BizRemote by certSIGN Stiri

CIUGUban, prima monedă virtuală a unei comune din România

9 iun. 2021 2 min

CIUGUban, prima monedă virtuală a unei comune din România

Reading Time: 2 minute

Comuna Ciugud a lansat prima monedă virtuală a unei comune din România. Nu este o criptomonedă, încă, dar este o modalitate de a răsplăti elevii care reciclează și colectează selectiv deșeurile.

O stație de prelucrare și reciclare a ambalajelor, sub forma unui roboțel, a fost deja montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud.

Până la sfârșitul vacanței de vară, copiii sunt provocați să recicleze cât mai multe ambalaje pentru care primesc monede virtuale, sub forma unor bonuri. Acestea vor fi preschimbate de administrația locală în bani adevărați, la începutul anului școlar viitor, iar cei mici îi vor putea folosi pentru activități educaționale sau extrașcolare.

Astfel de stații de reciclare vor apărea și în alte puncte din comună, urmând ca locuitorii să poată folosi CIUGUbanii la magazinele sătești care se vor alătura proiectului, ba chiar și la plata taxelor și impozitelor asta dacă o inițiativă legislativă în acest sens ar primi girul legiuitorilor.

Stații de preluare a ambalajelor în comună

“Moneda va fi folosită, în primă fază, pentru a recompensa cetăţenii, în special copiii, care colectează selectiv deşeurile şi reciclează ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu. Proiectul presupune montarea în comună a unor staţii de preluare şi reciclare a ambalajelor, unde cetăţenii vor putea depune sticlele, PET-urile şi dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetăţenilor şi de stimulare a reciclării şi colectării selective”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Ciugud.

“Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii şi în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic şi sticlă ajung acum în râuri şi în natură. În contextul în care aşteptăm legea returnării garanţiei, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetăţeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noştri să înveţe să recicleze şi să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moştenire pe care o vor primi”, a spus, potrivit sursei citate, primarul Gheorghe Damian.

Ciugud, comuna din România care a accesat cele mai multe fonduri europene

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administraţia locală în parteneriat cu o companie americană care produce automate de colectare a ambalajelor.

Ciugud este cea mai avansată comună din România din punct de vedere tehnologic. Toți copiii au tablete de la primărie, străzile sunt iluminate ecologic, în localitate sunt deja două stații de încărcare pentru mașini electrice, iar plata impozitelor se face la automate stradale, fără dosare cu șină.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: