Chimia dezvoltării în era Corona
Reading Time: 5 minuteCând lumea întreagă era în criză de dezinfectanți, Chimcomplex și-a modificat liniile de producție industriale pentru a putea produce în regim prioritar hipocloritul de sodiu pe platformele de la Râmnicu Vâlcea și Onești. Despre provocările Chimcomplex, devenit cel mai mare exportator privat românesc după preluarea Oltchim, și despre ultradezinfectanții produși în România ne vorbește CEO-ul companiei, Tivadar Runtag.
Chimcomplex și-a modificat liniile de producție în perioada stării de urgență, pentru a produce în regim prioritar biocid. Care au fost provocările acestei perioade?
Hipocloritul de sodiu este un produs virucid, antibacterian și fungicid, eficient pentru dezinfectare și decontaminare în lupta împotriva coronavirusului. Este în portofoliul nostru de peste 50 de ani și vom continua să îl producem și în viitor în diferite concentrații așa cum piața va cere. Chimcomplex produce din 1966 hipoclorit de sodiu soluție cu o concentraţie de 12,5%, pentru care are aviz de biocid emis de către Comisia Națională pentru Produse Biocide. Produsul era comercializat în România, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Serbia. Produsele biocide Chimcomplex sunt utilizate în clorinarea apelor potabile și a celor pentru piscine. Bulgaria, Grecia și Moldova nu au la nivel național producători de clorosodice sau alcooli și nici alte surse externe din care să se aprovizioneze, fiind în mod direct dependente de producția noastră.
Orașe precum Sofia, Atena și Salonic nu au alte surse pentru asigurarea apei potabile în cazul în care Chimcomplex nu putea să livreze produsele necesare clorinării apei. De asemenea, rafinării precum Lukoil Bulgaria, care utilizează produsele noastre în procesele de producție, riscau sistarea totală a activității în timp foarte scurt. Ne asumăm foarte serios această responsabilitate socială, inclusiv în perioada în care tranzitul internațional era restricționat. Am avut mare grijă în timpul carantinei să luăm decizii strategice corecte și să depășim toate problemele logistice, inclusiv închiderea granițelor. La semnele timpurii ale apariției virusului în România am crescut capacitatea de producție și am lansat un nou produs „gata de folosit”, hipocloritul de sodiu în soluția de 1,25%. Am aplicat în regim de urgență și am primit în luna martie aviz de biocid. Acesta este gata de folosit de toate părțile interesate la nivel național: distribuitori, instituții publice și private, utilizatori finali.
Este acest hipoclorit de sodiu eficient împotriva Covid-19?
În urmă cu două luni am primit confirmarea că produsul este virucid împotriva coronavirusului, în urma analizelor efectuate de laboratorul independent J.S. Hamilton. Pe baza acestor rezultate ale testelor de laborator, așteptăm să completeze Comisia Națională pentru Produse Biocide avizul eliberat în luna martie și cu autorizarea produsului pentru utilizare virucidă. Totodată, am relansat în luna mai în producție instalația de alcool izopropilic, care este substanța activă pentru ultradezinfectanți (TP1, cei pentru contactul uman). IPA este cunoscut ca fiind ingredient activ în gelurile de dezinfectare a mâinilor. Suntem singura fabrică din România care produce IPA. Suntem bucuroși și recunoscători că am primit sprijin să depășim dificultățile, inclusiv că am primit aviz temporar pentru biocidul gata de utilizat, că am putut să prioritizăm consumul României și să avem mereu un surplus de biocide care să asigure siguranță în bătălia cu coronavirusului.
Cum a evoluat Chimcomplex dupa achiziția activelor Oltchim? Cum v-a schimbat pandemia de COVID-19 strategia?
Strategia nostră este să integrăm cele două unități și să creștem eficiența generală a companiei, să ajustăm portofoliul la cerințele piaței, să reducem amprenta de carbon și să devenim lideri de piață regionali. Pandemia a confirmat că această strategie este cea potrivită. Chimcomplex are o misiune strategică: să construiască o companie chimică regională puternică și integrată, care este, printre altele, singura companie care produce clor, hipoclorit de sodiu, clorură de var și sodă caustică, toate fiind materii prime pentru biocide.
Ce produceți acum la Oltchim?
Pe lângă produsele clorosodice (sodă caustică, clor lichid, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu), producem propilenoxid, polieteri și polioli și o gamă largă de alte produse chimice. Propilenoxidul este un intermediar chimic utilizat la obținerea unei game largi de produse industriale și comerciale, precum: polioli, lichid de frână, agenți de stingere a incendiilor, lubrifianți sintetici și alte produse chimice speciale. Cea mai importantă utilizare a polieterilor și poliolilor este la fabricarea spumelor de poliuretan flexibile sau rigide. Spumele poliuretanice sunt utilizate în industria mobilei pentru tapițerie, în industria auto la diverse părți (bord, volan), tapițerie auto. De asemenea, sunt utilizate pentru izolarea termică la temperaturi scăzute (frigidere, camere frigorifice) și pentru a obține miezul de spumă necesar panourilor sandwich.
Chimcomplex este cel mai mare exportator cu capital privat românesc. Cum v-a afectat această pandemie, care a întrerupt lanțurile de aprovizionare?
Pandemia ne-a afectat ca pe oricare altă companie din industria noastră. Producția a fost redusă drastic ca urmare a lipsei cererii de spumă și a închiderii progresive a companiilor, mai departe în lanțul de aprovizionare. În aprilie, industria auto s-a oprit complet, iar în industria de fabricare a saltelelor activitatea s-a redus cu 30-90% în funcție de țară. Măsurile de distanțare socială au influențat negativ activitatea și în construcții, o altă industrie pentru care livrăm produsele din portofoliu. Cel mai afectate au fost Italia, Turcia, Ucraina și Rusia, piețe pe care activitatea s-a blocat aproape integral. Măsurile de carantină pentru conducătorii auto și limitarea posibilităților de tranzitare a frontierelor au avut un impact considerabil în consum. În general, estimarea noastră este că în toată Europa producția a scăzut în luna aprilie cu 60%-70%, ceea ce s-a resimțit puternic și asupra companiei noastre. Dar activitatea Chimcomplex a fost neîntreruptă de la începutul crizei Covid-19 și am continuat să funcționăm normal. A trebuit să acționăm foarte atent pentru a asigura continuitatea businessului. Am contactat noi parteneri de afaceri, cumpărători și furnizori, am renegociat contractele existente și ne pregătim pentru investiții, pentru a crește performanța unităților noastre de producție.
După achiziția activelor Oltchim, cifra de afaceri a Chimcomplex a crescut în 2019 cu peste 330%, până la afaceri de 1.277,8 milioane lei.
Ce planuri aveți pentru următoarea perioadă?
Să accelerăm integrarea celor două platforme industriale, de la Râmnicu Vâlcea și Borzești, și investițiile care ne vor ajuta să creștem eficiența și să ne dezvoltăm portofoliul de produse. Pentru a răspunde provocărilor pieței globale, am întărit echipele de vânzări, pentru a trece de la o “unitate de producție” la o organizație cu strategie bazată pe piață. Ne vom concentra mai mult să devenim o companie cu o amprentă ecologică redusă și cu o cultură organizațională nouă. De curând am lansat un program intern de transformare, numit “Pentru mâine”. Acesta se adresează colegilor care doresc să facă parte voluntar din echipele care vor determina schimbarea pentru viitorul Chimcomplex. “Pentru mâine” urmărește generarea de proiecte realiste și necesare pentru Chimcomplex în următoarele categorii de interes: creștere, eficiență, fezabilitate, oameni. Ne bazăm pe sugestiile colegilor noștri pentru a pregăti următorul pas strategic al Chimcomplex. Va fi nevoie de coordonarea și cooperarea strânsă între noi toți pentru a ne putea îndeplini ambițiile. Toți suntem unul și vom progresa împreună!
Cum vedeți evoluția economiei românești?
Economia românească are mari oportunități, dacă statul va sprijini inițiativele strategice. Cea mai mare provocare este să se concentreze pe aceste sectoare economice. Industria chimică românească, cea mai importantă ramură industrială, dă valoare resurselor naturale ale țării: sare, gaz, petrol și oameni talentați. Posibilitatea valorificării sinergiilor tehnice, comerciale și investiționale ale celor două platforme industriale de la Borzești și Râmnicu Vâlcea este imensă.
Interviul a fost inițial publicat în Biz nr. 346. Dacă doriți să primiți Revista Biz prin curier, abonați-vă aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz