Coface: Insolvențele în țările din Europa Centrală și de Est
Reading Time: 2 minuteÎn ciuda unui context economic global dificil, regiunea Europei Centrale și de Est a înregistrat o creștere în Uniunea Europeană. Astfel, în 2017- 2018, PIB-ul în ECE s-a majorat la 4,6%, respectiv 4,3%, înregistrând cele mai mari rate din ultimii 10 ani, potrivit unui nou studiu realizat de Coface.
Accelerarea economiei în zona ECE s-a datorat cererii interne, pe fondul scăderii ratei șomajului. Totodată, gospodăriile s-au bucurat și de o creștere importantă a salariilor, creștere a cărui impact s-a văzut direct în consum. De asemenea, creșterea economică a fost susținută și de majorarea investițiilor publice și private.
Mediul macroeconomic favorabil a influențat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderată a insolvențelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creșterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior.
Regiunea Europei Centrale și de Est a înregistrat o creștere notabilă în Uniunea Europeană, dar, cu toate acestea, se prevede o încetinire în următorii ani. Condițiile economice globale, în special în Europa, devin din ce în ce mai tensionate și vor afecta insolvențele.
În ciuda evoluțiilor pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat și dificultăți precum o rată scăzută a șomajului care dus la un deficit al forței de muncă. Acesta a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce privește activitățile zilnice, precum și în ceea ce privește potențialul lor de extindere.
Deficitul forței de muncă, ratele mari de utilizare a capacității, creșterea costurilor de producție și efectul încetinirii externe directa, dar și indirecte sunt doar câteva dintre constrângerile privind aprovizionarea care îngrijorează companiile din regiunea ECE.
Consumul casnic va rămâne principalul motor de creștere deși accelerarea limitată a investițiilor în active fixe și exporturile scăzute vor diminua creșterea PIB-ului. În ciuda creșterii numărului de proceduri înregistrate în anul 2017, media ponderata a insolventelor raportata la PIB a scazut la 4,2% în anul următor.
De asemenea, încetinirea din zona euro, conflictul comercial dintre Statele Unite și China și procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană neliniștește exportatorii datorită impactului asupra companiilor și economiilor lor. Creșterea așteptată în regiunea Europei Centrale și de Est va încetini datorită efectelor directe și indirecte ale unei frânări în ceea ce privește cererea externă. Potrivit estimărilor, creșterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6% în anul 2019 și 3,2% în 2020.
Economiile sunt deschise către piețele externe, astfel cererea externă mai slabă va avea impact nu numai asupra ratelor de creștere, ci și asupra insolvențelor. În acest sens, sectoarele care sunt extrem de expuse piețelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto și industria chimică și metalurgică care furnizează piese și componente.
Foto: © Golubovy | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz