Chimia magica a cifrelor
Reading Time: 4 minuteIndragostit de cifre, Adrian Grecu a trecut prin mai multe etape din universul corporatist, de la comercial la analiza financiara si iar la comercial, dar la un alt nivel decat la inceputurile carierei, pana la functia de general manager pe care o ocupa in Abbott Products Romania de doi ani si jumatate.
Fotografii realizate de Vali Mirea la JW Marriott Bucharest Grand Hotel
Spune ca si-a dorit sa atinga acest nivel profesional inca din timpul facultatii, de pe vremea cand lucra ca reprezentat de vanzari la Radiotel. Avea 23 de ani si vindea pagere, de care in mod evident la vremea aceea erau interesate cu precadere marile companii multinationale care la mijocul anilor ’90 intrau pe piata romaneasca si care erau conduse de tineri manageri expati. “Ce au asa deosebit acei domni de sunt pusi sa conduca niste businessuri?”, s-a intrebat atunci tanarul student al Facultatii de Fizica-Chimie Adrian Grecu. Asa a aflat ca, pentru o cariera in mediul corporatist, era mai mult decat indicata experienta pe zona de business, dublata de studii economice, in speta un MBA. Din momentul in care a aflat de existenta studiilor de MBA, si-a stabilit doua prioritati: sa invete engleza foarte bine si sa faca un MBA la o universitate prestigioasa, unde sa aiba multe de invatat, nu doar sa obtina o diploma. De la gand la fapta nu au trecut mai mult de patru ani, din care trei a lucrat la 3M ca Sales Representative si Division Specialist. Iar din august 1998 a inceput studiile de MBA la IESE Business School (University of Navarra) din Spania. A aflat de posibilitatea de a aplica pentru un imprumut de studii in valoare de 32.000 de euro. A aplicat, a fost acceptat de universitate si i s-a acordat si imprumutul prin intermediul unui parteneriat pe care scoala de business il avea cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, in baza unui contract prin care studentul se obliga sa restituie imprumutul in zece ani de la absolvire.
Dupa absolvirea MBA-ului a urmat un parcurs profesional ascendent: analist financiar la Eli Lilly pentru Romania si Bulgaria si apoi, in cadrul aceleiasi companii, a ocupat la biroul din Viena timp de un an si 11 luni functia de Financial Planning & Analysis Manager pentru Europa Centrala si de Est. Din 2003 s-a angajat la Abbott Products Romania, mai intai ca Finance Manager si apoi Finance Director cu responsabilitati pe Europa Centrala.
Singapore, poarta spre Rusia, India si China
In 2008 a acceptat una dintre cele mai mari provocari profesionale din cariera sa. S-a relocat impreuna cu familia la Singapore, unde a lucrat trei ani si jumatate. Din iunie 2008 pana in septembrie 2009 a fost director comercial al Abbott Laboratoires pentru Rusia, India si China, apoi Commercial Integration Director pentru Rusia, India, China si CSI, iar in ultimul an in Singapore a ocupat pozitia de Commercial Operations Director pentru India. “Perioada cat am locuit in Singapore a fost una dintre cele mai frumoase parti ale vietii profesionale si personale”, povesteste Adrian Grecu. Din zona financiara trecea in comercial intr-o regiune economica si culturala total diferita de Romania si Europa Centrala si de Est cu care era familiarizat. In plus, mergea intr-o regiune foarte solicitanta, cu trei piete foarte diferite intre ele, India, China si Rusia avand fiecare propriul specific.
Adaptarea la noile cerinte nu i s-a parut insa extrem de dificila. “Cred ca adaptarea tine de a te uita in jur, de a fi atent la gesturile si declaratiile oamenilor. Primul pas a fost de invatare si ascultare, ca sa-i inteleg pe cei din jurul meu si sa le castig increderea. Si abia apoi am incercat sa vin cu perspectiva mea”, povesteste Adrian Grecu. Tot acest exercitiu mental a fost o provocare foarte placuta. Asa a simtit ca se dezvolta, ca este tot timpul in actiune.
Ca director comercial in primul an a calatorit frecvent in fiecare din cele trei tari. Cand a trecut in echipa de integrare a Solvay Pharmaceuticals in cadrul Abbott, calatoriile au devenit si mai dese. O data la doua saptamani calatorea in India, China sau Rusia. Din postura de Commercial Operations Director mergea saptamanal la Mumbai, unde era implicat in coordonarea procesului de achizitie a companiei indiene Piramal, operatiune prin care Abbott devenea numarul unu pe piata indiana. Toate aceste roluri reunite, plus diversitatea culturala, au creat experiente care l-au ajutat sa se simta implinit profesional.
“In cariera este important sa intalnesti oamenii potriviti, care sa vada in tine potentialul si sa-ti acorde incredere, si sa ai parte de sfaturile potrivite”, crede Adrian Grecu. La randul sau, crede ca a avut sansa sa primeasca multe sfaturi, o mare parte dintre ele foarte bune. Cel care i-a ramas cel mai bine intiparit si pe care incearca sa-l respecte zi de zi este primit de la unul din managerii de la 3M: “Incearca sa nu-ti pierzi niciodata entuziasmul in viata, indiferent de provocarile prin care ai trece!”. La interviul de angajare, respectivul manager l-a preferat pe el in fata altor candidati poate mai experimentati datorita entuziasmului si energiei. I se citea in ochi ca-si doreste jobul acela. Asa cum mereu a avut sclipirea de a invata, de a simti zi de zi ca evolueaza.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz