ClusterPower a început construcția celui mai mare centru de date din România, lângă Craiova, investiție de peste 40 mil. euro
Reading Time: 3 minuteCompania ClusterPower a început în luna iulie lucrările la cel mai mare centru de date din România și primul centru de date de tip hyperscale din regiune, în localitatea Mischii, județul Dolj, la 14 km de Craiova.
Prima fază a proiectului presupune realizarea infrastructurii de utilități necesare funcționării echipamentelor IT, incluzând turnarea fundației, construirea centralei electrice și a primei unități din cele cinci care vor dota centrul de date.
Centrul de date va deveni cel mai puternic punct de comunicații regional cu legătură prin fibră optică directă cu Frankfurt și Amsterdam și conexiune cu 750 de centre de date din lume. Lucrările primului modul sunt estimate să se încheie în decembrie 2021. În această etapă, pe șantier lucrează aproximativ 40 de persoane.
“Suntem încântați să anunțăm începerea lucrărilor la acest proiect, prin care vom putea oferi clienților și partenerilor noștri o infrastructură cu o aplicabilitate largă care va putea contribui la accelerarea digitalizării economiei și creșterea competitivității în cercetare, învățământ și industrie. Avem alături de noi pe unii dintre cei mai prestigioși și experimentați ingineri și furnizori de echipamente din lume, ceea ce ne întărește convingerea că investiția noastră va fi un punct de referință în dezvoltarea României. Echipele implicate în proiect provin din România, SUA, Germania, UK, Austria, Cehia și centrele globale de suport aferente.”
Cosmin Georgescu, fondator și CEO ClusterPower
Antreprenorul general al lucrărilor de construcții este compania General Security din Cluj-Napoca, iar antrepriza generală pentru echipamentele IT și infrastructura de utilități este asigurată de firma Bit Invest Târgoviște.
Pentru infrastructura de cloud, ClusterPower are semnate acorduri cu companii precum NVidia, HP, NetApp, Cisco Systems, F5, Palo Alto Networks, Exagrid, Schneider, Vertiv, și York. Echipamentele care vor fi montate în centrala electrică vor fi furnizate de Rolls Royce – MTU, General Electric, Hitachi ABB.
Parcul tehnologic pe care îl construiește ClusterPower se întinde pe o suprafață de 25.000 mp și va crea un centru de infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop dezvoltat împreună cu Nvidia. Campusul va dispune de o infrastructură de calcul performantă, necesară dezvoltării de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată. Siguranța în exploatare va fi realizată pe baza standardelor de securitate Tier III în parteneriat cu Uptime Institute.
Eficiența energetică a centrului de date (PUE) va fi de 1.1, ceea ce va plasa parcul tehnologic în primele locuri din topul global al industriei.
ClusterPower a fost înființată în 2019 de antreprenorii români Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu. Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, este expert în energie și are o experiență de 15 ani în management și 20 de ani experiență în domeniul infrastructurii energetice și proiectelor tehnologice complexe. Vladimir Ester, CTO ClusterPower, este expert în infrastructură și servicii IT și lucrează de 15 ani în domeniul tehnologic și în dezvoltarea de proiecte IT de mare anvergură. Carmen Ursa Georgescu, CCO ClusterPower este expert în relații internaționale și are 12 ani de experiență în proiecte globale cu prezență pe mai multe continente.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz