Tech Analize Business

Cipurile pandemiei: criza procesoarelor abia începe și va aduce pierderi de miliarde

26 iul. 2021 4 min

Cipurile pandemiei: criza procesoarelor abia începe și va aduce pierderi de miliarde

Reading Time: 4 minute

Producția și livrarea de cipuri electronice, fără de care civilizația modernă este de neimaginat, întâmpină dificultăți severe, în primul rând din cauza pandemiei de COVID-19, dar și legate de modificările climaterice sau de ingerințele factorului politic. În pofida eforturilor depuse de producători pentru a contracara neajunsurile, este posibil ca prețul cipurilor să crească, iar livrările să cunoască întârzieri grave la nivel global. Pierderile vor fi de miliarde de dolari.

de Ovidiu Vitan

Sunt peste tot în jurul nostru. Ne gândim des doar la cele din smartphone-uri și laptopuri, dar microprocesoarele (sau cipurile) sunt în tot felul de dispozitive, de la aparatul care vă face espresso-ul în fiecare dimineață la camionul care transportă ultima comandă pe care ați făcut-o pe Amazon.

Industria cipurilor – semiconductori care se regăsesc în aparatura electronică utilizată în întreaga lumea, de la smartphone-uri și sateliți la espressoare și aspiratoare – se bucură de o cerere în creștere la nivel global, dar în egală măsură se vede amenințată de mai mulți factori, de la pandemia de COVID-19 și întreruperi de curant planificate la seceta prelungită și războiul economic dintre SUA și China, ceea ce se traduce într-o criză a livrărilor și în posibila creștere a prețurilor semiconductorilor în ­viitorul apropiat.

Mai mult de jumătate dintre pro­ducătorii de cipuri ai lumii se află în Taiwan, iar autoritățile de la Taipei își fac griji că evoluția pandemiei de COVID-19 poate amenința rolul ­critic al țării în producția globală de ci­puri. Pe insulă, răspândirea ­virusului a atins recent cel mai ­înalt nivel din martie 2020 încoace, iar companiile taiwaneze din industria de cipuri fac eforturi pentru a preîntâmpina răspândirea bolii, dar cu toate acestea unele dintre ele au fost afectate.

Astfel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – cel mai mare producător de cipuri din lume, furnizor pentru cele mai cunoscute companii, de talia Apple sau Nvidia – a declarat că doi angajați s-au îmbolnăvit de COVID-19 în luna mai, ceea ce nu a afectat operațiunile companiei, însă pe de altă parte King Yuan Electronics nu a fost la fel de norocoasă.

Un nume mare în domeniul testării semiconductorilor și al serviciilor de ambalare, compania a fost nevoită să-și suspende activitatea timp de două zile după ce mai bine de 200 de salariați au fost testați pozitiv la COVID-19, iar toți angajații migranți, ceea ce înseamnă o treime din total, au fost plasați în carantină pentru o perioadă de două săptămâni după identificarea unui focar de SARS-CoV-2 în căminele în care locuiesc. De asemenea, cel puțin alți cinci producători importanți de cipuri din Taiwan au fost închiși temporar din cauza infectării unor lucrători migranți.

În plus, pe lângă pericolul reprezentat de virusul SARS-CoV-2, Taiwanul se mai confruntă și cu cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol, provocată, afirmă specialiștii, de schimbările climatice de la nivel mondial și care, tot potrivit acestora, nu reprezintă deloc un fenomen trecător.

Industria cipurilor ­depinde în mod crucial de apă, deoarece aceasta este utilizată la spălarea straturilor metalice fine care intră în componența semiconductorilor pentru a realiza interconectarea miliardelor de tranzistori aflați într-un singur cip. De pildă, numai Taiwan Semiconductor Manufacturing Company are nevoie de 156.000 de tone de apă pe zi pentru producerea cipurilor. De aceea, autoritățile taiwaneze au limitat furnizarea apei potabile pe tot cuprinsul insulei ca răspuns la provocările aduse de secetă industriei semiconductorilor.

În egală măsură însă această restricție are rolul de a preîntâmpina probleme viitoare, deoarece, pe măsură ce tehnologia avansează și semiconductorii devin tot mai sofisticați, vor avea nevoie de o cantitate și mai mare de apă în procesul de producție.

Ca și cum nu era de ajuns, ­Taiwanul are de înfruntat și întrerupe­rea temporară și pe scară largă a furnizării de curent electric în anumite zone din cauza cererii crescute care depășește capacitatea de producție; inclusiv Taiwan Semiconductor Manufacturing Company s-a confruntat cu acest fenomen la unele dintre fabricile sale.

Industrii afectate în valuri succesive

Problema aprovizionării cu cipuri s-a manifestat inițial în domeniul auto – pandemia a forțat unii constructori de mașini să-și închidă temporar un număr de fabrici, ceea ce a însemnat o reducere a comenzilor de cipuri. Ca urmare, industria producătoare de cipuri și-a îndreptat surplusul către companiile cu diverse produse care cunoscuseră o cerere puternică în condițiile restricțiilor datorate pan­demiei, cum ar fi telefoane, laptopuri sau console pentru jocuri.

Ulterior însă, industria auto și-a re­venit mult mai repede decât se esti­mase inițial, așa că s-a văzut confruntată cu o ofertă insuficientă din partea producătorilor de cipuri. Ca urmare, inclusiv nume mari cum ar fi Volkswagen, Fiat Chrysler sau Nissan s-au văzut nevoite să-și ajus­teze producția, iar Mini chiar a închis timp de trei zile o fabrică din Marea Britanie, neavând la dispoziție unele componente ale semiconductorilor. În același timp, Ford a anunțat că își va reduce producția cu peste un mili­on de mașini în 2021, corespunzând unui profit pierdut de 2,5 mili­arde de dolari.

Dar și industria de electronice a fost afectată de penuria de cipuri. Compania Apple, de exemplu, va înregistra o scădere a veniturilor cu 3 până la 4 miliarde de dolari în acest trimestru din cauza problemelor legate de livrări, care de altfel nu se rezumă la cipuri. Siemens susține că a adminstrat bine până acum situația, neînregistrând întârzieri la livrarea componentelor, însă monitorizează atent fluxul pentru a putea evita eventuale inconveniente.

De fapt, con­form unei estimări a băncii Goldman Sachs, în rândul industriilor afectate se va înregistra un deficit mediu de 20% al furnizării de cipuri, iar penuria în domeniu poate dura până anul viitor.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 355 (20 iulie – 15 septembrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Foto: 183955011 © Kuprevich | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: