Claudiu Butacu & Robert Iancu: Leadership 3.0 – lideri adaptabili în era sustenabilității
Reading Time: 5 minuteScriam în articolul din numărul trecut despre geniul lui Johan Cruyff și despre cum el a reușit să reinventeze fotbalul la cel mai înalt nivel, având câteva principii foarte clare. Unul dintre ele era despre încurajarea învățării continue și despre reacțiile pe care le avem în fața lucrurilor care nu ies din prima. Astăzi vom explora mai mult acest subiect și vom vorbi despre capacitatea de adaptare a liderilor, ca element-cheie în construirea unei echipe sănătoase.
de Claudiu Butacu & Robert Iancu
Ce înseamnă adaptabilitatea? Dacă citim definiția din manual, ea zice cam așa: abilitatea unei persoane de a-și schimba comportamentul ca răspuns la o situație în schimbare. „Dar unde începe și unde se termină adaptabilitatea? Prea multă adaptabilitate nu înseamnă compromis? Dacă mă adaptez mereu nu risc să îmi pierd personalitatea?” mă întreba, în urmă cu câteva săptămâni, Paul, manager al unui departament de 36 de persoane și membru de board într-o companie din tech.
Adaptabilitatea poate fi, adesea, înțeleasă greșit – ca dorința de a face un compromis sau de a renunța la propriile principii pentru a atinge unui obiectiv. În realitate, nu e deloc așa. Adaptabilitatea nu înseamnă compromis, ci se referă la capacitatea noastră de a răspunde unor circumstanțe în schimbare fără a abandona valorile și credințele ce ne definesc. O metodă diferită de a face lucrurile, o perspectivă nouă asupra unei situații nu ne face mai puțin autentici atâta timp cât păstrăm în vedere obiectivele pe termen lung și ținem cont de valorile personale.
Mi-a plăcut conceptul „antifragil” propus de Nassim Nicholas Taleb, care nu pune fragilitatea în opoziție cu rezistența și cu rigiditatea, ci cu „antifragilul” – capacitatea noastră de a trăi împreună cu schimbările și de a evolua odată cu ele, învățând continuu. La finalul procesului mai suntem tot noi? Da, dar într-o variantă mai bună.
Pentru a păstra analogia din articolul trecut, în sport, adaptabilitatea este, adesea, cheia victoriei. Nu e vorba despre schimbarea completă a jocului, ci despre ajustarea tacticii pentru a răspunde mișcărilor adversarului sau condițiilor în schimbare din teren. În mod similar, ca lider într-o lume sustenabilă, adaptabilitatea se referă la capacitatea de a pivota și de a inova fără a pierde din vedere obiectivul final.
Așa cum sportivii au propriul set de principii – disciplină, perseverență, lucru în echipă – liderii adaptabili au valori care îi ghidează. Fie că este vorba de curaj, inovație, responsabilitate socială sau grija față de oamenii din echipă, aceste valori ar trebui să formeze un fel de ghid de leadership, un set de principii de bază în luarea deciziilor strategice, alături de misiunea organizației, care rămâne Steaua Nordului. Astfel, adaptabilitatea devine sănătoasă.
Un business sustenabil nu se referă doar la ceea ce face acesta pentru mediu, societate și viitor, ci și la ceea ce se întâmplă în interiorul echipelor. Iar o echipă sustenabilă e o echipă în care oamenii se simt în siguranță, pot să vorbească deschis despre nevoile lor, sunt ascultați, simt că se dezvoltă și contribuie real la misiunea organizației. Așadar, un lider într-un business al viitorului e important să aibă în vedere atât sustenabilitatea „externă”, cât și pe cea „internă”.
În concluzie:
- Identifică-ți valorile și folosește-le ca pe un ghid pentru decizii și acțiuni. O busolă cu care să navighezi prin schimbare, rămânând autentic.
- Privește schimbările ca pe oportunități de dezvoltare și de inovare, nu ca pe amenințări. Fii deschis la idei care sunt aliniate cu obiectivele organizației pe termen lung, chiar dacă uneori pot fi opuse ideilor sau metodelor tale.
- Construiește un mediu sigur din punct de vedere psihologic, un mediu în care oamenii pot să împărtășească deschis opinii, pot să fie creativi și pot să greșească fără teama că vor fi judecați. Un mediu sănătos este unul în care învățăm cu toții din erori, nu unul în care trăim permanent cu amenințarea lor.
Cuvântul „adaptabilitate” are în componență „abilitate”, iar o abilitate se dezvoltă în timp, prin expunere conștientă și prin repetiție. Așadar, tu ce vei face începând de mâine?
Claudiu Butacu: Când am făcut primul pas în curtea Universității, sentimentul a fost copleșitor. Aici, în inima acestui univers academic, vibrațiile trecutului și ale viitorului se întâlnesc într-un loc cu potențial de evolutie enorm. Acest loc, ce a fost martorul multor inovații și descoperiri, a început să fie și centrul gravitațional al viziunii noastre la EFdeN.
Aceasta nu era doar o clădire sau o curte; era o amprentă vie a istoriei, o carte deschisă a cunoașterii, care ne chema să scriem următorul capitol. Și am răspuns acestei chemări nu doar cu respect pentru tradiție, ci și cu un zel nestăvilit pentru viitor. Ne-am asumat obiectivul nu doar de a opera în acest spațiu, ci de a-l transforma, revitalizându-l și oferindu-i o nouă viață, una care să îmbine moștenirea cu inovația.
EFdeN nu este doar o simplă organizație; este un pol al inovației, un loc unde istoria se îmbină cu viziunea unui viitor mai luminos și mai sustenabil.
Acest spațiu, care a fost martorul unei evoluții continue, ne-a oferit posibilitatea să combinăm principiile tradiționale cu abordările inovatoare. Erin Meyer a discutat despre importanța de a înțelege complexitățile interculturale și de a gândi dincolo de norme. Inspirându-ne din această filosofie, am îmbrățișat diversitatea de idei și abordări la EFdeN, punând accent pe dezvoltarea unei gândiri care schimba mentalități.
Pătrunderea în universul academic al EFdeN este similară cu aprofundarea unei cărți în care fiecare pagină îți deschide un nou orizont. EFdeN nu este doar o instituție, ci o comunitate vie, un punct de întâlnire între moștenire și inovație.
O revoluție care își propune să redefinească educația în sustenabilitate, aliniind-o la cerințele reale ale lumii în care trăim. Central în acest demers este conceptul de adaptabilitate. Așa cum menționa și Robert, lumea se transformă rapid, iar pentru a fi relevanți, nu trebuie doar să ne adaptăm la schimbări, ci să le anticipăm și să le modelăm într-o manieră cât mai adaptată la noile trenduri.
Educația din EFdeN merge dincolo de teorie; aici, încurajăm gândirea critică și autonomia, punând un accent deosebit pe spiritul antreprenorial. Abordarea noastră interdisciplinară și multidisciplinară asigură că studenții sunt echipați cu un set de competențe care îi va face să fie lideri inovatori în domeniile lor.
Credem în formarea liderilor care pot naviga prin complexitatea culturală și organizațională a lumii moderne, lideri care știu să inspire și să mobilizeze echipe.
Lupta pentru sustenabilitate nu este doar o chestiune de strategie sau inovație, ci și de valori și principii. Dar, dincolo de toate acestea, ce face cu adevărat diferența este cum aplicăm cunoștințele și care sunt valorile ce ne ghidează.
Dar ce înseamnă să fii un lider în secolul XXI?
Sir Ken Robinson, unul dintre cei mai influenți gânditori ai educației, a subliniat constant necesitatea de a reforma sistemul educațional pentru a cultiva creativitatea și a pregăti liderii de mâine. La EFdeN, am luat acest îndemn la inimă. Credem că liderii sustenabili nu sunt doar cei care iau decizii pentru un mediu mai curat, ci și cei care pot să inspire și să mobilizeze echipe, să gândească outside the box și să aducă inovație într-o manieră responsabilă.
Erin Meyer, expertă în managementul intercultural, subliniază importanța înțelegerii diversității și adaptabilității în mediile de lucru globale. În spiritul ideilor sale, EFdeN își propune să formeze lideri care să poată naviga cu succes prin complexitatea culturală și organizațională a lumii moderne.
Așa cum Robert a evidențiat, este imperativ ca nevoile generațiilor prezente să nu compromită capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.
Dar, la finalul zilei, ceea ce ne diferențiază nu sunt cunoștințele pe care le avem, ci modul în care le aplicăm și valorile care ne ghidează. Așadar, cu gândul la viitor și la lumea pe care o dorim, te provoc: ce faci azi pentru ca mâine să ai un viitor mai sustenabil?
Claudiu Butacu este inginer de profesie și ONG-ist la suflet, fiind motivat de sustenabilitate și de crearea de locuințe accesibile, bazate pe energie regenerabilă. Claudiu crede că educația este singurul factor ce poate genera schimbare. De aceea, prin colaborare atât cu sectorul privat, cât și cu cel public, acesta a reușit dezvoltarea de strategii-pilot de energie regenerabilă, precum și soluții de orașe inteligente pentru a combate provocările globale de mediu actuale.
Robert Iancu este consultant senior în performanța și managementul echipelor, cu o abordare orientată către rezultate și sustenabilitate. Prin programe de învățare și transformare, Robert ajută organizații atât din mediul de business cât și ONG să dezvolte culturi constructive, în care oamenii se simt în siguranță, colaborează și evoluează împreună. Cu un background în marketing și inovație, dar și o preocupare continuă pentru generația Z, Robert crede că mediul de business se poate transforma pas cu pas, cu inițiativă, construind obiceiuri sănătoase atât la nivel de organizații mari, cât și la nivel de startup, ONG, mediu academic sau instituții ale statului.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 376 (16 septembrie – 16 octombrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz