Stiri

Complexul Energetic Oltenia primește 895 de milioane de euro pentru construcția de parcuri fotovoltaice și centrale pe gaze

10 apr. 2022 2 min

Complexul Energetic Oltenia primește 895 de milioane de euro pentru construcția de parcuri fotovoltaice și centrale pe gaze

Reading Time: 2 minute

CE Oltenia va primit 895 de milioane de euro pentru construcția de centrale termice pe gaze, dar și de parcuri fotovoltaice. În total acestea vor asigura 2060MW pentru producția complexului. Banii vin de la Fondul de Modernizare care a aprobat această finanțare.

”Salutăm decizia Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare. Este un nou pas foarte important în implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, în condițiile în care o componentă majoră a planului este construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze. Aceste noi capacități sunt esențiale pentru viabilitatea pe termen lung a companiei, iar finanțarea prin Fondul de Modernizare permite finalizarea proiectelor”, a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Energie verde din surse regenerabile

Este vorba de opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalată de 735 MW și în valoare de aproape 671 de milioane de euro, iar 70% din sumă provine din Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finanțării din partea Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare.

Dezvoltarea celor două unități de producție pe gaz cu o capacitate instalată de 1325 MW la Turceni și Ișalnița, este încadrată la proiecte neprioritare și finanțarea din Fondul de Modernizare trebuia aprobată de Comitetul de Investiții. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare.

Calendarul estimativ prevede că cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026.

În afara finanțării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a CE Oltenia și a partenerilor săi. Astfel, se află în curs de structurare două sindicalizări bancare în care sunt implicate instituții financiare internaționale și cele mai importante bănci comerciale din România. Pe lângă cei doi parteneri selectați la sfârșitul anului 2021, Tinmar Energy și OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selecție pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Ișalnița, de 850 MW.

Construirea de capacități noi de producție a energiei electrice, mai puțin poluante, este de importanță strategică pentru România, de aceea proiectele de transformare a CE Oltenia au fost incluse în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice precum și în Strategia Energetică Națională.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: