Analize

CITR: Numărul companiilor de impact în insolvență iminentă crește cu 18%

Reading Time: 3 minute

Numărul companiilor de impact aflate în insolvență iminentă crește cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent, potrivit celui mai recent studiu asupra companiilor de impact realizat de CITR, lider al pieței de insolvență și restructurare.

Dintre companiile de impact, aproximativ 17% sunt recent intrate în această categorie și includ atât companii nou înființate, cât și companii care, în anul precedent, nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion de euro. Un număr de 7.161 de companii noi au intrat în categoria celor de impact, iar 26% dintre ele sunt deja într-o situație de insolvență iminentă. Companiile nou intrate în zona de insolvență iminentă, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate în rândul companii de impact, provin în principal din cinci industrii: Construcții (25%), Agricultură, silvicultură și pescuit (14%), Tranzacții imobiliare (13%), Comerț cu ridicata și cu amănuntul (12%), Tranzacții imobiliare (13%). Se menține astfel, și în 2023, clasamentul industriilor cu cele mai multe companii afectate.

Mai mult, 47% dintre companiile de impact aflate în stare de dificultate, conform statisticilor, amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare.

„Cifrele analizate reprezintă o radiografie relevantă pentru a înțelege mediul de afaceri din România. Nu vorbim despre o criză sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor în 2023, vorbim de o lipsă acută de performanță, multianuală și relevantă statistic, materializată în rezultate slabe și indicatori sub nivelul optim. Concluzia este că ne aflăm într-un punct esențial, în care toate aceste companii trebuie să adopte măsuri de adaptare și consolidare, pentru a putea continua pe termen lung și a avea capacitatea de a răspunde unor provocări noi.”

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

CITR a introdus în 2013 termenul „companie de impact”, referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro și a studiat industriile în care ele activează, nivelul profitului, gradul de îndatorare și rata de încasare a creanțelor. Aceste companii sunt relevante pentru că generează cea mai mare parte din cifra de afaceri raportată la nivel național. În anul 2023, acestea au reprezentat 83% din economie.

Crește cifra de afaceri, dar scade profitabilitatea companiilor de impact

Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde de euro, la 228 de miliarde de euro. Cifra de afaceri totală a companiilor aflate în dificultate la începutul lui 2024 a fost de 140 de miliarde de euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri înregistrat de companiile de impact.

Numărul companiilor de impact a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, atingând un total de 43.241 la începutul lui 2024. Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii „finanțabile”, capabile să-și gestioneze datoriile și să acceseze noi surse de finanțare. Pe de altă parte, 8.190 companii sunt într-o situație de insolvență iminentă.

În ciuda creșterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scăzut cu 8%, sugerând o presiune semnificativă asupra costurilor de operare și o dificultate în gestionarea eficientă a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% – situație în care se observă dificultăți în recuperarea creanțelor -, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendința de îndatorare crescută​. Toate aceste aspecte relevă o fragilitate crescută și o acumulare de datorii care pot avea un efect în lanț în anumite industrii sau pe parcursul unor lanțuri de aprovizionare”, a concluzionat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Foto: 179402995 © Natanael Alfredo Nemanita Ginting | Dreamstime.com

Team

Recent Posts

România Digitală – 7 direcții strategice pentru revoluționarea economiei prin tehnologie

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează „România Digitală 2030", un manifest al industriei de IT prin care…

9 minute ago

Studiu VELUX: Jumătate din proprietarii de locuințe mansardate și-au schimbat ferestrele de mansardă

O locuință din 5 în România este dotată cu ferestre de mansardă și peste 50% dintre proprietarii acestor locuințe au…

18 minute ago

OMV Petrom își extinde activitatea de furnizare gaze naturale în Bulgaria

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, își extinde activitatea de furnizare gaze naturale pe…

47 de minute ago

Cum și-a crescut brandul românesc de ochelari Lunet cifra de afaceri cu 72% în primul semestru din 2024

Lunet Studio, companie românească din domeniul opticii medicale, a înregistrat în primele șase luni din 2024 o creștere cu 72%…

o oră ago

5 to go, locul 7 în topul celor mai importanți jucători din industria cafelei din Europa

Brandul românesc 5 to go, care a depășit recent borna de 600 de locații deschise, urcă pe locul 7 în…

o oră ago

Rompetrol a investit 4 mil. $ într-un echipament strategic pentru rafinăria Petromidia

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, continuă investițiile în echipamente care susțin eficientizarea fluxului operațional din rafinăria Petromidia.…

o oră ago