Cine preia stafeta?
Reading Time: 2 minute46% dintre detinatorii fraielor afacerilor de familie vor preda stafeta in acest an unei noi generatii, dupa cum arata un studiu realizat de KPMG si European Family Business
European Family Business si KPMG au lansat recent cea de-a treia editie a studiului “European Family Business Barometer”, prin care si-au propus sa masoare nivelul de incredere in mediul de business al afacerilor de familie din Europa. Sondajul, realizat online in 18 state europene, inclusiv in Romania, arata ca perspectiva liderilor afacerilor de familie este una pozitiva si stabila la 70%, un pic in scadere fata de cea de-a doua editie a studiului cand aceasta atingea 71 de procente. Tot cercetarea arata ca una dintre cele mai importante provocari ale afacerilor de familie europene ramane scaderea profitabilitatii (47% dintre respondenti, in crestere cu 9% comparativ cu rezultatele din urma cu 12 luni).
“Editiile precedente ale studiului au tras o serie de semnale de alarma cu privire la recrutare si la abilitatile angajatilor. Acest trend a continuat pe masura ce provocarile care au la radacina ‘razboiul pe talente’ au crescut constant, iar la aceasta editie a studiului a fost identificata de respondenti ca cea de-a doua mare provocare (42%), o crestere cu 6% fata de ultima editie, realizata in luna iunie”, spune Alexandru Massaci, Director Advisory la KPMG Romania.
In plus, costul cu forta de munca a crescut cu rapiditate pana pe cea de-a treia pozitie in topul provocarilor pana la 29%, in ultimele 12 luni. Astfel, nu este o surpriza pentru nimeni ca mai bine de jumatate dintre cei chestionati si-ar dori o reforma in piata muncii. Studiul are insa si rezultate pozitive: afacerile de familie isi continua cresterea, 54% dintre participantii la studiu precizand ca veniturile propriilor companii au inregistrat cresteri (fata de 44%, procent inregistrat in iunie 2014). Mai mult, 48% au precizat ca si-au marit echipele in ultimele sase luni, o crestere cu opt procente fata de editia din vara anului trecut a studiului.
“Rezultatele celei de-a treia editii arata inca o data ca afacerile de familie sunt in crestere. Cu toate acestea, dupa cum s-a vazut si in editia precedenta a studiului, presiunea pe profitabilitate, ingrijorarile ce tin de ‘razboiul pe talente’ si complexitatea ce planeaza asupra recrutarilor inca sunt prezente. Acestea ar putea actiona ca declansator pentru ca legislativul sa ia masuri urgente”, spune Roger Pedder, presedinte al European Family Business .
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz