Claudiu Butacu & George Constantin: Sustenabilitatea, dincolo de definiții
Reading Time: 4 minuteSustenabilitate [substantiv feminin, (numai) singular] – capacitatea de a exista constant. Nu este definiția noastră, ci primul rezultat al unei căutări pe Google pentru acest concept și un rezultat din cele 6,2 milioane în limba română sau 3,25 miliarde în limba engleză. Putem observa cu ușurință interesul acordat subiectului sustenabilitate și accentul pus de guverne și organizații globale.
de Claudiu Butacu & George Constantin
Am discutat cu George Constantin cum putem pune cap la cap nevoia din piață cu învățarea experențială, unde alături de un grup de experți în zona de facilitare, cultură organizațională, educație și foresight am început să construim un brief care să ne pună la treabă să găsim acel ceva care să dea structură la ce ar însemna un lider în sustenabilitate. Am pus la aceeași masă oameni de comunicare, formatori, psihologi și diverși manageri cu care am început să construim drumuri, procese și experiențe.
În prezent, schimbările climatice, pierderea biodiversității și alte provocări ecologice, sociale și economice sunt evidente în întreaga lume. În ciuda progreselor înregistrate în unele domenii, multe dintre aceste provocări rămân nerezolvate sau se acutizează. De exemplu, rapoartele recente ale Panelului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC) avertizează că este nevoie de acțiuni decisive pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pentru a evita consecințe devastatoare.
Pornind de la acest context global, aș vrea să aducem în lumină și alte provocări care vin la pachet, cum ar fi rezistența la schimbare din partea unor actori cheie, lipsa resurselor necesare indiferent că vorbim de investiții sau tehnologie, dar și complexitatea problemelor cu care ne confruntăm.
Și pe modelul unei „Matrioșka” a provocărilor, am păstrat ce este mai important la final – formarea oamenilor capabili să înțeleagă și să abordeze aceste provocări, prin metode creative, inovatoare și experimentale, în„triburi” complementare și multidisciplinare.
Sustenabilitatea la nivel de oameni și organizații
Pe măsură ce rolul ce rolul de Chief Sustainability Officer (CSO) a devenit din ce în ce mai popular, s-au conturat și patru tipologii ale liderilor din sustenabilitate – potrivit unui articol din Fortune din 2023.
Cel mai comun profil – CSO-ul orientat către mediul extern – unde rolul de sustenabilitate se îmbină cu cel de afaceri publice și reglementare.
Apoi avem profilul de CSO orientat către resursa umană, care tinde către o abordare de sustenabil „social” și care se îmbină, de regulă, cu un rol în aria de oameni și cultură organizațională sau HR.
CSO-ul orientat către strategie, cu un profil care veghează asupra imaginii de ansamblu, vine dintr-o arie de strategie și inovație și urmărește planuri de transformare a organizației pentru a ajunge la un model de business sustenabil.
Și, desigur, CSO-ul orientat către afaceri. Acest profil este responsabil pentru o anumită arie de business (inclusiv pentru profit sau pierdere) și este întâlnit de regulă în organizații financiare unde gestionează bugete de investiții și finanțări sustenabile.
Mixul între cele patru tipologii nu este unul neobișnuit, ci chiar ideal în anumite contexte pentru că are o viziune de ansamblu plină de perspective diferite și soluții.
Cum stau lucrurile în România? Cum arată peisajul local?
Ne-am dorit să vedem care este situația în România, așa că aducem un plus de complexitate celor patru tipologii. În analiza efectuata de EFdeN, am întâlnit sustenabilitatea în mai multe arii și roluri asociate:
- În zona de conformitate, acolo unde funcțiile de raportare, afaceri publice, legislație și reglementare reprezintă elementul central în abordarea organizației;
- PR și relații publice, în cazul organizațiilor în care funcțiile de comunicare și relații internaționale primează ca interes;
- Dezvoltarea organizației, acolo unde funcțiile de leadership, management și dezvoltare a afacerii sunt prioritizate.
O altă perspectivă pe care trebuie să o luăm în calcul sunt provocările existente la nivel local, care variază în funcție de gradul de maturitate și pregătire al organizațiilor. Mă refer aici la cadrul legislativ european și național care vin la pachet cu birocrația aferentă, la mandatul factorilor decizionali și prioritatea pe care o acordă acestui subiect, resursele financiare și umane și nu în ultimul rând zona de business, care se uită la profitabilitatea investițiilor în sustenabilitate.
Oamenii, resursa care susține și influențează toate procesele
Ajungem așadar la componenta care pune toate aceste planuri și strategii în practica – oamenii din sustenabilitate. Iar pentru ca EFdeN a fost și este despre tineri profesioniști care își doresc să contribuie la o lume mai buna, plina de comunități sustenabile unde oameni educați trăiesc o viață de calitate, ne-am concentrat atenția și pe nevoile pe care le au specialiștii din domeniu, experți sau factori de decizie în zona de sustenabilitate.
Am pregătit și un vizual care le evidențiază cel mai bine, unde puteți observa nevoia de cunoștințe specifice și aplicabile, un sistem legislativ care să sprijine și să susțină procesele, abordarea holistica la nivel de structura organizațională și echipe. Având această bază putem să aducem în discuție inovația și gândirea creativă de practici adaptate progresului.
Pentru toate aceste nevoi și nu numai, este nevoie de un context de explorare și învățare care să susțină efervescența din jurul sustenabilității. Care să aducă nevoile și provocările la un numitor comun cu soluțiile. Un context în care să ne dam voie să fim creativi, să găsim soluțiile care aduc teoria în practică pentru a putea exista constant și oamenii, și mediul, și afacerile.
Claudiu Butacu este inginer de profesie și ONG-ist la suflet, fiind motivat de sustenabilitate și de crearea de locuințe accesibile, bazate pe energie regenerabilă. Claudiu crede că educația este singurul factor ce poate genera schimbare. De aceea, prin colaborare atât cu sectorul privat, cât și cu cel public, acesta a reușit dezvoltarea de strategii-pilot de energie regenerabilă, precum și soluții de orașe inteligente pentru a combate provocările globale de mediu actuale.
George Constantin – Învățare & Dezvoltare, Oameni & Cultură Organizațională EfdeN – crede într-o lume în care ne atingem potențialul ca indivizi, ca organizații și ca societate și are misiunea să exploreze sensul prin necunoscut împreună cu viitori lideri, echipe și organizații. Cu iubire, încredere, sens, bucurie și prezență. Este profesionist cu peste 10 ani de experiență, a reprezentat România în cadrul World Energy Council, fiind selectat în 2020 printre cei 100 de viitori lideri în energie la nivel global (FEL100) și a îndeplinit roluri diverse în poziții de leadership & management, vânzări, consultanță, comunicare și tehnologie. Este pasionat de învățare și dezvoltare, leadership & cultură organizațională, public speaking, design thinking, futures thinking & foresight.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 382 (16 aprilie – 16 mai 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz