Cine este vinovat pentru creșterea prețurilor la energie. Furnizorii și Guvernul, in viziunea românilor
Reading Time: 2 minuteÎn contextul în care subiectul facturilor mari la energie electrică și gaze are un rol din ce în ce mai mare în viețile românilor, iar 6 din 10 romani declară că factura pentru aceste servicii a crescut în ultima perioadă, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel naţional pentru a identifica percepția românilor față de liberalizarea pieței de energie electrică.
Știau românii că piața de energie electrică s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021?
Cei mai mulți dintre respondenți afirmă că știau că piața de energie electrică s-a liberalizat la 1 ianuarie 2021 (88%), doar 8% dintre românii chestionați au spus că nu știau de schimbare iar 4% au refuzat să răspundă. Întrebați pe ce tip de piață sunt clienți, 49% dintre români au spus că se află pe piața concurențială, comparativ cu 34% care declară că sunt pe piața reglementată. 17% dintre români nu știu unde sunt clienți.
Comparativ cu rezultatele obținute anul trecut, se observă o creștere semnificativă a celor care sunt clienți pe piața concurențială (+23%) si o scădere în proporția celor care sunt clienți pe piața reglementată (-9%). De asemenea, studiul mai arată că dintre românii care declară că sunt afectați de creșterea facturii la energie electrică și gaze, 91% dintre aceștia declară ca o vor plăti.
Cine este responsabil de creșterea prețurilor de energie și gaz, în opinia românilor?
Chestionați cu privire la principalul responsabil de creșterea prețurilor, peste 50% dintre români au menționat furnizorii de energie (59%) și guvernul (52%) ca fiind principalele două instituții responsabile. 41% dintre români au menționat statul, iar 36% îndreaptă responsabilitatea asupra ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei).
În ce măsură consideră românii că furnizorul lor de energie electrică/gaze a respectat reglementările legale?
Chestionați cu privire la legalitatea reglementărilor, 22% dintre respondenți consideră că furnizorii de energie electrică au respectat reglementările legale, și doar 18% dintre furnizorii de gaze. Tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare, consideră într-o măsură mai mică semnificativ faptul că furnizorii de energie electrică (14%) și cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementările legale.
Într-o măsură semnificativ mai mare, pentru respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrică și 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz