Companiile de asigurări din România au plătit despăgubiri de 6,93 mld. lei în 2020
Reading Time: 3 minuteÎn anul 2020, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 11,5 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 4,6% față de valoarea înregistrată în anul anterior.
Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.
Creșterea a fost adusă de avansul cu 6,3% înregistrat de primele brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, în timp ce activitatea de asigurări de viață a scăzut cu 1,6%.
Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurările generale și asigurările de viață s-au situat la o valoare de 7,86 miliarde lei în anul 2020, în creștere cu 9,1% față de anul anterior.
Ponderea veniturilor din activitatea de distribuție în volumul de prime distribuite la nivelul pieței de brokeraj în asigurări a fost de 17,74% (comision mediu), pe segmentul asigurărilor generale acesta fiind de 17,77%, iar pe segmentul asigurărilor de viață fiind de 43,49%.
Ce asigurări încheie românii
Potrivit raportului ASF, piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto. Astfel, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 71% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 57% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în anul 2020.
Deși segmentul asigurărilor de viață a înregistrat o scădere ușoară față de 2019, volumul primelor brute subscrise continuă să se afle la valori mai ridicate comparativ cu 2016 – 2018, depășind nivelul de 2,2 miliarde lei în anul 2020.
Clasa C1, Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare, ce reprezintă circa 65% din totalul subscrierilor pentru asigurările de viață, a înregistrat o creștere cu 1,6% a subscrierilor.
Scăderea modestă a activității de asigurări de viață a fost imprimată de reducerea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C3, Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții, ce deține o pondere de 27% în totalul PBS pentru activitatea de asigurări de viață.
Asigurările de sănătate au avut volum al subscrierilor de peste 451 milioane lei, în creștere cu aproximativ 18% față de anul precedent, majorându-și ponderea în totalul primelor brute subscrise la 3,9% de la 3,5% în 2019.
Contextul actual, marcat de incertitudini sporite cu privire la evoluția viitoare a activităților economice, amplificate de efectele negative ale pandemiei de COVID-19, a determinat creșterea interesului pentru asigurările de garanții (clasa A15). Asigurările de garanții au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 465 milioane lei în anul 2020, în creștere cu 68% față de anul precedent, aducându-și, astfel, aportul la tendința de diversificare a pieței asigurărilor din România.
Despăgubiri în scădere
Despăgubirile brute plătite de societățile de asigurare pentru activitățile de asigurări generale și de viață (incluzând răscumpărările parțiale și totale și maturitățile) au înregistrat o valoare de circa 6,93 miliarde lei în anul 2020. Suma reprezintă circa 60% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul anului 2020.
Se observă o atenuare a ritmului de creștere a valorii despăgubirilor brute plătite în perioada de referință față de dinamicile anuale înregistrate în perioadele anterioare.
Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară (105,79%) în anul 2020.
Se observă menținerea tendinței de scădere față de nivelul de 109,45% înregistrat în 2019. Această evoluție a avut loc pe fondul reducerii ratei daunei și a menținerii ratei cheltuielilor la un nivel relativ similar cu cel înregistrat în anul anterior.
La finalul lunii decembrie 2020, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de peste 18 miliarde lei, în creștere cu 6% față de sfârșitul anului 2019.
Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 55% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 45% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață.
Foto 130561677 © Chernetskaya – Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz