BizRemote by certSIGN Companii Stiri

Cercetare MedLife: este foarte puțin probabil ca pacienții care au trecut prin Covid-19 să se poată reinfecta

29 iun. 2020 3 min

Cercetare MedLife: este foarte puțin probabil ca pacienții care au trecut prin Covid-19 să se poată reinfecta

Reading Time: 3 minute

“În acest moment, este foarte puțin probabil că pacienții care au trecut prin boală să se poată reinfecta”, declară echipa de cercetare MedLife care a realizat un studiu privind secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2. Virusul care circulă pe teritoriul țării noastre are originea în Wuhan și s-a transmis în România trecând prin țările europene. Acesta nu a ajuns direct din China, alte țări din Asia, America de Nord sau de Sud, mai arată cercetarea MedLife. Majoritatea cazurilor de infectare din diverse zone ale țării cu virusul SARS-CoV-2 se datorează, cel mai probabil, răspândirii locale și mai puțin importului direct din afara țării. Virusul care circulă pe teritoriul României are o identitate de secvență de 99,97% cu virusul original identificat în China și, în medie, au fost identificate 9 mutații per genom, numărul maxim fiind de 13).

Datele analizate arată că mutațiile detectate la virusurile secvențiate de către echipa de lucru din România sunt similare cu cele identificate cel mai frecvent în Marea Britanie. Cu toate acestea, nu se poate afirma cu certitudine faptul că virusul a fost adus cu precădere din această zonă, întrucât mutațiile identificate se găsesc și în alte tări din Europa.

Cel mai probabil, răspândirea virusului SARS COV 2 în România s-a făcut local, prin transmitere intrarcomunitară la nivelul regiunilor țării

“Pe lotul nostru de studiu s-a observat că în fiecare focar diversitatea genetică a virusurilor este relativ mică, fiind detectate diferențe notabile mai degrabă între focare, ceea ce înseamnă că în fiecare focar au fost puțini oameni care au adus virusul din afara țării, transmiterea virusului fiind în mare parte intracomunitară. Acest lucru se datorează, probabil, și restricțiilor de circulație impuse în această perioadă”, explică biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

În acest moment, este foarte puțin probabil ca pacienții care au trecut prin boală să se poată reinfecta

În cadrul aceluiași studiu s-a pus un accent important pe mutațiile genei S, mutațiile careia se presupune ca ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală. Astfel, mutațiile identificate la pacienții din România arată că este puțin probabil ca virusul să poată reinfecta pacienții vindecați.

“Gena S este cea mai importantă genă pentru infecțiozitatea virusului întrucât codifică o proteină ce se leagă direct de receptorul de pe suprafața celulelor umane, aceasta fiind deseori ținta unui răspuns imun antiviral. Mutațiile identificate de echipa noastră la nivelul genei S nu susțin teoria legată de faptul că virusul ar fi capabil de reinfecție. În viitor însă situația s-ar putea modifica. Cercetătorii la nivel mondial studiază îndeaproape modificările care apar la nivelul acestei gene pentru a identifica din timp dacă virusul a suferit această mutație, aceasta fiind cea care ar putea totuși duce la o reinfecție” a mai spus biologul Dumitru Jardan.

Nu în ultimul rând, secventierea genomului pentru acest virus a permis verificarea metodei de detectare a virusului SARS-CoV-2 folosită în Sistemul Medical MedLife. Metoda utilizată la pacient se bazează pe identificarea unor secvențe din genomul virusurilor, iar mutațiile care pot apărea în aceste secvențe interferă cu funcționarea testului. Echipa de studiu a arătat că mutațiile identificate la pacienții din România nu interferă cu metoda folosită. În consecință, a fost validat faptul că virusul nu a suferit mutații care să îl facă mai greu detectabil.

În perspectivă, MedLife își propune să monitorizeze constant prin secvențiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul țării.

“MedLife va monitoriza secvența recunoscută de anticorpi pentru a descoperi dacă pacienții care au trecut prin boală se pot reinfecta sau dacă sunt protejați de un eventual vaccin. Este foarte important să monitorizăm dacă virusul care circulă pe teritoriul României suferă mutații care să îl facă rezistent la vaccinurile și tratamentele care vor apărea” a spus Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

MedLife a derulat în aprilie a.c. primul studiu cu privire la imunizarea naturală a populației în urma căruia s-a constatat că sub 2% dintre români au dobândit imunitate natural pentru virusul SARS CoV2. În acest moment compania are în derulare al patrulea studiu în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș privind dinamica anticorpilor dobândiți natural pentru COVID 19 în cazul pacienților infectați. Potrivit reprezentaților companiei, primele rezutate vor fi comunicate în următoarele săptămâni, eșantionul folosit în acest studiu fiind mai mare decât cel folosit în studiul specialiștilor chinezi.

Cercetarea a fost derulată integral cu resurse umane și operaționale locale și a implicat secvențierea genoamelor virusului din diferite regiuni geografice ale țării, atât de la pacienți asimptomatici, cât și simptomatici. Au fost secvențiate 53 de probe provenite din 7 orașe: București, Galați, Slatina, Suceava, Cluj, Focșani și Tulcea

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: