Comisia Europeană a aprobat achiziția diviziei de telefonie fixă a Telekom de către Orange. Care sunt condițiile impuse
Reading Time: 2 minuteComisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziția propusă a Telekom Romania Communications (TKR – divizia de telefonie fixă a Telekom) de către Orange.
Aprobarea este condiționată de cesionarea participației minoritare de 30% a Telekom Romania Communications în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), care este un concurent direct al Orange.
Telekom Romania Communications este controlată indirect de Deutsche Telekom (DT) și deține o participație minoritară de 30% în TRMC, unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă din România.
„Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicații rapide și fiabile și la o panoplie suficientă de soluții alternative pe piață. Grație acestei decizii și angajamentelor propuse de Orange, piața telecomunicațiilor din România va continua să ofere servicii de comunicații de înaltă calitate la prețuri competitive.”
Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene responsabilă cu politica în domeniul concurenței
Tranzacția prin care OTE a vândut cota sa de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange România a fost anunțată în noiembrie 2020.
Achiziția s-a făcut la o valoare agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acțiuni (100%), astfel că valoarea acțiunilor deținute de OTE este de 268 milioane euro, dar aceasta poate fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacției, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant.
Condițiile Comisiei Europene
Ca urmare a anchetei desfășurate, Comisia a constatat că tranzacția inițială ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile.
Astfel, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic, potrivit Comisiei Europene.
Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziție de către Orange a participației minoritare în proporție de 30% în TRMC, Orange s-a oferit:
- să cesioneze participația minoritară de 30% deținută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation SA (OTE), care este acționarul majoritar actual al TRMC și o filială a DT;
- să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.
Foto 210734791 © LCVA | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz