Fundația Neuroatipic lansează Atipic = Amazing, o colecție de șase creații grafice transpuse pe tricouri și hanorace pentru adulți și copii, ce ilustrează felul în care văd lumea copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist. Prin această colecție, Fundația Neuroatipic își propune să transmită în societate un mesaj important – suntem cu toții la fel și diferiți în același timp, deoarece conștientizarea și incluziunea socială joacă un rol cheie în dezvoltarea armonioasă și adaptarea copiilor și tinerilor cu TSA la lumea celor tipici.
Însă creațiile Atipic = Amazing au un dublu scop în beneficiul copiilor și tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist. În timp ce se implică în demersul de conștientizare și incluziune socială, toți cei ce cumpără modele din colecție contribuie în mod direct la construirea Centrului Neuroatipic – primul centru de dezvoltare și integrare pentru copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist cu design adaptat la nevoile lor senzoriale și de socializare, toate profiturile rezultate din vânzarea colecției fiind direcționare către fondul pentru Centrul Neuroatipic.
“Port cu mândrie colecția Atipic = Amazing și mă bucur să pot fi alături de Fundația Neuroatipic în toate demersurile lor de conștientizare socială și de adaptare a lumii celor tipici pentru toți. Cred cu tărie că toți copiii și tinerii au dreptul la cele mai bune șanse și este de datoria noastră, a tuturor să ne asigurăm că le primesc. Vă invit să purtați colecția Atipic = Amazing, ca să transformăm împreună Centrul Neuroatipic din plan în realitate pentru copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist. Împreună facem bine, mai bine!” – Andreea Marinescu, jurnalist, ambasador Fundația Neuroatipic
Potrivit statisticilor CDC (Centers for Disease Control and Prevention — 2023), în prezent, 1 din 36 de copii este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist, o cifră care îngrijorează atât părinții, cât și specialiștii. La nivel global, se investește considerabil în cercetare, formarea specialiștilor și adaptarea spațiilor pentru a facilita integrarea copiilor și a adulților cu acest diagnostic.
Cu o experiență de peste 20 de ani în evaluarea copiilor și intervenții specializate în tulburările de neurodezvoltare, Crina Nedelcu, doctor în medicină, psiholog clinician principal și psihoterapeut a înființat în anul 2023 Fundația Neuroatipic cu scopul de a îmbunătăți accesul la dezvoltare și integrare al copiilor și tinerilor neurodiverși din România prin proiecte de design pentru neurodiversitate, de la centre de terapie, până la spații publice incluzive adaptate la
nevoile senzoriale specifice TSA.
“Obiectivul cu care am pornit la drum acum mai bine de 20 de ani a fost să îmbunătățim constant metodele de intervenție și terapiile pentru copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist. De-a lungul timpului am implementat în România noi metode și ghiduri atât pentru terapeuți, cât și pentru părinți, astfel încât copiii să beneficieze de îngrijire la standardele internaționale. Însă, cu toate investițiile în calitatea terapiilor, în continuare ne lipsește în România un centru construit în conformitate cu nevoile speciale ale acestor copii, un spațiu ce poate contribui semnificativ la dezvoltarea lor. Astfel, la finalul anului trecut, am decis că este momentul să ne asumăm acest demers și să construim primul centru cu design adaptat pentru neurodiversitate. Prin colecția Atipic = Amazing vă invităm să priviți lumea prin ochii celor atipici și să fiți alături de noi în realizarea primului centru costruit de la zero pentru ei. Împreună facem bine, mai bine!” – Crina Nedelcu, psihoterapeut, fondator Fundația Neuroatipic
Alături de o echipă interdisciplinară, Dr. Psih. Crina Nedelcu a inițiat primul proiect de design pentru neurodiversitate din România – Centrul Neuroatipic, un spațiu construit de la zero cu soluții de arhitectură și design interior, metode de intervenție și terapii integrate cu scopul de a crea un mediu optim dezvoltării copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist, astfel încât ei să-și atingă potențialul maxim și să beneficieze de cele mai bune șanse de integrare socială.
Au lansat pe piață proiecte inovatoare precum Yarooms, ialoc sau jobful, pentru care au obținut finanțări de peste 4,5 milioane…
În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…