Concluziile primei dezbateri „Spot On Energy”: Gazele naturale sunt o mare șansă pentru România. Cum profităm?
Reading Time: 6 minutespotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă (AEI) au organizat vineri, 26 aprilie, dezbaterea online „Gazele naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică”, prima din seria Spot On Energy – un ciclu de 7 dezbateri despre viitorul pieței de energie din România.
Dezbaterea a fost moderată de Gabriel Kolbay, jurnalist la spotmedia.ro și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
La dezbatere au participat Dan-Dragoș Drăgan – Secretar de Stat, Ministerul Energiei, Ileana Luminița Bălălău – Director, Departamentul Dezvoltare Durabilă, Guvernul României, Daniel Apostol – Director General, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Antal István-Loránt – Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerit, Senat, Vasile Cârstea – Director General, Depogaz Ploiești SRL, Laurențiu Urluescu – Președinte, Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Pentru a asigura un aport suficient de energie la prețuri accesibile și pentru a juca un rol central în aprovizionarea cu resurse a Uniunii Europene, este imperativ să dezvoltăm și să implementăm o strategie coerentă pentru identificarea, extragerea și valorificarea cât mai eficientă a resurselor de gaze naturale din subsolul țării noastre. Aceasta implică alocarea de fonduri adecvate, stimularea inițiativei, stabilirea unor reguli clare, îmbunătățirea comunicării și menținerea unei piețe sănătoase, care să-i încurajeze pe marii consumatori să se orienteze către gazele românești. Există oportunități, dar este crucial să acționăm cu promptitudine.
Vă prezentăm câteva dintre concluziile primei dezbateri primei dezbateri ”Spot On Energy”: Gazele naturale – Cum profităm de principala noastră resursă energetică”.
Dan-Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei: Rezervele de gaze ne întăresc securitatea
Dan-Dragoș Drăgan a subliniat importanța celor trei piloni principali pentru creșterea securității energetice în România și pentru atingerea obiectivelor stabilite pentru anul 2050. Acești piloni includ energia regenerabilă, sursele nucleare și gazul, văzut ca un combustibil de tranziție către neutralitatea climatică.
„Trebuie să folosim resursele de gaze de care dispunem în cadrul Uniunii Europene. Este important să fim prezenți pe întregul lanț valoric al extracției, producției de gaze naturale și utilizării acestora. La fel de importantă este și asigurarea securității energetice. Considerăm că nu trebuie să înlocuim o dependență, în speță de gazul din Rusia cu alte dependențe (cum ar fi materialele pentru eoliene și fotovoltaice din China – n.red.). Și acest risc poate fi redus prin utilizarea resurselor de care în România dispune”, a precizat Dan-Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Daniel Apostol, director-executiv FPPG: Marea provocare ține de cum exploatăm gazele atât echitabil, cât și profitabil
Daniel Apostol a precizat că provocarea majoră în exploatarea gazelor naturale constă în găsirea unui echilibru între o exploatare justă și profitabilă, în contextul trilemei energetice – care presupune asigurarea de energie și securitate energetică prin furnizarea de gaze la un preț echitabil și pentru cetățean, și pentru investitori, asigurându-le sustenabilitatea economică.
„Cum să împarți în mod egal trei obiective, care sunt oarecum incongruente? Nu s-a găsit încă un răspuns la această trilemă. Pentru ca România să-și poată folosi potențialul avem nevoie de legislație și de reglementare echilibrată și sustenabilă”, a delarat Daniel Apostol, director-executiv FPPG.
István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale: Fără strategie nu ajungi departe
István-Loránt Antal subliniază consecințele negative ale lipsei unei strategii energetice coerente în România începând cu anul 2020 și a modificărilor repetate pe care le-a suferit chiar și strategia din 2014. Începând cu anul 2020, absența unei strategii energetice a condus la o situație în care actorii din industrie, precum producătorii, distribuitorii și furnizorii, au operat fără un ghidaj clar din partea statului. Această lipsă de direcție strategică a avut drept rezultat stagnarea în ceea ce privește explorarea de noi resurse energetice, iar Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a reușit să organizeze licitații pentru noi perimetre de exploatare.
”Suntem în plină tranziție energetică, dar, din punctul meu de vedere, această tranziție energetică la nivel instituțional european este totalmente greșit înțeleasă, pentru că este înțeleasă ideologic, nu pragmatic. Eu cred că din faptul că avem resurse de gaze naturale nu putem să facem o chestiune ideologică. Trebuie să fie o decizie pragmatică: le exploatăm sau nu?”, punctează Istvan Lorant Antal, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale.
Vasile Cârstea, director general Depogaz Ploiești: România are bogății. Dar sunt în subsol, trebuie să le aducem la suprafață!
Vasile Cârstea a precizat că, pentru ca România să-și atingă potențialul energetic, trebuie să creăm instrumentele necesare pentru stocarea și utilizarea eficientă a resurselor din subsol și a ne asigura securitatea energetică. Este esențial să pornim industria și petrochimia pentru a extrage și valorifica gazele naturale, iar pentru asta este nevoie de investiții adecvate și de strategii de promovare dinamice.
„Marea problemă este că nu s-a investit suficient în dezvoltările onshore, toate discuțiile sunt axate pe exploatarea offshore. În perioada 2009-2010, țara noastră producea aproximativ 11 miliarde m³ de gaze, însă în prezent producția a scăzut la 9,3 miliarde m³, nivel la care s-a ajuns ca urmare a investițiilor făcute de Black Sea Oil and Gas. Gazul natural va rămâne un element central al mixului energetic al țării și în următorii 30-40 de ani, inclusiv în perioada de tranziție către sursele de energie regenerabilă”, declară Vasile Cârstea, director general Depogaz Ploiești.
Luminița Bălălău, director în cadrul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României: Gaze naturale, în loc de lemne?
Luminița Bălălău a precizat că Departamentul de Dezvoltare Durabilă coordonează la nivel național implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030. Unul dintre obiectivele strategiei este asigurarea accesului tuturor la energie la prețuri accesibile, într-un mod sigur, durabil și modern.
„În România, o bună parte din populație se încălzește încă cu lemne, ceea ce provoacă o poluare mai mare decât încălzirea cu gazele naturale. Prin urmare, în perioada de tranziție energetică, gazele naturale pot constitui o alternativă la astfel de combustibil sau la cărbune. Știm că Ministerul Energiei are un plan de folosire a gazelor naturale pentru înlocuirea cărbunelui în termocentrale, dar iată că discuția aceasta are o serie de nuanțe și avem de luat mai multe decizii în perspectivă, iar acestea trebuie, bineînțeles, foarte bine cântărite”, declară Luminița Bălălău, director în cadrul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Laurențiu Urluescu, președintele AFEER: Greutăți mari! Predictibilitatea este cheia
Laurențiu Urluescu a vorbit despre taxarea excesivă, care a condus la o stagnare a pieței angro, precum și despre problemele majore create de instabilitatea legislativă.
„Reglementările legate de schema de ajutor pentru consumatori s-au schimbat de vreo 18 ori (din 2022 până astăzi – n.red.), de multe ori de azi pe mâine, ceea ce ne-a pus în imposibilitatea de a implementa schimbările în sistemele informatice de facturare și în toată partea de relații cu clienții. Încă o mare provocare a fost decontarea schemei de ajutor, acum întârziată cu circa 10 luni și cu restanțe de circa 2,5 miliarde de lei. (…) ne-am dori să avem o abordare corectă, profesionistă și mai ales predictibilă a sectorului energiei”, semnalează Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: Consumatorul e doar o masă. Așa nu merge liberalizarea!
Dumitru Chisăliță a oferit o perspectivă critică asupra situației curente, punctând modul în care consumatorii de energie sunt percepuți și tratați în societatea românească. O critică este îndreptată către practicile politice, sugerând că, acum doi ani, psihoza generalizată a fost alimentată de un ministru care a promovat mesaje alarmiste la televiziune, creând o atmosferă de neîncredere în sistemul energetic. Se argumentează că astfel de acțiuni ar trebui sancționate, nu bonificate. De asemenea, acesta și-a exprimat îndoiala cu privire la o posibilă liberalizare a pieței, argumentând că aceasta ar necesita o pregătire prealabilă a consumatorilor și implicarea a cel puțin trei entități funcționale pentru a funcționa eficient.
„Consumatorul este doar o masă. Avem 9 milioane și ceva de consumatori de energie, 3,5 milioane de gaze. (…). Așa cum cetățeanul din România nu este bun decât pentru plata de impozite, taxe și accize și, o dată la 4 ani, pentru vot, cam același rol și soartă le au și consumatorii, în general, în România. (…) Nu cred că e momentul să liberalizăm piața. Nu că n-ar fi bine, dar ca să funcționeze, e nevoie de cel puțin 3 entități pentru piață. Una dintre entități se numește „consumator”. Iar consumatorii nu sunt deloc pregătiți. Mai ales după ceea ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani de zile, sunt nu că bulversați, sunt întorși cu totul pe dos”, declară Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Dezbaterile Spot On Energy
Cele 7 dezbateri Spot On Energy, organizate de spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă, au loc în perioada aprilie – noiembrie 2024. Tema viitoarei dezbateri va fi Energia nucleară și va alea loc în luna mai. Următoarele se vor concentra pe viitorul mobilității electrice, hidrogenul și energia viitorului, sărăcia energetică, energia verde și viitorul termoficării.Pentru detalii complete despre acest ciclu de dezbateri accesați pagina dedicată Spot On Energy.
Fiecare dezbatere va fi un schimb deschis de idei între reprezentanții guvernamentali, autoritățile de reglementare, actorii din industria energetică și consumatorii finali, care vor căuta răspunsuri la cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul energetic românesc.
Pentru mai multe informații și pentru a participa la dezbaterile Spot On Energy, accesați pagina de internet a spotmedia.ro și a Asociației Energia inteligentă și urmăriți paginile de Facebook și LinkedIn ale acestora.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz