Management Stiri

Cinci romani la Campionatul Mondial de Dezbateri din Singapore

28 iul. 2015 3 min

Cinci romani la Campionatul Mondial de Dezbateri din Singapore

Reading Time: 3 minute

Romania este reprezentata anul acesta la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi din Singapore de o echipa formata din 3 elevi din Bucuresti si 2 din Ploiesti. Insotiti de antrenorul lor, Letitia Roman, Madalina Ionescu, Alice Chempf, Miruna Mihaila si Ciprian Leon Chirila vor concura cu cele mai puternice echipe de dezbateri din lume pentru titlul de Campioni Mondiali la Dezbateri.

ARDOR_teamRomania-debate

Organizat anual, WSDC- World School Debating Championship, campionatul mondial dedicat elevilor, cu o traditie de 27 de ani, are loc anul acesta in Singapore, intre 27 iulie si 6 august, unde sunt asteptate echipe reprezentand 53 de tari.

Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi este o miza foarte importanta pentru miscarea de dezbateri din orice tara, fiecare avand dreptul sa trimita o singura echipa formata din 4 sau 5 elevi.

Cine sunt cei cinci elevi romani?

Letitia Roman are 18 ani si este eleva la Colegiul National Bilingv “George Cosbuc” din Bucuresti. Colegul ei, Ciprian Leon Chirila este elev In clasa a XI-a la acelasi colegiu bucurestean, iar Alice Chempf este eleva a Colegiului National “Gheorghe Lazar” din capitala. Madalina Ionescu si Miruna Mihaila sunt membre ale cluburilor de dezbateri din Ploiesti, din cadrul Colegiilor Nationale “Ion Luca Caragiale”, respectiv “Mihai Viteazul”, parte a Asociatiei Romane de Gandire si Oratorie – membru in reteaua ARDOR. Alaturi de ei este Serban Pitic, multiplu campion international si antrenorul lor. Ei vor constitui Team Romania for WSDC, formula in care au participat la numeroase competitii de pregatire.

Parte a procesului de pregatire si coaching, echipa nationala de dezbateri a participat la cinci competitii nationale si internationale, precum: Cluj Open, Eurasian Schools Debating Championship in Istanbul, Bratislava Schools Debating Competition, Sofia Open – competitie dedicata in principal studentilor la care au reusit sa ajunga chiar in finala. Dincolo de competitiile menite sa sudeze echipa formata din elevi care nu au mai jucat impreuna pana acum, pregatirea a insemnat intalniri saptamanale, traininguri si cercetare, adica peste 2.500 de ore de munca.

Ce vor dezbate la Singapore?

Campionatul Mondial de la Singapore se desfasoara in opt runde de calificare urmate de optimi, sferturi, semifinale si finale. Temele anuntate de corpul de arbitri de anul acesta vor fi dezbatute in formatul WS (world schools). In rundele de calificare dezbat despre interzicerea contractelor fara ore garantate de munca, despre reprezentarea inculpatilor in procese criminale exclusiv de avocati publici, despre oportunitatea organizarii elevilor in clase pe criterii de competenta in invatamantul primar si secundar, despre spargerea enclavelor etnice in orase cu populatie formata in principal din imigranti, iar motiunea anuntata pentru confruntarea din finala este: “Acest Parlament crede ca guvernele ar trebui sa asigure venitul universal de baza” (Universal Basic Income).

Costurile de transport, cazare si taxa de participare la competitia din Singapore depasesc 10.000 euro. Anul acesta, alaturi de Primaria Ploiesti, suportul financiar a venit si din partea companiei Deloitte Romania si a casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii.

De asemenea, 16 inotatori amatori care au participat la editia din acest an Swimathon si au reusit sa stranga peste 11.000 lei din donatiile cunoscutilor.

World School Debating Championship (WSDC) este cel mai important campionat de dezbateri dedicat elevilor din lume, dar si cea mai veche competitie in care se intalnesc echipe din fiecare tara. Campionatul se tine in fiecare an intr-un loc diferit, prima editie a avut loc in Australia in 1988. Din 2004, Romania este reprezentata de elevi selectati de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica – ARDOR. Printre performantele obtinute de echipa Romaniei se remarca: locul I In 2005, locul 4 In 2006, locul 3 In 2013, obtinute la categoria EFL – english as a foreign language.

Asociatia Romana de Dezbateri Oratorie si Retorica (ARDOR) a fost fondata in 1994 si functioneaza ca o retea de 100 de cluburi de dezbateri, coordonate de cele sapte asociatii regionale membre: ARDOR Banat, ARDOR Muntenia, ARDOR Transilvania, Asociatia de Educatie Sociala, Disputa, Clubul de Dezbateri Academice Iasi si Asociatia Romana de Gandire si Oratorie.

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: