Companiile de asigurări au plătit despăgubiri de 2,15 mld. lei în primul trimestru din 2023
Reading Time: 4 minuteDespăgubirile brute plătite de societățile autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-au situat la 2,15 miliarde lei, în creștere cu 10% față de trimestrul I 2022, din care 1,78 miliarde lei au fost plătite pentru activitatea de asigurări generale și 369 milioane lei pentru activitatea de asigurări de viață (incluzând sumele plătite pentru maturități și răscumpărări). Cifrele sunt incluse în Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru al anului 2023.
Societățile de asigurare supravegheate și reglementate de ASF au subscris prime de aproximativ 4,7 miliarde de lei, în primele 3 luni din 2023, cu circa 2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Cu tot cu vânzările sucursalelor directe ale firmelor venite în baza pașaportului european, subscrierile se apropie de 5,4 miliarde de lei. O creștere mult mai mare a fost înregistrată în ceea ce privește plățile de daune, care au urcat cu aproape 23%, un avans trimestrial record pentru ultimii ani.
Primele brute subscrise pe zona asigurărilor generale au ajuns la 3,95 miliarde de lei, în timp ce în asigurările de viață au ajuns la vânzări de 794 de milioane de lei. Indemnizațiile Brute Plătite (IBP) de firmele de asigurare au urcat până aproape de 1,8 miliarde de lei, marcând o creștere de circa 23% față de primul trimestru din 2022.
Daunele din RCA păstrează cea mai mare pondere în totalul plăților, cu peste 58%, după o creștere de 35% față de anul precedent. Cealaltă categorie de asigurări auto, CASCO, are o pondere de 30% în totalul plăților, cu o creștere de doar 7%, arată sursa citată.
Rata combinată a daunei, adică raportul dintre ieșirile totale ale asigurătorilor (plăți de daune plus cheltuieli administrative și de distribuție) și Primele Brute Subscrise rămâne subunitar în cazul acestei clase de asigurări. Concret, rata combinată a fost de sub 80% în primul trimestru din 2023, ceea ce înseamnă că din fiecare 100 de lei încasați, firmele de asigurare au rămas cu 20 de lei sub formă de profit. Cu alte cuvinte, încă nu sunt motive pentru scumpirea polițelor.
Pe RCA și CASCO companiile de asigurare merg încă în pierdere
În cazul asigurărilor auto (CASCO și RCA), rata combinată sare de 100%, ceea ce arată că, pe medie, asigurători pierd bani. Pe ambele clase, rata daunei se învârte în jurul a 103%, adică pentru fiecare 100 de lei încasați sub formă de primă, societățile de asigurare plătesc 103 lei sub formă de daune și cheltuieli.
De remarcat, totuși că, atât în cazul CASCO, cât și în cazul RCA, rata combinată a scăzut substanțial față de 2022. La CASCO scăderea este de la peste 111%, iar la RCA de la 105%, arată datele ASF, iar asta înseamnă că societățile de asigurare au mai puține motive să scumpească polițele.
Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA) s-a situat la 3,2 miliarde lei în trimestrul unu din acest an, din care 24% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 76% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.
Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăți de asigurare pe segmentul CASCO însumează o cotă de piață de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise. Primele 3 societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 67% din portofoliul de asigurări RCA din România, în scădere comparativ cu trimestrul I 2022, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment
Sucursalele directe ale firmelor din afară contează din ce în ce mai mult
Dacă societățile supravegheate din România au înregistrat o creștere modestă în primul trimestru, nu același lucru se poate spune și despre asigurătorii care vând în România prin sucursale directe, în baza pașaportului european. În primele trei luni ale anului, acestea au vândut de peste 620 de milioane de lei, cu o creștere de 36% și au ajuns să reprezinte aproape 11,5% din totalul pieței, nivel la care nimeni nu se putea gândi în urmă cu câțiva ani.
Asigurările RCA reprezintă peste 62% din totalul vânzărilor sucursalelor, acestea reflectând mai ales activitatea Axeria Iard, asigurător francez care deține deja o cotă de circa 6-7% din piața RCA, cu circa 1 milion de polițe în vigoare. Pe piața RCA mai activează prin sucursală și ciprioții de la Hellas Direct (HD Insurance), însă aceștia au intrat mai târziu pe piață, abia în noiembrie 2022, iar vânzările lor au început să se vadă mai ales din această vară.
Mai au ponderi importante asigurările de viață și cele de accident (vândute tot de firmele specializate în asigurări de viață), acolo unde cel mai important nume este Metropolitan Life, societate care a fost până la un punct reglementată în România, dar a decis să își schimbe statutul și să intre ca sucursală a unei societăți înregistrate în Irlanda. Mai vând pe această zonă Cardiff Insurance și Aegon. De asemenea, un avans important l-au luat asigurările agricole, vândute mai ales de societatea austriacă Agra.
Topul asiguratorilor din România în primul trimestru
Conform raportului ASF, la finalul primului trimestru din 2023, Groupama Asigurări continua să fie lider la capitolul prime subscrise, cu o cotă de piață de 18,8%, fiind urmată de Allianz-Țiriac Asigurări, cu 17,88%, și Euroins, cu 14,8%. Pe următoarele două locuri de află Omniasig VIG (11,11%) și Asirom, tot parte a grupului VIG, cu 7,05%.
Groupama este lider și pe zona asigurărilor generale, cu o cotă de piață de 22,23%, urmat tot de Allianz-Țiriac (19,54%) și Euroins (17,77%). Pe segmentul asigurărilor de viață, lider după primele brute subscrise este NN, cu o cotă de 31,92%), pe poziția a doua fiind BCR Asigurări de Viață VIG (22,78%), iar podiumul este completat de Signal Udina Asigurare Reasigurare (10,35%).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz