Antreprenori

Christophe Adam, geniul eclerelor

27 feb. 2023 4 min

Christophe Adam, geniul eclerelor

Reading Time: 4 minute

Cum plănuiește Christophe Adam, un celebru patiser francez care a fondat în urmă cu mai bine de zece ani, L’Eclair de Génie să ia cu asalt lumea cu îndrăgitele sale eclere pe care le va aduce din acest an inclusiv la București.

Am descoperit eclerele sale întâmplător, în urmă cu șase ani, la prima ediție a #BizFranța, în timp ce treceam prin fața vitrinei unuia dintre magazinele pe care le deține în Paris. Pe atunci, deși eram între două interviuri, nu am stat deloc pe gânduri și am trecut pragul micului magazin L’Eclair de Génie.

A fost o experiență memorabilă, iar eclerele atât de bune, încât anul trecut, când am auzit că ne mutăm iar redacția timp de o săptămână în Paris, primul meu gând a fost să să îl contactez pe Christophe Adam, fondatorul L’Eclair de Génie să îi cer un interviu în care să ne spună povestea din spatele delicioaselor produse de patiserie. Și, nu mică mi-a fost surpriza când am primit un răspuns pozitiv din partea lui Christophe care putea să se vadă cu noi la finalul anului trecut chiar în București. Așa am aflat că nu va mai fi nevoie să zbor până la Paris pentru eclerele preferate, pentru că francezul plănuiește să deschidă, la începutul acestui an, alături de antreprenorul Cristian Preotu cu care este prieten bun de multă vreme, L’Eclair de Génie Café, chiar în centrul Bucureștiului.  

„Nu ne dorim să fie o altă cafenea cu patiserie franceză, ci vrem să facem din vizita aici, un moment memorabil al zilei. Va fi o cafenea nouă, în care vom aduce produse proaspete în fiecare zi. Ne dorim să fie o cafenea șic, elegantă, cu produse și servicii de calitate. Pentru noi este mai bine să deschidem un spațiu în care să poți savura produsele de patiserie preferate, alături de o cafea, de un ceai, sau de ciocolată”, spune Christophe Adam, fondatorul L’Eclair de Génie.

Christophe deține trei magazine în Paris, iar în cea de-a doua jumătate a anului trecut a deschis, tot în orașul luminilor, o elegantă cafenea L’Eclair de Génie. Până la finele anului trecut, antreprenorul a mai inaugurat trei cafenele, de data aceasta în afara Franței, iar cei care vor să încerce produsele de patiserie ale francezului pot să o mai facă în China, Qatar și Arabia Saudită, iar în scurt timp în Dubai și în cafeneaua din București. Ca pentru orice antreprenor din domeniul HoReCa, nici pentru Christophe Adam nu a fost ușor în perioada de pandemie.

eclere

Pe atunci, când magazinele sale aveau lacătul pe ușă, antreprenorul căuta soluții, testa rețete și se gândea la proiecte pentru viitor. Așa a luat naștere ideea din spatele cafenelelor deschise sub umbrela l’Éclair de Génie, fiind un pas firesc în procesul de dezvoltare al unui antreprenor care lucrează zilnic cu ciocolată și care își dorește să pună în valoare produsele de patiserie cu ajutorul cafelei, la fel cum un chef bun își asociază preparatele cu vinuri alese.

A intrat pentru prima oară într-o bucătărie profesionistă, în urmă cu mai bine de 35 de ani, pe când era doar un adolescent și lucra ca „lapprentissage” în domeniul patiseriei pentru un restaurant cu trei stele Michelin din Londra. Un pic mai târziu, la jumătatea anilor ’90 s-a angajat la Fauchon, o prestigioasă companie gourmet, unde a ajuns pastry-chef în 2001. Își amintește și astăzi zâmbind de primul ecler pe care l-a făcut în noua sa poziție de la Fauchon: era unul cu portocale.  

eclere1

În 2012, Christophe Adam a deschis l’Éclair de Génie, un mic butic în cartierul Marais, unde vedeta meniului erau eclerele. Un concept original în patiseria clasică franceză care s-a bucurat în scurt timp de un succes fulminant și a făcut din brandul l’Éclair de Génie un business care a cucerit lumea. În numai șase ani, prin 2017 pasionații de produse de patiserie franceză puteau degusta din creațiile lui Christophe în mai bine de 20 de magazine, inclusiv în Japonia, Moscova, sau Milano. Cu toate că la nivel mondial, numele lui Christophe este asociat cu eclerele, astăzi din totalul producției L’Eclair de Génie doar 15% mai sunt eclere. Ca să vă faceți o idee, francezul și-a lansat propria gamă de ciocolată în 2019, din care fac parte batoane și praline artizanale umplute cu felurite arome.   

Deși lucrează în domeniul patiseriei de peste 30 de ani și din mâinile sale au ieșit primele eclere încă din adolescență, pasiunea lui Christophe Adam a rămas la fel de vie, iar izvorul creativ este departe de a fi secat. În ultimii 25 de ani, a creat mai bine de 500 de rețete de eclere, pe care le-a adunat în „Eclairs: Easy, Elegant and Modern Recipes”, o carte disponibilă și pe piața din România. Dintre toate acestea, eclerul preferat al lui Christophe este o rețetă clasică, cu caramel sărat. „Este preferatul meu și cred că este cel mai bun ecler din Paris. Mai este unul la care țin foarte mult pentru că are o aromă de mentă și are trei culori: albastru, alb și verde.

ecler2

Este o creație mai veche de-ale mele, are peste 15 ani și arată în continuare foarte bine, este simplu de făcut și este delicios. Avem o serie de rețete simple, ca de exemplu eclerul cu ciocolată, la care folosim o ciocolată din Mexic. Deși avem și unele rețete clasice, ne place să ne punem amprenta proprie asupra lor. Încercăm să înțelegem piața și vrem să vedem înainte de a arunca un produs pe piață. Dacă nu îmi place rezultatul, schimb un produs și de zece ori dacă este nevoie”, spune Christophe Adam, fondatorul  L’Éclair de Génie.

#BizFranta este un proiect marca Biz, unic în lume. Partenerii ediției sunt GroupamaOrange și Air France.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 370 (16 februarie – 15 martie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: