Cinci economii avansate vor evita “stagnarea seculara”
Reading Time: 3 minuteCare dintre economiile avansate ale OECD au ceea ce le trebuie pentru a accelera cresterea in urmatorul deceniu? Pentru a identifica acele economii cu cel mai mic risc de a intra intr-o perioada prelungita de crestere lenta sau chiar stagnare, economistii Coface au analizat un esantion de 23 de tari pe baza a cinci criterii:
- Demografie si inovatie, doi factori traditional decisivi in cresterea potentiala pe termen lung. Marea Britanie inregistreaza o accelerare in cresterea activelor sale, in timp ce in Spania scade imigratia. Interesul tarilor joaca un rol important in ambele cazuri. Statele Unite raman una dintre principalele tari in ceea ce priveste inovatia, in special in domeniul biotehnologiei. Acest avantaj contribuie la asigurarea dezvoltarii pe termen lung.
- Inegalitatea veniturilor in tarile OECD explica partial criza din 2008-2009 si redresarea ezitanta care duce la slabirea pe termen lung a puterii de cumparare pentru gospodariile cu venituri scazute. Suedia, Danemarca, Statele Unite si Franta au inregistrat niveluri ridicate de inegalitate conform indicelui GINI, contribuind la incetinirea cresterii lor.
- Datoria publica si privata care, devenind excesiva (intre 300% si 350% din PIB in majoritatea cazurilor din OECD), creste vulnerabilitatea financiara a jucatorilor economici, expunand imprumutatorii la riscul de insolventa si lichiditate. Tari precum Spania si Marea Britanie au inregistrat o crestere accentuata a datoriei private inainte de criza, ulterior fiind marcate de una dintre cele mai profunde recesiuni. Germania, Australia, Elvetia si Finlanda sunt printre tarile cele mai putin indatorate.
- Performantele legate de exporturi, care depind foarte mult de competitivitate – atat in ceea ce priveste preturile, cat si de aspectele nelegate de costuri (inovatie, calitate, design, etc.). Europa de Sud si Irlanda au devenit mai competitive datorita scaderii cursului real de schimb valutar. Marea Britanie, Japonia si Germania beneficiaza de imaginea produselor lor ca valoare adaugata ridicata.
In urma analizei, cinci tari OECD se remarca in mod pozitiv: Germania, Coreea de Sud, Elvetia, Belgia si Olanda.
In Germania, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, sustinute mai ales de companiile private germane sunt mai ridicate decat media OECD. Sistemele de finantare incurajeaza micile companii sa se dezvolte. In sfarsit, pe langa un ritm sustinut al exporturilor, tara se bucura de un nivel ridicat de competitivitate, excluzand costurile.
Coreea de Sud este liderul produselor electronice de calitate superioara, Coreea de Sud obtine castiguri de productivitate semnificative, bazandu-se pe puternica sa capacitate de inovare, inclusiv un sistem educational de inalta calitate, un nivel ridicat al cheltuielilor publice pentru cercetare si dezvoltare si un numar mare de brevete depuse. In ciuda incetinirii din China, tehnologia de ultima ora asigura mentinerea potentialului economic legat de exporturi.
Elvetia si-a fixat ca prioritate cheie inovatia si a adoptat o pozitie puternica in domeniul biotehnologiei. Sistemul sau de finantare incurajeaza accesul la imprumuturile bancare pentru IMM-uri si sursele pentru finantarea cercetarii si dezvoltarii sunt in special private. De asemenea, ea are o competitivitate foarte ridicata excluzand costurile, companiile elvetiene bucurandu-se de o imagine de marca superioara. Exporturile elvetiene au crescut cu 27% in perioada 2007 – 2013.
Belgia este una dintre tarile cu cele mai scazute niveluri de inegalitate din OECD. Tara are de asemenea unul dintre cele mai mari niveluri de deschidere din OECD, reprezentand 82% din PIB. Acest comert dinamic extern face tara sa fie deosebit de competitiva.
Olanda se bucura de indicatori echilibrati si relativ pozitivi. Desi datoria totala a tarii este relativ mare (355% din PIB), nivelul datoriei publice (78%) ar putea permite guvernului sa sprijine sectorul privat in cazul unei schimbari estimate a cresterii. Activitatea portuara este de asemenea un avantaj deosebit pentru tara, Rotterdam fiind cel mai mare port din Europa. Din nou, tara se bucura de cei mai ridicati indicatori de deschidere din OECD (83% din PIB).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz