuțiilor, pentru armonizarea punctelor de vedere ale organizațiilor și coagularea inițiativelor în domeniul AI”, a spus Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
ADR și UTCN invită toate părțile interesate să contribuie cu experiențe relevante și informații actualizate despre utilizarea AI în România – atât în mediul academic, cât și în mediul de afaceri și cel asociativ.
Chestionarul de consultare privind dezvoltarea și implementarea AI în România este disponibil în perioada 14 iulie – 14 septembrie și poate fi completat aici: https://bit.ly/ADRConsultarePublicaAI.
Inteligența artificială este considerată o tehnologie determinantă a viitorului, însă impactul său asupra vieții fiecăruia dintre noi este deja vizibil. Creșterea puterii de calcul, generarea și procesarea unor cantități enorme de date, precum și dezvoltarea unor noi algoritmi continuă să producă progrese majore în domeniul AI, făcând din această tehnologie un element central al transformării digitale a societății și, în același timp, o prioritate pentru politicile guvernamentale.
Derulat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și finanțat din fonduri UE, proiectul va definitiva cadrul strategic național şi instrumentele de finanțare pentru participarea României la rețele și ecosisteme europene de management al datelor științifice – open science, pentru adopția tehnologiilor de tip blockchain în domenii cheie de intervenție guvernamentală, precum identitatea persoanelor și gestiunea documentelor din domeniul educației, dar și pentru definitivarea cadrului național în domeniul inteligenței artificiale, tehnologie care – prin aplicațiile sale complexe – prezintă un impact major asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor și dezvoltării afacerilor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz