Certificatul Covid a devenit obligatoriu în Italia pentru toți angajații din sectorul public sau privat
Reading Time: 2 minuteCertificatul sanitar care atestă vaccinarea COVID-19 a devenit obligatoriu în Italia, începând de vineri pentru toți angajații. Această măsură este menită să încurajeze vaccinarea, chiar dacă se lovește de opoziția a milioane de salariați.
Rata de vaccinare în Italia este de 80%
Chiar dacă Italia a fost puternic afectată de pandemie, rata de vaccinare a persoanelor de peste 12 ani este de 80%. Acestea sunt persoane vaccinate cu schema completă.
Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.
Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.
Amenda și salariu suspendat pentru cei care nu se vaccinează
Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.
Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.
Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.
Photo 224236790 © Rafael Henrique | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz