Comerțul global scade din cauza pandemiei, dar China a revenit cu exporturile pe plus în luna martie
Reading Time: 3 minuteComerțul mondial cu mărfuri a înregistrat în primul trimestru al anului o scădere de 2,5% față de același trimestru din 2019, cea mai accentuată contracție din 2009 până în prezent, se arată într-o analiză Euler Hermes.
Luna martie a fost a treia consecutivă cu scădere (-1,4% față de aceeași lună a anului trecut și o scădere de -4,3% anual), însă exporturile Chinei și-au revenit, crescând cu 12,4% față de aceeași lună a anului 2019 (+2,3% anual), după ce economia statului asiatic a fost repornită. Zona euro a suferit, însă, cea mai mare lovitură, înregistrând o scădere de 7,7% față de aceeași lună a anului trecut (-10% anual).
Potrivit analizei Euler Hermes, cea mai mare scădere abia urmează în trimestrul al doilea, în condițiile în care jumătate din PIB-ul global va fi afectat serios în aprilie de măsurile de urgență, ceea ce va afecta și exporturile chineze, din cauza prăbușirii cererii.
Indicele Trade Momentum, dezvoltat intern de catre Allianz, indică faptul că trimestrul 2 poate avea o contracție chiar și mai puternică, în condițiile în care pentru aprilie se estimează o scădere de 13% în acest an față de anul 2019.
Prețurile mărfurilor la nivel mondial exprimate în dolari s-au contractat cu 3,6% în martie, în timp ce scăderea din primul trimestru a fost de 6,2%. Potrivit Euler Hermes, această evoluție este rezultatul șocului prețului petrolului și al scăderii globale a prețurilor materiilor prime pe măsură ce în China și apoi în Europa a încetinit cererea de mărfuri, în timp ce dolarul s-a apreciat semnificativ.
Cifrele de mai sus nu includ însă comerțul cu servicii, care a cunoscut probabil o scădere masivă, de două cifre, în primul trimestru, din cauza prăbușirii serviciilor în turism și transport din întreaga lume. Revenirea comerțului cu servicii va dura mai mult, deoarece restricțiile de transport și de călătorie rămân în vigoare chiar și după ce se elimină restricțiile interne.
Din acest motiv, Euler Hermes estimează că, până la sfârșitul acestui an, comerțul mondial cu bunuri și servicii nu va depăși 90% din nivelul anterior crizei.
Cele mai afectate sectoare
Ce înseamnă acest lucru pentru companii? Analiza Euler Hermes estimează că, în 2020, sectorul energetic va fi cel mai grav afectat, cu o scădere de 433 miliarde de dolari pentru exporturi.
Celelalte exporturi puternic afectate vor fi cele de metale (-420 miliarde de dolari) și cele de servicii de transport legate de producătorii de automobile (-270 miliarde de dolari).
Utilajele și echipamentele, industria textilă și furnizorii pentru industria automobile vor pierde mai puțin în valoare absolută, valoarea exporturilor în aceste domenii va scădea cu peste 15%.
Cotațiile bursiere reflectă deja daunele semnificative din aceste sectoare: de la începutul anului, indicele MSCI Energy a pierdut 37% din valoarea sa, sectorul auto – 18%, cel de transport – 16%, domeniul metalelor și mineritului – 11%, în timp ce indicele Global MSCI a scăzuit cu 12%. Acțiunile din sectorul bancar au scăzut sever, cu 39%.
Singurele sectoare neafectate ar trebui să fie sectoarele software și cele de servicii IT (+51 miliarde de dolari obținuți din export) și produsele farmaceutice (+27 miliarde de dolari).
Cele mai afectate țări
Euler Hermes estimează că, anul acesta, aproape nicio țară nu va înregistra câștiguri la export în comparație cu 2019. Dar care vor fi cel mai grav afectate țări din acest punct de vedere?
Evident, cele mai mari scăderi ale valorii totale a pierderilor la export vor fi, deloc surprinzător, cei mai mari exportatori: China (-275 miliarde de dolari), Statele Unite (-246 miliarde de dolari) și Germania (-239 miliarde de dolari).
Dincolo de pierderile la export în valoare absolută, contează și cota fiecărui stat din totalul exporturilor în 2019. Astfel, țările care ar putea înregistra pierderi mari la exporturi în valoare absolută și ca parte din totalul exporturilor lor sunt Rusia, Marea Britanie, Mexic, Spania, Emiratele Arabe, Belgia și Arabia Saudită.
În cazul României, în martie 2020, importurile s-au dovedit mult mai inelastice la măsurile restrictive aplicate economiei începând cu luna martie, scăzând cu doar 1,8%, în timp ce exporturile s-au prăbușit cu 11,3%. La nivelul primelor trei luni din acest an, exporturile au scăzut cu 2,6%, în timp ce importurile au urcat ușor cu 1,3%, adâncind deficitul comercial existent.
Euler Hermes estimează că scăderea abruptă a economiei din luna aprilie, care ar fi după toate așteptările de ordinul a două cifre, ar trebui să se manifeste prin scăderi similare atât la nivelul exporturilor, cât și al importurilor. Totuși, fiind o țară cu o diversificare mai redusă a economiei în sectorul de servicii, impactul asupra României, deși major, nu va fi la nivelul țărilor cel mai grav afectate.
Foto: © Mr.siwabud Veerapaisarn | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz