Cine crește inflația?
Reading Time: 2 minuteCreșterea de prețuri care a început într-un ciclu nou în octombrie anul trecut și s-a încheiat în august anul acesta nu a fost firească, ci s-a făcut forțat, prin măsuri administrative ale autorităților de reglementare, spune Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României (BNR).
“Ne-am trezit pe nepusă masa cu un șoc inflaționist, prin creșterea prețurilor influente – adică prețuri la energie electrică, la energie termică, la gaze, la carburanți, care se răsfrâng în toată masa de prețuri. N-am fost anunțați, n-am știut. Au venit, au urcat inflația și Banca Națională nu a făcut altceva decât să acomodeze situației care s-a creat și să stăvilească creșterile de prețuri”, a declarat Adrian Vasilescu, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank România, împreună cu BNR și ARB.
Reprezentantul BNR a explicat că România a intrat într-un nou ciclu inflaționist în luna octombrie anul trecut, când rata lunară a inflației a sărit la 1,28%. Șocul a fost produs de reintroducerea supraaccizei la carburanți (în două etape, respectiv de la 15 septembrie şi 1 octombrie) și de creșterea tarifelor la energie electrică, termică și gaze, iar Adrian Vasilescu a precizat că dacă inflația nu a urcat mai mult, acest lucru se datorează Băncii Naționale, “care după fiecare șoc inflaționist a ridicat stăvilare care au atenuat șocul respectiv”.
“Când un parlamentar a spus <ce fel de Bancă Națională avem, care ne crește și inflația și dobânda?> a arătat că nu a înțeles nimic din ce se întâmplă. Pentru că atunci când crește inflația, ridicarea dobânzii este obligatorie, pentru că altfel inflația se duce în cer. Iar BNR a răspuns la o inflație de 5,40% cu o dobândă de 2,5%. Asta înseamnă că a avut grijă să nu producă antișocuri inflaționiste cu o dobândă care să mănânce din creșterea economică și să încurce creșterea productivității muncii”, a explicat Adrian Vasilescu.
Reprezentantul BNR a precizat că șocul inflaționist a avut un vârf în mai, când rata anuală a inflației a ajuns la 5,41%, iar Banca Națională a lovit această inflație cu o dobândă de politică monetară de numai 2,5%.
“Inflația nu a dat-o Banca Națională, au dat-o autoritățile de reglementare, iar BNR a intervenit cu o dobândă la jumătate și statistica arată acum că a stăvilit inflația”, a spus Adrian Vasilescu.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz