Tech

Cine îmi testează rețeaua de comunicații?

2 mai 2019 4 min

Cine îmi testează rețeaua de comunicații?

Reading Time: 4 minute

La centrul R&D Viavi din București, inginerii români sunt implicați în proiecte globale legate de rețele 5G, precum și de ecosistemul mașinilor conectate. Sameh Yamany, CTO al Viavi Solutions, ne-a povestit ce rol vor avea aceștia în revoluția Internet of Things.

În ce măsură va fi implicat centrul R&D Viavi Solutions din București în proiecte legate de comunicații 5G?

Tehnologiile pe care le dezvoltăm sunt folosite de clienți din întreaga lume, în special operatorii rețelelor de comunicații de pe toate continentele. Avem două proiecte importante pe care le dezvoltăm în România și care merită menționate. Primul este dezvoltarea de software și echipamente care să le permită operatorilor să testeze și să optimizeze rețelele 5G, iar în dezvoltarea acestor software‑uri lucrăm cu tehnologii precum cloud, machine learning, artificial intelligence, big data. Al doilea este integrarea soluțiilor de 5G în autovehicule conectate, așa că lucrăm cu producători auto precum BMW, Mercedes-Benz, Volvo, Toyota, Ford și General Motors, împreună cu care suntem parte din 5G Automotive Association, o asociație care contribuie la implementarea rețelelor 5G în interiorul mașinilor, pentru ca, într-un viitor apropiat, să ne putem bucura de mașini conectate. Am început să lucrăm la aceste proiecte, astfel că angajații noștri din România deja contribuie cu idei și soluții pentru viitorul pe termen scurt și mediu al tehnologiei.

image1

Viavi este o companie americană, țară care a impus o “blocadă” asupra produselor Huawei (și ZTE). În România, Huawei are o prezență solidă la nivel de infrastructură de rețea. Oferiți servicii companiilor care integrează echipamente de la producătorii chinezi?

Este important de menționat că nu derulăm contracte locale, prin urmare nu lucrăm pentru proiecte locale cu operatorii care activează pe piața din România. Cu o parte din aceștia avem parteneriate la nivel global, iar deciziile legate de echipamentele care sunt integrate se iau în funcție de anumiți parametri și anumite cerințe ale industriei. Viavi este o companie globală, care, prin intermediul soluțiilor sale, ajunge indirect la consumatori din aproape toată lumea, deci cu siguranță există și situații în care echipamentele folosite provin de la producători chinezi, dar, legat de prezența în România, nu avem o colaborare direct în acest sens.

Care este bilanțul Viavi Solutions din România la un an de la inaugurarea filialei locale?

Suntem foarte mulțumiți de primul al Viavi în România: am reușit să angajăm 70 de profesioniști până în acest moment, 70 de ingineri care au trecut prin multiple interviuri de angajare, pentru a ajunge să lucreze aici și, nu în ultimul rând, așa cum ne place să le spunem noi, 70 de vizionari, pentru care inovația nu este doar un concept, ci o realitate de zi cu zi. Angajații de la biroul local au început deja să lucreze la proiecte cu impact global, iar atmo­sfera este una antrenantă. Pentru 2019, planul este să angajăm încă 30-40 de ingineri. În ceea ce privește proiectele pe care le dezvoltăm, ne propunem să ne implicăm activ în tot ce înseamnă dezvoltarea de soluții pentru tehnologia 5G, cât și pentru segmentul enterprise, ca de exemplu analizoare de trafic pentru caracterizarea traficului înregistrat în infrastructura operatorilor rețelelor de comunicații, soluții care să aibă ulterior aplicabilitate la nivel global.

Ce v-a determinat să deschideți acest centru R&D în România?

Căutam un loc în Europa care să ne permită să fim mai aproape de clienții noștri de pe acest continent și, totodată, un loc în care să găsim profesioniști cu o bază solidă în IT, iar Bucureștiul a venit ca un răspuns firesc la cerințele noastre, fiindcă v-ați făcut deja o faimă la nivel internațional ca hub de tehnologie în continuă creștere. În ceea ce privește procesul de selecție da, este complicat, mai ales că standardele noastre sunt foarte ridicate și, în medie, vedem 10 aplicanți pentru a angaja unul singur. E important de menționat că nu angajăm doar oameni care să știe deja ce au de făcut, angajăm oameni cu dorința de a învăța, cu un bagaj de cunoștințe excelent, precum și cu capacitatea de a lua inițiativa și de a dezvolta tehnologii. Noi, prin proiectele pe care le dezvoltăm, contribuim la crearea unei noi revoluții, aproape la fel de importantă ca și cea industrială, o revoluție în care The Internet Of Things va deveni o realitate înconjurătoare, în care vom trăi în orașe inteligente, în care vom merge cu mașini conectate și din care vom face parte ca indivizi, fie că vrem sau nu. Să știi că ai contribuit ca această revoluție să fie mai bună și să aibă un impact pozitiv asupra societății e un lucru minunat, așa că ne dorim angajați care să înțeleagă că misiunea lor nu este doar de a lucra la un software, ci de a face o diferență. Practic, prezența noastră în România poate fi rezumată prin sintagma “proiecte la care se lucrează local, cu un impact global”, iar această abordare ne-a ajutat ca în procesul de recrutare de până acum să atragem nu doar specialiști buni, ci și dedicați. Bineînțeles, ne-am dori ca acest proces să meargă mai repede, dar important e că, la final, vom avea echipa pe care ne-o dorim.

Ce tip de servicii oferă Viavi clienților din Europa?

Serviciile pe care le oferim vizează în mare parte testarea și optimizarea rețelelor de comunicații și a serviciilor pe care le transportă acestea. În ceea ce privește centrele R&D, suntem prezenți cu proiecte în România, Franța, Germania și Marea Britanie.

În ce măsură tehnologii de inteligență artificială sunt integrate în serviciile Viavi?

Machine learning și inteligența artificială sunt tehnologii vitale în momentul de față pentru munca noastră și, în general, pentru ca 5G să ajungă să fie folosit la scară largă în întreaga lume. Noi integrăm machine learning și AI în software-urile pe care le dezvoltăm pentru a le permite operatorilor să îmbunătățească experiența de utilizare 5G, așa cum este văzută de către consumatorii serviciilor de comunicații 5G, astfel încât aceștia să aibă parte de cele mai bune servicii, atât voce, cât și date.

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: