Interviuri

Charger.ro: Încărcare verde pentru o lume mai roz

1 aug. 2022 5 min

Charger.ro: Încărcare verde pentru o lume mai roz

Reading Time: 5 minute

Charger.ro este prima platformă integrată dedicată soluțiilor verzi și inteligente. Fie că vorbim de stații de încărcare și accesorii pentru mașini electrice și plug-in hybrid, sisteme de panouri fotovoltaice sau soluții smart city, Charger.ro le găzduiește pe toate. 

Iulia Dorobanțu, cofondatare a Charger.ro, a povestit despre piața soluțiilor verzi și susținerea de care se bucură acest sector. 

Cum a luat naștere proiectul și ce impact își dorește să aibă pe piață?  

Charger.ro oferă un portofoliu complet – de la consultanță automatizată, la implementare și management al soluțiilor.

Ne propunem să automatizăm cât mai mult zona de consultanță și implementare a produselor prin intermediul platformei, pentru a reduce costurile și timpul alocat fiecărei decizii, dar și amprenta de carbon, atât pentru cumpărători, cât și pentru producătorii listați. 

Charger.ro a luat naștere în octombrie 2021, alături de alți trei cofondatori – Aurel Basuc, Cristian Danciu și Adrian Țuțuianu. Cu toate astea, echipa și-a început povestea în 2011, când ne-am conectat în cadrul proiectului „Atelierul de Proiectare”, o revistă națională de arhitectură, urmând ca din 2013 proiectul să se transforme în Triptic Studio, un birou de proiectare de arhitectură și design interior. 

În 2017, echipa a dezvoltat Green Spots, un startup axat pe producția de încărcătoare solare urbane, iar în prezent, lucrăm direct cu Banca Mondială ca ambasadori în proiecte ce vizează schimbările climatice și suntem certificați drept consultanți pe design și regenerare urbană.

Povestește-ne despre experiențele avute în cadrul acceleratoarelor la care ați fost prezenți. 

Am participat la două acceleratoare de la momentul lansării ideii. 

În primul rând, EIT-Climate KIC Black Sea ClimAccelerator, un acceleratorul dedicat startup-urilor verzi, unde am pus pentru prima dată pe hârtie ideea și ne-am conectat cu startup-uri din industrie, mentori și o comunitate extraordinară de oameni, care ne-au acordat încredere și prima finanțare (5.000 de euro), bani investiți în prima variantă a platformei și crearea universul de brand. 

Iar, cel de-al doilea, InnovX – by BCR, unde am avut oportunitatea de a sta de vorbă cu antreprenori și mentori și a ne împărtăși viziunea și ambițiile de viitor. 

Pentru noi, ambele experiențe au venit cu informații valoroase, feedback, dar și cu un accent puternic pe dezvoltarea produsului. Am avut acces la multă energie, idei și experiențe, dar și mentori – de la antreprenori de succes la investitori. Ideea inițială a afacerii a evoluat și pivotat pe parcurs și am pus bazele unei viitoare creșteri sustenabile a platformei.

Accelerator

Cum vezi tu generația de tineri antreprenori interesați de sustenabilitate și un viitor mai bun?

Cred că sustenabilitatea joacă un rol important, poate chiar esențial, în dezvoltarea afacerilor și proiectelor pe termen lung, indiferent de industrie.. 

La rândul meu, am descoperit pas cu pas în ultimii ani această verticală, și am observat un număr în creștere al tinerilor interesați de crearea de culturi organizaționale în care sustenabilitatea este omniprezentă și a unei atenții și energii către această direcție. Au apărut multe oportunități de finanțare și mentorat dedicat, ceea ce este un semn foarte bun. 

Pe de altă parte, ecosistemul de startup-uri cu accent în această zonă depinde de eforturile ce se vor face pentru susținerea antreprenorilor, coagularea acțiunilor în acest sens, dar și de capacitatea de acțiune pe care o vor avea cumpărătorii. O rată de adopție mai ridicată a soluțiilor alternative va aduce cu ea și o consolidare a capacității de inovare a antreprenorilor.

Din discuțiile cu alți antreprenori, am observat o prezență activă, de la comunicare și susținere, la acțiuni cu impact real, multă energie și o viziune clară a echipelor către proiecte mai sustenabile. Bineînțeles, mai este mult de lucru, dar inițiativele sunt bune, oamenii sunt din ce în ce mai receptivi, iar asta e un prim pas către un viitor „mai verde”. 

Care este situația actuală a cererii și ofertei de echipamente și soluții verzi?

Tehnologia în sfera echipamentelor și soluțiilor verzi a atins o anumită maturitate și poate fi distribuită la scară largă, ceea ce favorizează o adopție mai ușoară și rapidă din partea utilizatorilor. În plus, suportul financiar constant din partea administrațiilor publice și a instituțiilor de stat și Europene a generat o creștere a interesului de ambele părți. 

Oferta a trebuit să țină pasul cu numărul de cereri și, în ciuda întârzierilor din unele segmente, noi am reușit să finalizăm eficient toate proiectele. 

Prin Charger.ro, eu am simțit un interes crescut și o curiozitate către acest gen de echipamente. Oamenii sunt interesați de o reducere a costurilor și consumurilor energetice, dar și de o trecere către soluții alternative, cu o amprentă verde. Deși echipamentele verzi pot părea pentru moment ca fiind ceva nou, noi credem în faptul că ele vor deveni în câțiva ani noua normă și soluția pentru nevoile noastre zilnice. 

Platforma Charger.ro

Care sunt cele mai mari provocări ale voastre?  

Cele mai mari provocări, dar și sursele noastre de entuziasm și energie, vor deveni construcția platformei și automatizarea serviciilor pe care le oferim integrat. Am reușit să aducem alături de noi atât oameni în echipă, cât și mentori, oameni din industrie și potențiali investitori care ne susțin și ne ajută să creștem accelerat. 

Ne dorim să aducem în platformă cât mai mulți producători de soluții și echipamente și furnizori de servicii, și să oferim clienților o experiență inovatoare, simplă și rapidă. Este o provocare acum, la început de drum, să convingi oamenii de ambițiile și potențialul proiectului, dar am încredere că vom continua să ne dezvoltăm în același ritm dinamic de până acum. 

Ce variante de finanțări există în acest moment pentru cei care vor să achiziționeze echipamente verzi?  

Din punctul meu de vedere, finanțările publice au fost mult mai prezente decât programele private de finanțare pentru astfel echipamente și soluții. Există programe derulate prin Administrația Fondului de Mediu, precum Rabla Clasic, Rabla Plus, Rabla pentru electrocasnice, Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități și Curățăm România de deșeuri. 

Există și surse de finanțare privată, printr-o serie de bănci din România care oferă astfel de pachete, pentru achiziție de mașini electrice sau investiții verzi.

Noi am reușit, pentru moment, să venim cu o primă mapare a câtorva opțiuni de finanțare, atât publice, cât și private pe site. Vrem, în viitor, să agregăm întreaga piață și cuplăm portofoliul de soluții existent pe site cu finanțările aferente. 

EU Industry days - Iulia, Charger.ro

Ce planuri de viitor aveți? 

În prezent, ne concentrăm pe creșterea accelerată a echipei, platformei și tehnologiei din spate și pe atragerea de capital. O investiție va crea premizele unei creșteri sustenabile și accelerate. Vrem să aducem în echipă și alături de noi oameni extraordinari care să facă posibilă dezvoltarea, atât la nivel național, cât și regional a poveștii Charger.ro. 

Ne aflăm într-o poziție foarte bună pe piață, pentru că dezvoltăm un produs și servicii care răspund unor nevoi actuale ale clienților. În contextul economic și politic volatil actual, oamenii vor recunoaște tot mai mult avantajele unei tranziții către soluții alternative și energie regenerabilă, atât din poziția de producător, cât și din cea de client. 

Cum vezi viitorul mobilității verzi și ce rol vă doriți voi să joace Charger.ro? 

Viitorul mobilității și al stilului nostru de viață cotidian este, cu siguranță, verde. 

În ceea ce privește segmentul mobilității, cred că concentrarea inițială o să fie pe vehicule cu o motorizare plug-in hybrid, și mai apoi, pe vehicule electrice. 

Atât la nivel individual, cât și național, vom vorbi din ce în ce mai mult despre independență și autonomie energetică, iar soluțiile și echipamentele din această industrie vor deveni din ce în ce mai mult un factor definitoriu în această tranziție. 

Charger.ro are toate șansele să devină un jucător cheie și să devină cea mai mare platformă integrată dedicată soluțiilor verzi și inteligente. 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 365 (18 iulie – 15 septembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: