Consiliul ASF propune guvernului să limiteze tarifele RCA timp de șase luni
Reading Time: 2 minutePotrivit unei declarații oficiale a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, ”în urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul asupra consumatorilor a unor tendințe speculative, Consiliul ASF a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere privind posibilitatea de limitare a tarifelor RCA.
Fără a detalia ”tendințele speculative”, cine, cum și dacă acestea sunt permise de actualul cadru legislativ, în declarația președintelui se invocă ”protecția consumatorilor” și ”stabilitatea piețelor pe care le supraveghează”.
Este știut faptul că prețul polițelor RCA s-a mărit de două sau trei ori chiar, în unele oferte ale companiilor de asigurări din România, din primăvara anului trecut, deși chiar experți ai ASF declarau în 2021 că această majorare ar trebui să fie una nesemnificativă. Mai ales după declararea insolvenței City Insurance, companie care practica cele mai mici tarife din piață, mizând pe cifră de afaceri din volum. Pe fondul incapacității companiei de a acoperi financiar daunele – situația de facto este sub cercetare în acest moment – ceilalți jucători din piața asigurărilor auto, atât pe RCA, polița obligatorie, cât și pe CASCO, polițele facultative, au majorat tarifele.
”Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului și credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, menționează în declarația sa Nicu Marcu.
Moratoriul pe care îl propune ASF va lua forma unei Hotărâri de Guvern, iar prevederile vor fi în vigoare șase luni, potrivit autorității. Dacă nu ar fi vorba despre o piață liberă, în care fiecare companie își stabilește obiectivele și strategia de business, inclusiv prețurile practicate, tentanția ar fi, pentru consumator, să creadă că asigurătorii au făcut un abuz. Pe de altă parte, întrebarea este de ce ASF nu a acționat mai devreme, dacă există ”resurse legislative și de reglementare”? Este probabil însă că a fost nevoie de un timp de cercetare a contextului în care tarifele la RCA au explodat, realmente, încă de la începutul anului trecut.
În România, prețul polițelor de asigurare se calculează în funcție de mai mulți factori: vârsta conducătorului auto, localitatea din care provine, modelul mașinii, puterea motorului, vechimea permisului de conducere, calitatea de părinte. Toate aceste detalii construiesc prețul final al poliței RCA. Şoferii care circulă pe drumurile publice fără să aibă o poliţă de asigurare RCA valabilă riscă amenzi cuprinse între 1000 şi 2000 de lei.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz