CSR

Clujenii vor ști ce aer respiră

Reading Time: 2 minute

Campania Ce Aer Respir la Cluj intră în linie dreaptă. În urma campaniei de strângere de fonduri realizate la sfârșitul anului 2020, au fost achiziționați  22 de senzori de monitorizare a calității aerului PurpleAir PA-II,  făcând astfel posibil demersul cetățenesc de monitorizare a calității aerului.

Inițiatorii proiectului vor monta senzorii în puncte relevante din Cluj-Napoca, alese de experți ai Centrului de Mediu și Sănătate. Senzorii vor monitoriza poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 și PM10, ce au efecte nocive majore asupra sănătății. 

Datele cu privire la calitatea aerului vor putea fi accesate pe internet de clujeni începând cu jumătatea lunii aprilie și, de asemenea, vor putea fi descărcate în format open data. Planul inițial prevedea instalarea a 16 din cei 22 de senzori în stațiile InfoTrafic, folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP.

Inițiatorii proiectului au solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu au primit un răspuns pozitiv. Prin urmare, aceștia lansează un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori. Dacă locuiți sau aveți afacerea în imediata apropiere a unuia din cele 22 de puncte din lista de mai jos, puteți să vă înregistrați pe pagina Adoptă un senzor sau să scrieți la adresele stefan.voinea@health-observatory.ro  sau marius.mornea@sustenabil.org.


Noutăți cu privire la proiect vor fi publicate pe pagina Facebook AerLive.ro și pe paginile Observatorului Român de Sănătate și Clujul Sustenabil. După trei luni de la instalarea senzorilor, va fi publicat un raport cu concluzii și propuneri pentru autorități.

Iniţiativa Ce aer respir la Cluj este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U. Rețeaua Aerlive a fost lansată prima oară în 2019 la București și a primit premiul 1 la categoria protecția mediului la Gala Societății Civile 2020.

Romanita Oprea

Recent Posts

Ce măsuri a luat TikTok pentru a proteja integritatea alegerilor în România

În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, TikTok își reafirmă angajamentul de a proteja integritatea procesului electoral și de…

23 de ore ago

PPC Renewables construiește trei noi parcuri eoliene în Grecia, cu o capacitate totală de 100 MW

PPC Renewables începe faza de construcție a trei noi parcuri eoliene în Grecia, cu o capacitate totală de aproximativ 100…

23 de ore ago

Xiaomi lansează în România brățările inteligente Xiaomi Smart Band 9 Pro și Xiaomi Smart Band 9 Active

Xiaomi lanseaza în România noile Xiaomi Smart Band 9 Pro și Xiaomi Smart Band 9 Active, dispozitive portabile concepute pentru…

o zi ago

AROBS Engineering testează AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență

AROBS Engineering a început faza de testare a dispozitivelor prototip AlertBox, care conectează două rețele globale de sateliți (Starlink și…

o zi ago

Avon deschide propriul concept store în București

Avon, unul dintre principalii jucători globali din industria frumuseții, își continuă angajamentul de a inova și inaugurează propriul concept store,…

o zi ago

Fondatorii Revolut anunță pentru 2025 asistent AI, credit ipotecar și rețeaua proprie de ATM-uri

Fondatorii Revolut, Nik Storonsky și Vlad Yatsenko, au făcut cunoscute vineri, pe scena evenimentului The Revolutionaries organizat la Londra, principalele…

o zi ago