Comisia Europeană are un plan pentru vaccinarea în fața noilor tulpini ale coronaviruslui
Reading Time: 2 minuteComisia Europeană, entitatea care a procurat vaccinurile împotriva coronavirusului la nivel european, spune că are și un plan de supraveghere a mutațiilor coronavirusului SARS-CoV-2. Asta în timp ce multe state europene au criticat comisia pentru reacția întârziată în achiziția vaccinurilor, dar și pentru faptul că marile companii producătoare de vaccin au întârziat livrările.
În schimb executivul european propune un proiect, denumit ”Hera Incubator”, menit să frâneze răspândirea noilor variante ale coronavirusului.
Buget uriaș pentru cercetare și imunizare
Iniţiativa, care va asocia instituţii, companii din sectorul biotehnologiilor şi organisme de cercetare, va avea un buget de 75 de milioane de euro alocat dezvoltării unor teste specifice şi creşterii activităţii de secvenţiere a genomului virusului, cu obiectivul ca în cel puţin 5% din testele de COVID-19 pozitive să fie efectuată această secvenţiere, astfel încât mutaţiile să fie detectate timpuriu.
Alte circa 150 de milioane de euro vor fi alocate intensificării cercetării şi sporirii schimbului de date despre noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.
Comisia Europeană, criticată pentru întârzierile în livrarea vaccinurilor
Criticată mai ales pentru întârzierile semnificative în livrarea vaccinurilor pe care le-a contractat în numele statelor UE, Comisia Europeană încearcă acum să ia iniţiativa pentru a garanta aprovizionarea cu eventuale versiuni îmbunătăţite ale vaccinurilor, care să fie mai eficiente împotriva mutațiilor virusului.
Executivul european va încerca astfel să ”actualizeze” contractele deja semnate cu producătorii de vaccinuri sau să încheie contracte noi pentru a susţine dezvoltarea vaccinurilor noi sau modificate.
Companiile care produc vaccinul au invocat probleme
După ce companiile farmaceutice au invocat în ianuarie diverse probleme de producţie pentru a justifica întârzierile, Comisia Europeană doreşte ca de acum înainte ”să colaboreze strâns cu fabricanţii pentru a-i ajuta să-şi monitorizeze lanţurile de aprovizionare şi să-şi soluţioneze dificultăţile de producţie”.
Această sarcină îi va reveni ”grupului de lucru” recent creat sub conducerea comisarului european pentru piaţă internă, Thierry Breton, şi însărcinat cu aspectele industriale ale producţie de vaccinuri, în timp ce un nou proiect, denumit ‘EU-FAB’, are în vedere constituirea ”unei capacități de rezervă” pentru producţia farmaceutică în caz de urgenţă.
Noile variante ale coronavirusului au provocat panică și restricții
Guvernul Germaniei a anunțat, în contextul apariției noilor variante ale coronavirusului, restricții de călătorie pentru persoanele care vin din Cehia, Slovacia şi din regiunea austriacă Tirol. Guvernul german a luat această decizie din cauza numărului foarte marte de îmbolnăviri cu COVID-19 din aceste zone. În plus, focarul din Austria este provocat de tulpina sud africană a noului coronavirus. Închiderea granițelor afectează aproximativ 45.000 de persoane din cele trei țări, care lucrează în Germania.
Însă Comisia Europeană a amintit Germaniei că statele membre UE au stabilit să evite pe viitor închiderea granițelor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz