Comerțul cu alimente sub presiunea crizei COVID
Reading Time: < 1 minutÎngrijorările legate de disponibilitatea alimentelor pot provoca un val de restricţii la export şi ar putea genera o penurie pe piaţa mondială și pot modifica echilibrul dintre oferta alimentară şi cerere, ducând la volatilitate și creşterea preţurilor, avertizează reprezentanţii organizaţiilor internaţionale.
“Am văzut în crizele anterioare că astfel de măsuri sunt deosebit de dăunătoare pentru statele cu venituri mici şi cu deficit alimentar şi pentru eforturile organizaţiilor umanitare de a achiziţiona alimente pentru cei care au nevoie disperată de acestea”, arată Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), într-un comunicat comun.
Reprezentanții organizațiilor internaționale arată că este nevoie ca răspunsul la criza COVID-19 să nu creeze, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale.
„Tocmai în astfel de perioade cooperarea internaţională este esenţială. În mijlocul blocajelor impuse de COVID-19, trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura un comerţ cât mai liber, pentru a evita penuria alimentară.”
Odată cu adoptarea unor măsuri care vizează stoparea accelerării pandemiei COVID-19 sunt necesare şi măsuri de minimizare a efectelor potenţiale asupra ofertei de alimente sau a consecinţelelor neintenţionate asupra comerţului mondial şi securităţii alimentare, se arată în comunicatul organizațiilor internaționale.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz