Via Transilvanica Interviuri

Conacu’ Boierului, pensiunea cu vedere la Podul lui Dumnezeu

9 dec. 2022 6 min

Conacu’ Boierului, pensiunea cu vedere la Podul lui Dumnezeu

Reading Time: 6 minute

De Sărbători, Cronicari Digitali și Raiffeisen Bank aduc în fața publicului un altfel de Colind, unul creat din pasiunea, dorințele de mai bine și urările venite de la antreprenorii de pe Via Transilvanica. Este primul an în care oamenii pasionați care au reușit să dezvolte propriile afaceri, să aducă împrejurul lor comunitățile locale și să inspire, se regăsesc uniți de cărarea în care cred, de drumul care poate readuce vitalitate locurilor unice pe care le străbate.

Dacă Crăciunul este despre împlinirea dorințelor și urări de ani tot mai buni „Un altfel de Colind de la antreprenorii de pe Via Transilvanica”  tocmai despre asta vorbește! Raiffeisen Bank și Cronicari Digitali adună într-o serie editorială specială, în Biz,  fiecare poveste de antreprenoriat care vorbește despre sperantă și determinare pe Via. 

Podu lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu se găsește chiar în centrul localităţii Ponoarele, la o distanță de doar 100 m de Conacu’ Boierului. Este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa.

Ponoarele este o localitate care a intrat în ghidurile turistice naționale și internaționale grație unei atracții naturale impresionante. Podul lui Dumnezeu este unicul pasaj rutier natural funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa. Fix lângă această atracție, în Terra Romana, se află Conacu’ Boierului, o pensiune-restaurant creată de Ionela Doman. Biz a stat de vorbă cu ea pentru a afla povestea afacerii care reușește să îmbine armonios tradiționalul cu modernul.

Ionela Doman owner Conacu Boierului
Ionela Doman, owner Conacu’ Boierului

Cum îi prezentați afacerea cuiva care încă nu v-a descoperit?

Conacu’ Boierului este o pensiune în inima comunei Ponoarele, lângă Podul lui Dumnezeu, ce oferă servicii turistice de cazare și masă dar cel mai important, oferă experiențe și trăiri ca în vremurile de altădată.

Simți atunci când pășești în Conacu’ Boierului că ai intrat într-o lume de demult cu parfum de nou.

De la ce vis sau dorință a pronit afacerea?

Dorința de a arăta oamenilor frumusețile locurilor noastre, de a-i răsfăța cu bucate tradiționale pe care ori nu le-au mai gustat din copilărie, ori pur și simplu nu au avut ocazia să le guste până acum, dorința de a bucura oaspeții cu tradițiile noastre și cu portul popular regăsit în pensiune prin tablouri ca un laitmotiv. 

Mi-am propus ca pentru fiecare oaspete care ne trece pragul, acest lucru să fie o experiență de neuitat și nu doar încă o pensiune pe care a bifat-o.

Cum a pornit Conacu’ Boierului și ce a fost cel mai greu în primele luni de existență?

A pornit dintr-o dorință mai veche a familiei mele de a pune în valoare Ponoarele cu tot ce are mai frumos și valoros. Într-un spațiu relativ mic, găsim la Ponoarele obiective turistice inedite și încărcate de legende. Podul lui Dumnezeu, Peștera Ponoarele, Cheile Băluței, Lacul Zăton ori Padurea de liliac sunt doar câteva dintre ele.

Cel mai greu la început a fost să conving oamenii din jurul meu că acest proiect va avea succes. A fost o investiție destul de mare și financiar greu de dus la capăt pentru că nu am vrut să fac rabat de la calitate și pentru că s-a dorit a fi un proiect cu personalitate, nimic repetitiv. De aici camerele unice cu denumiri și decor ale zonelor din România. Cred că doar eu am crezut cu adevărat în acest proiect. În jurul meu exista o mare reticență: zona chiar dacă avea potențial turistic, nu era cunoscută suficient de mult cât să atragă turiștii, alte pensiuni nu erau și nici în tranzit nu suntem. Ca să ajungi la Conac, trebuie să ne ai pe noi sau Ponoarele ca destinație.

Ce servicii oferiți?

Oferim servicii de cazare și masă cu servire a la carte. Organizăm evenimente, teambildinguri iar de sarbători pachete turistice all inclusive cu activități și seri festive.

Ce au ele special?

Zona noastră încă păstrează o autenticitate a vremurilor de altădată. Oamenii încă respectă cu sfințenie tradițiile, încă gătesc dupa rețete vechi, e un firesc de jur împrejur de care turiștii noștri se bucură de fiecare dată.

Crescută aici, în Ponoarele, mi-a fost ușor să preiau toate lucrurile acestea și să le arăt mai departe. Obiect cu obiect, idee cu idee, amintire cu amintire, toate au fost luate, împachetate și puse laolaltă în ceea ce este acum Conacu Boierului.

Încercăm să oferim cât mai mult „handmade”. De la lenjerii, mobilier, obiecte de decor tradiționale și până la bucatele cu care încântăm clientii, fie ei gurmanzi ori vegetarieni. Bucătarii noștri fac turtă, cârnați, zacuscă, deserturile din rețete de demult păstrate, ciorbe delicioase, pastrame.

Care sunt principalele provocări întâlnite până acum?

Să învățăm cu toții în pensiune să ne adaptăm fiecarei situații noi și să încercăm să ieșim dintr-un impediment întotdeauna cu gândul de a pune oaspeții pe primul loc. Improvizăm și inventăm când e cazul fără să ne mai panicăm cum o făceam la început. Este o activitate frumoasă, nu seamănă nicio zi cu alta, niciun client cu altul și atunci mereu există provocări. Nu ai cum să te plictisești administrând o pensiune și nici lucrând în ea.

Cum ajută drumul care unește, Via Transilvanica, dezvoltarea afacerii? Ce speranțe aveți de la aportul adus de Via?

Suntem mândri că suntem „în drumul” celor ce vor străbate Via Transilvanica. Acest drum care unește,  atrage o pătură aparte de turiști, aceia pe care ni-i dorim și noi oaspeți, care apreciază natura, ruralul, tradițiile nealterate.

Care a fost cea mai importantă realizare din 2022?

 Anul 2022 din punct de vedere al cifrelor a fost cel mai bun de până acum dar eu m-aș lăuda mai degrabă cu oamenii noi care ne-au trecut pragul și cu aceia care au revenit. Și unii și alții ne confirmă că suntem pe drumul cel bun și ne motivează pe mai departe.

Ce v-ați dori să vi se întâmple în afacere, anul viitor?

Aș dori să pot crea pentru turiștii care vin la Conacu’ Boierului spații noi de recreere și petrecere a timpului în aer liber. Evident, îmi propun să  menținem tendința de creștere a cifrei de afaceri pe care am avut-o în fiecare an de la inaugurare.

Dacă ați putea să o luați de la 0 cu această afacere, ce v-ar plăcea să știți și să faceți diferit în primele luni de activitate?

Am pornit în afacerea  asta cu ochii închiși, fără a avea habar de ce înseamnă acest business. Am descoperit totul treptat, mai mult din greșeli decât din sfaturile altora. Dar nu regret. Fiecare greșeală a fost o lecție. Daca aș lua-o de la capăt,  aș știi acum exact cum se dotează de la început o bucătărie de restaurant și cum aș organiza spațiile astfel încât să ne ușurăm munca și să grăbim timpii de preparare.

Care sunt lecțiile de business învățate până acum și pe care le-ați transmite și altor antreprenori de pe Via Transilvanica?

Faptul că dacă te concentrezi mai mult pe ceea ce poți oferi mai bun clienților tăi și mai puțin pe beneficiu, acesta din urmă nu va întârzia să apară. Scopul nostru este să oferim experiențe unice oaspeților, să fie primiți călduros, natural, răsfățați cum ne răsfața bunica odinioară cu bunătățile ei.

O altă lecție importantă este că trebuie să te înconjori de profesioniști din domeniul unde întâmpini o problemă,  pentru a primi consultanța și sfaturile cele mai bune, dar să nu renunți nici la instinctul tău pentru că și el te ghidează corect dacă știi să îl asculți.

Ce alte mici afaceri de pe Via Transilvanica mai cunoașteți și le recomandați?

Îi cunosc și recomand cu încredere pe cei de la Curtea cu cai de la Isverna, pensiunea La Făget din Ponoarele, atelierele cu ii populare Acul și Ața și Casa iilor.

Antreprenorii de pe Via Transilvanica. Un altfel de colind

„Un altfel de Colind de la antreprenorii de pe Via Transilvanica” este proiectul Cronicari Digitali dedicat poveștilor antreprenorilor de pe Via Transilvanica, drumul alături de care Raiffeisen Bank România este încă de la faza de idee, și pe care, acum oamenii simt că își pot pune mai bine, în practică, propriile aspirații. 

Până la Crăciun, în Biz, veți putea citi poveștile din toate ținuturile: Terra Dacica, Terra Romana, Terra Banatica, Terra Siculorum, Terra Saxonum și Bucovina.

De Sărbători, Cronicari Digitali și Raiffeisen Bank aduc în fața publicului un altfel de Colind, unul creat din pasiunea, dorințele de mai bine și urările venite de la antreprenorii de pe Via Transilvanica. Este primul an în care oamenii pasionați care au reușit să dezvolte propriile afaceri, să aducă împrejurul lor comunitățile locale și să inspire, se regăsesc uniți de cărarea în care cred, de drumul care poate readuce vitalitate locurilor unice pe care le străbate.
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: