Finanțe Stiri

Cine investeste in fonduri mutuale?

25 feb. 2016 2 min

Cine investeste in fonduri mutuale?

Reading Time: 2 minute

portret immLocuieste intr-un oras mare, cel mai probabil in Bucuresti, are intre 45 si 74 de ani si isi plaseaza banii in fonduri de obligatiuni – acesta este portretul robor al investestitorului roman in fonduri mutuale.

Fondurile de investitii au ajuns la active de 21,25 miliarde lei, care sunt deja in portofoliile a peste 300.000 de investitori, a declarat Mihnea Barbulescu, director Departament Vanzari & Marketing al Erste Asset Management (EAM), la evenimentul “Un week-end cu presa economica”, organizat de Piata Financiara.

Cei mai multi investitori in fondurile administrate de Erste Asset Management, liderul pieței locale, sunt din Capitala. “Avem circa 7 miliarde de lei in administrare, iar Bucurestiul reprezinta baza si fundamentul business-ului nostru. In Romania, banii sunt concentrați in marii poli de dezvoltare economica – Bucuresti, Constanța, Cluj, Brasov, Timisoara si in județele adiacente”, a aratat Barbulescu.

Daca investitorii din Bucuresti detin 2,5 miliarde lei in fondurile administrate de Erste Asset Management, cei din Tulcea au detineri de doar 20 milioane lei. Insa, indiferent de zona in care locuiesc sau varsta, romanii prefera investitiile in fondurile de obligatiuni.

“Provocarea industriei de asset management este sa ii facem pe investitori romani sa iasa din zona de investitii in produse conservatoare – titluri de stat, depozite bancare, depozite corporate – si sa intre si pe alta zona, pentru ca depresiunea financiara ne-a facut sa ajungem de la randamente de 10% in anul 2010, la randamente care se invart in jurul lui 4% si probabil vom merge spre 3%”, a spus Barbulescu.

“Este interesant daca comportamentul generaţiei Millenials va fi influentat de faptul ca au vazut comportamentul parintilor in criza din 2007. Vor investi 90% din bani in fonduri de obligatiuni”, Mihnea Barbulescu, director Departament Vanzari & Marketing al Erste Asset Management.

Clientii tineri (15-30 de ani) au in fondurile administrate de EAM doar 175 milioane lei, spre deosebire de clientii care au intre 59 si 74 de ani, care au plasamente de circa 2,2 miliarde lei sau cei cu varsta cuprinsa intre 45 si 59 de ani, care au plasamente de 2 miliarde lei. Dar chiar si tinerii prefera fondurile de obligatiuni. “In investitii trebuie sa pui in balanta stabilitate contra nevoii de randament. Si din acest motiv cred ca oamenii care vor sa investeasca pe termen lung pot renunta la o parte din stabilitate pentru un plus de randament”, a spus Barbulescu.

Clienții cu varsta intre 74 si 89 de ani au aproape 600 milioane de lei in fondurile administrate de EAM, iar cei de peste 90 de ani (380 de persoane) au detineri de 17,7 milioane lei.

In ceea ce priveste genul, numarul femeilor care investesc in fonduri mutuale este usor mai mare decat al barbatilor, insa averea neta a barbatilor este mai mare decat cea a femeilor care investesc in fondurile EAM (3,6 miliarde lei, fata de 2,7 miliarde lei).

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: