Cine trage frâna pe piața de fuziuni și achiziții în 2022
Reading Time: 5 minuteDupă un 2021 în care piața de fuziuni și achiziții din România a crescut la 5,2 miliarde de euro, recuperând pierderea din primul an pandemic, tranzacțiile ar urma să continue anul acesta în sectoarele de IT, energie, imobiliare și transporturi. Tensiunile geopolitice din regiune, inflația crescută și scăderea ritmului de creștere economică ar putea îngreuna negocierile în sectorul M&A, însă piața are potențialul de a depăși 4,5 miliarde de euro anul acesta.
de Ovidiu Nicolae
Activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat anul trecut un record al numărului de tranzacții – 195, în creștere cu 43,4% față de 2020, cu toate că valoarea acestora a scăzut cu 9,6% față de 2020, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară E&Y România.
Tranzacțiile strategice au contabilizat, în 2021, aproape toată activitatea de fuziuni și achiziții în 2021. În ciuda proporției scăzute în activitatea generală de M&A, fondurile de private equity au rămas și vor rămâne active în România, sugerează Loredana Popescu, partener al firmei de avocatură Popescu & Asociații.
„Anul 2022 va aduce multe oportunități, dar si provocari din ce in ce mai mari, din cauza concurenței pentru activele de calitate. Identificarea clară a parametrilor țintă ca parte a strategiilor de fuziuni și achiziții va ajuta la filtrarea volumului imens de oportunități, însă apetitul pentru fuziuni și achiziții ar putea fi limitat de mai mulți factori în 2022, inclusiv nivelul inflației, impredictibilitatea la nivel politic local și regional, alături de posibilitatea unei creșteri a costului capitalului și a taxelor. Cu toate acestea, România va continua să atragă investiții și în 2022, fiind considerată una dintre țările europene cu potențial în acest sector, cu un număr mare și divers de cumpărători și vânzători, oferind soluții mai complexe de investiții și finanțare.”
Loredana Popescu, partener al firmei de avocatură Popescu & Asociații
Perspectivele de creștere pentru piața de M&A rămân și anul acesta și nu este exclus ca performanța de anul trecut să fie repetată și în 2022.
„Ca prag inferior, ne aşteptăm ca piaţa locală de M&A să depăşească 4,5 miliarde de euro în valoare şi 100 de tranzacţii în volum”, a spus Iulia Bratu, partener asociat, Strategie şi Tranzacţii, la firma de servicii profesionale EY România, pentru Biz.
Ce sectoare vor genera tranzacțiile majore
O companie de stat a încheiat anul trecut cea mare tranzacție individuală în sectorul energetic. Astfel, Romgaz a achiziționat participația de 50% în proiectul Neptun Deep de la Exxon pentru aproape 1 miliard de euro. Tranzacția a venit pe fondul ambiției României de a reduce dependența de importuri în materie de energie.
În schimb, tranzacții de peste 50 de milioane de euro au fost generate în special de zona imobiliară, comunicații și IT. Deși birourile intraseră într-un con de umbră prin adoptarea în masp a muncii la distanță, interesul investitorilor a rămas la cote ridicate.
Prin urmare, fondul ungar Adventum a încheiat cea mai mare tranzacție cu birouri din România anul trecut, după cumpărarea proiectului Hermes Business Campus din nordul Capitalei de la Atenor. Alte tranzacții majore au mai fost încheiate cu proiecte industriale și de retail în orașele regionale.
În industria telecom, o tranzacție strategică a reprezentat-o achiziția unui pachet de 30% din Telekom Romania Mobile Communications de către OTE, care a ajuns astfel la o deținere de aproape 100% din companie. Achiziția a fost efectuată pentru a permite finalizarea operaţiunii prin care francezii de la Orange vor prelua pachetul majoritar de acţiuni al diviziei fixe a Telekom România.
Potențialul din piața de M&A rămâne important anul acesta pentru sectoarele de tehnologie, energie regenerabilă, farmaceutice şi e-commerce.
„Pandemia a schimbat comportamentul consumatorilor, dar şi nevoile firmelor, accelerând trendul de digitalizare. De asemenea, notăm tendinţa generală către energia verde, susţinută de iniţiative guvernamentale.”
Iulia Bratu, partener asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România
Specialiștii susțin că nu trebuie ignorată puterea companiilor antreprenoriale din zona de tehnologie. De altfel, finanțarea de 51 de milioane de euro obținută de startup-ul FintechOS s-a aflat printre cele mai mari tranzacții de M&A din România.
„Sectorul IT-ul va rămâne foarte activ și în 2022, în 2021 făcându-se remarcat printr-o combinație de M&A, atragere de fonduri pentru dezvoltare business, dar și listări. Consolidarea pieței a fost marcată de o serie de tranzacții în care antreprenorii sunt achiziționați de conglomerate internaționale din domeniu”, a precizat partenerul Popescu & Asociații.
Mai mult, dacă sectorul financiar și cel al serviciilor de sănătate privată au avut un 2021 dinamic, am putea înregistrat în 2022 activitate crescută de tranzacții în industriile de transporturi, energie, FMCG și agricultură. Loredana Popescu sugerează că interesul ridicat ar putea fi generat de dorința jucătorilor cu afaceri crescute în economia pandemică de a-și consolida poziția în piață.
La nivelul primului trimestru din acest an s-ar putea semna noi acorduri pentru tranzacții aflate în discuție de anul trecut, sugerează Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanță financiară în cadrul firmei de servicii profesionale Deloitte România.
„Investitorii continuă să fie interesați de piața românească, ținând cont de perspectivele economice pe care le oferă țara noastră și de contextul regional – odată cu saturarea pieței poloneze, România este următoarea destinație pe lista investitorilor. Este de așteptat ca fondurile de investiții să continue să fie interesate de România, iar mai multe fonduri noi vor sa devină jucători în această piață.”
Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanță financiară Deloitte România
Umbra pandemiei pe piața de fuziuni și achiziții
Aflată deja în al doilea an de pandemie, economia României a recuperat pierderea economică din 2020 iar estimările indică un avans suplimentar al PIB-ului de peste 4% în 2022.
Însă, criza sanitară poate avea o dezvoltare imprevizibilă în perioada următoare, iar anumite negocieri ar putea fi prelungite, în special în sectoare sensibile din punctul de vedere al cererii precum HoReCa, industria birourilor și spațiilor comerciale sau transporturi aeriene.
„Pentru 2022 exista și jucători în piață mai rezervați și vorbesc despre un posibil pericol inflaționist și despre criza forței de muncă. Creșterea ratelor dobânzilor și a impozitelor ar putea aduce obstacole structurale sau financiare sau întârzieri pentru tranzacții în 2022. Asistăm deja la o volatilitate mai mare pe piețele financiare, la noi perturbări ale lanțurilor de aprovizionare globale și la niveluri crescute ale datoriilor fiscale, pe măsură ce undele de șoc generate de pandemie continuă să se manifeste la nivel global”, explică Loredana Popescu.
Situația economiei nu poate fi ignorată de jucătorii din piața tranzacțiilor, având în vedere că o parte dintre tranzacții sunt finanțate prin intermediul împrumuturilor bancare. Radu Dumitrescu subliniază faptul că este posibil sa vedem efecte în zona de evaluare, unde anumite costuri vor crește, însă nivelul de lichiditate va rămâne ridicat. În privința situației pandemice, el consideră că s-a intrat deja într-o normalitate și nu vom vedea noi influențe majore, având în vedere evoluția pieței de la declanșarea pandemiei și până acum.
Conflictul regional și sancțiunile, riscuri emergente pentru piața tranzacțiilor din CEE
Rusia și Ucraina, cele două state aflate în aceste zile într-un conflict armat direct, au fost în ultimul an unele dintre cele mai dinamice piețe de tranzacții din CEE. La nivelul anului trecut, în Rusia se încheiaseră 609 de tranzacții tip M&A, iar în Ucraina au fost 143, potrivit unui raport al firmei de avocatură CMS.
Piața tranzacțiilor din piața rusească va fi puternic afectată având în vedere sancțiunile economice impuse de Europa și Statele Unite ale Americii, în timp ce Ucraina se confruntă la rândul său cu perspective economice incerte având în vedere conflictul care are loc pe teritoriul țării.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 361 (18 martie – 18 aprilie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Foto 34591531 © Pressmaster | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz