CERTION: Românii vor în continuare locuințe de vacanță de lux, în ciuda majorării de prețuri
Reading Time: 3 minuteÎn ciuda unui mediu economic cu creșteri ale ratelor dobânzii și cu neliniști tot mai mari cu privire la o viitoare recesiune, semnalele din piață arată că cererea pentru active de lux, achiziționate cu scop investițional sau recreativ, rămâne puternică.
Investitori precum CERTION pariază pe piața reședințelor de marcă, amplasate în zone cu potențial turistic ridicat. Aici, veniturile din închiriere și operare hotelieră pot aduce proprietarilor randamente de până la 20% pe an, raportate la euro, în funcție de momentul achiziției, potrivit dezvoltatorului.
Segmentul are perspective foarte bune, în contextul în care comportamentul clienților s-a schimbat în era COVID, când s-a răspândit conceptul de workation, iar mobilitatea a crescut semnificativ. În același timp, în România, în special regiunea București – Ilfov, se înregistrează încă un puternic deficit de locuințe de vacanță de calitate superioară.
CERTION are în prezent un portofoliu compus din șase proiecte active: Vogh și Galileo în faza de execuție, cu construcții ridicate în stațiunea Olimp, iar în faza de proiect Pharos (Olimp), Lago și Solantis (Neptun) și Jakob Sonne (Poiana Brașov).
Pe piața din România, prețurile locuințelor de lux și ale celor cu potențial investițional ridicat au fost în creștere între 5 și 12% în ultimul semestru, în condițiile în care sunt tot mai puține terenuri valoroase, disponibile pentru dezvoltări imobiliare, iar prețurile materialelor de construcții păreau de neoprit până de curând. Dat fiind că s-au suprapus un miriad de factori de natură economică, geopolitică și sanitară precum pandemia, războiul din Ucraina și inflația, imobiliarele de lux din România au devenit, pentru investitori, un refugiu sau o oportunitate.
Matei Maloș, reprezentantul brokerului CERTION, precizează că, în contextul în care războiul informațional, generat de contextul geopolitic, va fi absorbit la nivelul percepției, cererea își va reveni: “Investitorii români vor căuta, în continuare, mijloace de protecție în contextul recesiunii și inflației puternice pe moneda locală. Mai ales că, datorită oportunităților, au început să apară cereri din partea investitorilor și brokerilor imobiliari internaționali. Ca exemplu, astăzi investitorii americani au un avantaj de aproape 15% determinat de întărirea dolarului. În plus, în contextul geopolitic actual, pe piețe internaționale precum Dubai, locuințele calitative au fost integral absorbite de cerere și, în afară de proiecte îndoielnice, ofertele dezvoltatorilor au termene de livrare începând cu anul 2027.”
Maloș adaugă că, pe piețe europene precum Costa del Sol, veniturile reale din chirii sunt de 5-6%/an, în timp ce proiectele de calitate din România pot genera venituri din chirii nete de 8-10%, în contextul în care stațiuni precum Olimp-Neptun sunt într-un proces de transformare semnificativ.
Creștere record a pieței imobiliare în pandemie
În ultimii doi ani, în special în perioada de vârf a pandemiei, piața imobiliară a cunoscut o creștere record. Aprecierea prețului caselor a atins un vârf în aprilie 2022, când a crescut cu 21% la nivel național, în SUA. În zona Uniunii Europene, aprecierea s-a situat la 10,5% în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2021. Contrar unor titluri alarmiste, mulți economiști cred că piața imobiliară va continua să crească și în 2022, deși nu în același ritm ca în 2020 și 2021.
În România, numai în luna iulie a acestui an fost vândute 57.310 de imobile, cu 4.364 mai multe față de luna iunie, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Tranzacțiile de proprietăți rezidențiale au crescut cu 3,4% la nivel național, în semestrul I din 2022.
Potrivit lui Gabriel Alexandru, CFO CERTION, de la începutul anului, pentru proiectele promovate s-au încheiat peste 140 de tranzacții. Valoarea totală a acestor tranzacții este de 16,6 milioane de euro, prețul mediu al locuințelor de vacanță alese de clienți fiind de 115.000 euro. Preferințele clienților, exprimate prin achiziții în 2022, s-au concentrat către apartamentele de două camere, cu vedere către mare.
Din analizele dezvoltatorului, veniturile din închirierea și operarea hotelieră a locuințelor de vacanță, în funcție de modul de utilizare și gestiune a acestora, echivalează cu randamente anuale de până la 20%, raportate la euro, în funcție de momentul achiziției (cu cât locuința este achiziționată mai devreme, mai aproape de momentul lansării proiectului, cu atât discounturile sunt mai mari), calitatea proiectului și managementul proprietății, realizat printr-un operator profesionist, dedicat reședințelor de marcă.
Prețurile medii pe metru construit pătrat variază, pentru proiectele CERTION, între 1.700 și 6.100 euro, în cazul în care achiziția se face din stadiul de proiect, fiind corelate, în permanență, cu evoluția prețurilor pe piața materialelor de construire.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz